CZ EN

Rozhovor s ministrem financí v Lidových novinách dne 8.4.2014

Rozhovor s Andrejem Babišem, ministrem financí.
Lidové noviny | 8.4.2014 | Rubrika: Domov | Strana: 2 | Autor: eli


* LN Čím se vám podařilo společnost NWR (vlastník OKD) přesvědčit?

Podařilo se mi přesvědčit především předsedu představenstva Garetha Pennyho, aby místo dvou let těžili v dole Paskov tři roky. Původní suma 1,1 miliardy, kterou dohodl pan ministr Mládek, premiér Sobotka a vládní zmocněnec Cienciala, se mi nelíbila, protože v ní bylo skryto 500 milionů na sanaci dolu.


* LN Takže teď bude NWR sanovat důl na vlastní náklady?


Podle smlouvy by to měli platit oni, tu téměř půlmiliardu ušetříme. Samozřejmě že by ten důl mohla NWR zavřít hned, ale já jsem ho přesvědčil argumenty. Tedy stát bude platit, ale jenom 600 milionů a pouze na sociální program horníkům. Takže ne do firmy ani akcionářům. Dohodu je samozřejmě třeba dát ještě na papír.


* LN Má NWR nějaké podmínky?


Dohoda padne, pokud stoupne cena uhlí a pokud by tedy NWR rozhodla Paskov nezavírat. Samozřejmě že takovou dohodu musí posvětit i Evropská komise.


* LN Jaké argumenty jste použil?


No, to bych ani moc nechtěl rozebírat.


* LN No minimálně premiér a ministr průmyslu by je asi rádi slyšeli. Teď to vypadá, že týdny nedokázali dojednat to, co jste vy dohodl za hodinu...


Původně to celé dohodnul vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiří Cienciala, oni to jen převzali. Určitě jsem argumentoval celou historií privatizace a apeloval jsem rozhodně na nějaké hodnoty, setkal jsem se i se zástupci OKD byty. Já jsem taky podnikal, taky jsem měl ztrátové firmy. Podnikání je zodpovědnost za lidi, člověk musí dělat maximum pro to, aby jeho zaměstnanci nepřišli o práci. Prostě jsem položil na stůl různé argumenty a povedlo se to.


* LN Argumentoval jste privatizací? Tedy tím, co tvrdí kritici, že cena byla až nápadně nízká, tak ať se teď snaží zachovat těžbu?


Tak jeho (Garetha Pennyho) se to samozřejmě netýká, to se týká akcionářů. Ale určitě, oni teď jednají o restrukturalizaci dluhu... Vždy jsem říkal, že se musí najít řešení nejen pro důl Paskov, ale pro celé OKD. A samozřejmě jsem apeloval v tom smyslu, že je to oblast s vysokou nezaměstnaností a že nemůžeme v byznyse mít ten brutální přístup jen přes peníze. Tím jsem ho přesvědčil.


* LN To je všechno, neřeknete vaši strategii? To přece není samo sebou, že během hodiny máte najednou výhodnější dohodu?


To je moje know-how, já to dělám už 36 let.


* LN Byla to dohoda „něco za něco“?


To nebylo něco za něco, je to dobrá dohoda, položil jsem prostě různé argumenty. Apeloval jsem na různé věci, ne jen na věci finančního charakteru. Určitě panu Bakalovi jeho pozici nezávidím, protože akcionáři k tomu mají přístup čistě jen přes peníze.


* LN Čekáte premiérův souhlas s vámi vyjednanými podmínkami?


To doufám, ušetřil jsem státu půl miliardy, myslím, že je to hodně dobrý deal.


* LN Ano a smetanu slíznete vy, horníci díky vaší dohodě mají další tři roky práci...


Já jsem tady na to, abych lobboval za stát a našel peníze, to je moje práce. Pevně doufám, že všichni ve vládě přestaneme komunikovat přes média, ale začneme se bavit mezi sebou.


* LN Budete o nové dohodě se společností NWR jednat už ve středu na vládě?


Musím se domluvits ministrem Mládkem, ale měli bychom to urychleně projednat, máme málo času. Společnost NWR to v rámci restrukturalizace dluhu musí taky odprezentovat věřitelům.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.