CZ EN

Rozhovor s ministrem financí v časopise Týden

Rozhovor s Andrejem Babišem, ministrem financí.
Zdroj: Týden | 5.5.2014 | Rubrika: Rozhovor týdne | Strana: 18 | Autor: Petr Kolář



* Nelitujete, že jste po volbách nepodpořil Michala Haška, ale Bohuslava Sobotku? Premiérem je vlastně i díky vám, protože kdybyste ukázal na Haška, mohlo to být opačně.


Podpořil jsem pana Sobotku, protože byl legitimním předsedou strany, lídrem ČSSD ve volbách. Je pravda, že jsem byl Haškovou skupinou osloven, abych podpořil jeho, ale připadalo mi nemístné, abych do toho zasahoval.


* Dnes máte s Haškem dobré vztahy, nedávno si u vás při jednání Asociace krajů vymohl na rozpočtovém určení daní 3,5 miliardy korun pro kraje. Zato se Sobotkou stále vypadáte jako v ringu.

Já mám dobré vztahy i s panem Sobotkou. Nebo normální vztahy. Zaprvé s panem Sobotkou nebojuji. Pokud bylo na veřejnosti vnímáno, že se hádáme, tak z mé strany to byla jen reakce na nějaké jeho výroky. V Praze byla paní poslankyně Evropského parlamentu Grässleová a nebylo to jen tak, že najednou začala kritizovat pana Babiše (kvůli střetu zájmů, pozn. red.). Ona určitě věděla, co dělá. Některé politické strany na ni mají kontakty, samozřejmě to byla cílená akce. No, a pan Sobotka mě několik měsíců po volbách začal vyzývat, abych buď prodal Agrofert, nebo odešel z politiky. To se mi samozřejmě vůbec nelíbilo. Hlavně fakt, že to pan Sobotka komentoval přes média a neřekl mi to do očí. A tak jsem reagoval.

* Sobotka si podle vás u německé lidovecké europoslankyně Ingeborg Grässleové objednal atak na vás? Nebo kdo?

Sobotka ne. Spíš v opozici s ní má jeden politik údajně nějaký kontakt. Ale já na to nemám důkaz, tak to nemohu tvrdit.


* A všechny následné ataky na Sobotku byly „jen“ reakcí na jeho vyjádření?


Novináři mají vždy radost, když nás rozhodí, když se hádáme. To je vaše maso, to potřebujete, a pak to kritizujete. Já reagoval na Agrofert, na OKD. Reagoval jsem i na to, že prý ovlivňuji obsah MF Dnes, což rozhodně není pravda. MF Dnes je dnes k hnutí ANO nejkritičtější ze všech deníků. Vyzývat mě, ať prodám Agrofert, je také absurdní, protože každý věděl a ví, že ho neprodám a je to absolutně transparentní. Pak byla kauza OKD. Způsob, jak to chtěli řešit, byl také nepřijatelný. Mě se novináři na roli pana Sobotky v OKD ptali. Možná proto, že neumím tak dobře česky, tak jsem řekl, že za to byl zodpovědný. To ve slovenštině znamená odpovědný, kompetentní. Pravděpodobně to někdo mohl pochopit tak, že říkám, že on za to může. Ale já jsem chtěl říct, že to měl na ministerstvu financí v referátu.


* A může Sobotka za značně pochybné okolnosti privatizace OKD?


Tak ano, byl za to odpovědný. Neříkám, že privatizace, jak proběhla, je jeho dílo. Ale s odstupem času, když člověk vidí ty věci – naposledy třeba reportáž České televize v pořadu Reportéři –, tak je to neuvěřitelný příběh.


* Zaujalo mě, že jste už ve dvou rozhovorech na otázku, zda si Bohuslava Sobotky vážíte, odpověděl slovy: „Je to můj koaliční partner.“ To přece není odpověď. Vážíte si ho?


S panem Sobotkou máme vztah jako koaliční partneři. Jestli si ho vážím? Pan Sobotka je určitě nadaný politik. Akorát já šel do politiky proto, že naši polistopadoví politici selhali a nedovedli naši zemi tam, kde by dnes měla být. A pan Sobotka je součástí této garnitury. Před volbami jsem ho tedy kritizoval, že vlastně nikdy nebyl v reálném životě. Na druhé straně, když všichni říkají, že je politika řemeslo, on to řemeslo asi umí dobře. Já politik nejsem, politické řemeslo neumím, jsem stále nespokojený občan, který šel do politiky z donucení. Političtí komentátoři mě mohou tisíckrát kritizovat, že opakuji, že nejsem politik. Já ale hovořím pořád stejně. S voliči, s médii, s panem Sobotkou… S koaličními partnery mám zkušenost, že často mluví do médií jinak než u jednacího stolu. Já nikoho nenapadám, jen reaguji.


* Zatímco Sobotka si do vás občas jen tak píchne, vy ho na oplátku několikrát praštíte lopatou. Před volbami jste minulé vlády kritizoval, že se stále jen hádají a nic nedělají. Vy se teď také pořád jen hádáte.


Ale nehádáme. Opakuji, že já jen reaguji na některé věci, které se mi nelíbí, a řekl jsem, které to jsou. Plus jsem samozřejmě kritizoval zdravotnictví. Od premiéra bych čekal, že bude kritický vůči svým ministrům a bude je tlačit, aby problémy svých ministerstev řešili. Dodnes jsem třeba přesvědčen, že někteří bývalí politici ODS mají na zdravotnictví stále obrovský vliv, možná větší než ČSSD. Nebo to mají ve spolupráci, já nevím.


* Na druhé straně je stejně tak kritizována vaše ministryně spravedlnosti Helena Válková. Vám se její kroky zamlouvají? Například kontroverzní odvolání šéfa Vězeňské služby ČR Petra Dohnala?


Co se týče odvolání šéfa Vězeňské služby, nemám důvod paní ministryni nevěřit. Ona je přece jen z branže spravedlnosti, takže věřím, že krok, který udělala, se časem ukáže jako správný.


* S Válkovou jste tedy spokojen?


Ano. Měla ten nešťastný výrok o protektorátu, střet ohledně Vězeňské služby možná úplně nedocenila, ale myslím, že je to člověk, který resortu rozumí. A nemám signály, že by s ní lidé z resortu měli zásadní problém.


* Informace, že se ministryně Válková velmi hašteří se svou náměstkyní Hanou Marvanovou, jste nezaznamenal?


To jsem zaznamenal. Mají na různé věci různé názory. Myslím, že v nejbližší době najdeme nějaké řešení.


* Skončí ve funkci Válková, nebo Marvanová?


Nechci to řešit přes média. Myslím, že to uděláme v klidu, nechci teď řešit vnitřní záležitosti.


* Připadá v úvahu i snaha vyměnit s ČSSD resorty spravedlnosti a zdravotnictví, o čemž se dlouho spekuluje?


To je nesmysl. Nebylo a není to ve hře. Nevím, kdo to vymyslel.


* Stále více lidí vás podezírá, že chcete kabinet ve skutečnosti řídit sám. Chcete?


Ježíšmarjá! Jasně jsem řekl, že určitě nechci být premiérem koaliční vlády. Jen teoreticky jsem řekl: Někdy v budoucnu možná ano, ale to teď není téma. A opět teoreticky: vláda, která by byla většinová – jako je na Slovensku ta Ficova nebo z hlediska kompetencí byla u nás ta Rusnokova –, by z hlediska operativy, rychlosti, tahu na branku a rozhodování byla o mnoho lepší než koaliční. To však není nic proti koaličním partnerům. I na vládě vidím, že třeba ČSSD funguje úplně jinak než hnutí ANO. My tam nemáme žádné frakce ani mocenské skupiny.


* Vy to máte prostě tak, že když něco řeknete vy, všichni srazí podpatky a provedou to, že?


Není to pravda. Já mám z nějakých důvodů v hnutí důvěru a autoritu. Ale věřte mi, že třeba o kandidátky do parlamentních voleb jsem se vůbec nestaral. Hnutí jsem jen navrhl hlavní postavy, které jsou dnes ve vládě, s tím, že je potřebujeme na čelných místech. Vše ostatní si řešily krajské organizace samy. I díky začátečnické nezkušenosti jsme tam pak měli pár průšvihů. Ale hned jsme je vyřešili. Stejně to bylo u kandidátky do evropských voleb.


* Kdekdo dedukuje, že byste při rostoucích preferencích ANO a poklesu ČSSD mohl chtít vládu shodit a jít do předčasných voleb. S prezidentem Zemanem máte stále lepší vztahy, mohl byste tedy k předčasným volbám zemi dovést i jako premiér menšinového kabinetu. Chcete to?


Ale proč bych vládu shazoval? Dnes opozice kritizuje jen nás, přičemž jsem středopravý se sociálním cítěním a s opozicí máme řadu společných názorů. Jak bych to asi udělal, když na základě našich zkušeností z parlamentu víme, že klasické parlamentní strany často spolupracují spíše mezi sebou než s námi?


* ČSSD může prohrát evropské i podzimní krajské volby, Sobotku si mohou jeho vnitrostraničtí kritici popravit sami. Nastoupí Zeman a jmenuje premiérem menšinového kabinetu Babiše. Do předčasných voleb, které budou vyhovovat ANO. Docela prosté, ne?


A kdo by ty předčasné volby udělal? Kdo by do nich podle stávajících preferencí šel? Nikdo. Tak proč bych to dělal?


* Naposledy Miloš Zeman také nehleděl na většinu ve sněmovně. Jmenoval Rusnoka a bylo to. Stejně tak by mohl fungovat výše popsaný scénář.


Kdybych měl být premiér, tak bych musel mít kompetenci ministry řídit. A to bych neměl, protože bych vládu sám neposkládal. To nemá logiku.


* Kdyby vás Zeman jmenoval premiérem, nepotřeboval byste – tak jako Rusnokova vláda – ani důvěru sněmovny. A mohl byste si vládu poskládat a řídit, jak byste chtěl…


Ale kdo by mě v menšinovém kabinetu podpořil? Ne, nevidím to tak. A i když jsem měl z funkce ministra bobky, tak na ministerstvu financí aspoň vidím, že mohu věci měnit. A jsem nesmírně rád, že tam nakonec vidím veliké množství kvalitních úředníků, kteří mají dobré nápady. Můj úkol je jiný: řídit, rozhodovat, přemýšlet o tom. Tam teď cítím, že mohu společnosti něco dát.


* Před volbami jste sliboval, že zlepšeným výběrem daní a zamezením daňovým únikům dokážete ušetřit státu stovky miliard. Už máte nějaký odhad, kolik to bude?


Média nepochopila, co jsem řekl. Podle odhadů Evropské unie je tu únik daní hlavně u spotřebních daní až 2,7 procenta HDP. To je až těch 100 miliard. Musíme tedy zabránit tomu, že někdo nezaplatí spotřební daň nebo DPH. A druhá věc je zlepšení výběru daní. Na to samozřejmě potřebujete legislativní změnu. Kdybych takovou věc řešil ve firmě, rozhodnu o tom za týden a dám dvoutýdenní termín. Ale než to připravíte do státní správy – vnitřní a vnější připomínkové řízení, v parlamentu se to třikrát čte, ačkoli nechápu proč –, neuvěřitelně se to vleče. Když budeme aplikovat, co mají od 1. ledna Slováci – tedy párování DPH na vstupu a výstupu –, tak se nám to, pokud to půjde legislativně rychle, může povést od 1. ledna 2015. A implementace bude trvat minimálně půl roku. Takže věci, které chceme změnit, mohou trvat rok a půl, dva roky.


* Chápu tedy správně, že letos nezískáte nic?


Určitě ne.


* To vám každý v čele s ČSSD logicky omlátí o hlavu. Sliboval jste, že…


Že co? Že za pár měsíců vyberu víc daní? S finančním úřadem, kde lidé berou řádově 18 tisíc a nemají kompetence? Kdy máme 140 miliard daňových nedoplatků, které zároveň odpouštíme? Kdy to vůbec nikdo neřeší?


* Pak vám budou chybět peníze ve státním rozpočtu na příští rok. Zatím totiž vláda jen zvyšuje výdaje. Třeba na zdravotnictví. A snižuje DPH. Kde na to chcete vzít?


Ale já přišel s různými návrhy, kde ty peníze vzít. Jednak jsou ve státních firmách, které nikdy nikdo neřešil. Dividendy z Čepra, z Mera, máme ČEPS, i Česká pošta má dvě a půl miliardy. Je tam plno státních firem. Teď jsem přišel s poplatkem za nerostné suroviny, kde dostáváme směšné poplatky například za hnědé uhlí. Ty suroviny patří občanům! Tam jsme navrhli větší výnos asi o 3,2 miliardy.


* Takže chcete tahat peníze ze státních firem, jako jste hovořil o vytažení sto procent dividend ČEZ?


O ČEZ jsem teoreticky mluvil jen jako o potenciálním zdroji. Řekl jsem, že vidím ve stoprocentní dividendě potenciální zdroj peněz a že to eventuálně musí schválit koalice, pokud to navrhnu. Ale všichni to vzali tak, že chci stoprocentní dividendu. Na to konto Česká národní banka začala vyšetřovat, jestli někdo v mezičase, kdy jsem to řekl, nedělal insider trading, protože to mohlo ovlivnit kurs. Jsem tedy poučen a k ČEZ se už vůbec vyjadřovat nebudu.


* Řeknete mi alespoň, zda chcete dělat nějaké změny v představenstvu ČEZ? Například vyměnit jeho šéfa Daniela Beneše?


Nechci a nebudu se vyjadřovat k ČEZ.


* Vraťme se k vytažení peněz z jiných státních firem. Může se vám to podařit už letos?


U některých, kde jsme jediný akcionář, jako je Čepro a Mero, ano. Ale my to nepotřebujeme letos, plánujeme to na příští rok. Stát byl absolutně neschopný vykonávat výkon akcionářských práv. V dozorčích radách tam seděli politici, brali velké peníze, chodili tam na chlebíčky a zbaštili všechno, co jim management nakukal do hlavy. Já to chci dělat naopak. My ty firmy musíme řídit. Pokud by stát podnikal, například s realitami jako v Rakousku a Polsku, bude to zdroj peněz. Stát může podnikat se svými firmami. Proč bychom například nemohli jít s Českým Aeroholdingem na burzu? Nechali bychom si šedesát nebo šedesát pět procent akcií a čtyřicet dali na burzu.


* Již zmiňovaný šéf ČEZ figuroval v odposleších Jany Nagyové, dnes Nečasové. Teď se zase objevily další odposlechy Romana Janouška. Neobáváte se, že někde existují také vaše odposlechy?


To určitě. Mě odposlouchávají, určitě dlouho.


* Myslíte, že dodnes?


Já mám pocit, že celá kauza Agrotec (policie prověřuje kvůli tendru pro Českou poštu lidi z Babišovy firmy, pozn. red.) má nějaký politický nádech. Mám indicie, že to je celé velmi podivné.


* V jakém smyslu?


Ještě o tom nechci mluvit, ale mám takový pocit, že to je něco zvláštního.


* Roman Janoušek po své havárii také říkal, že se stalo „něco zvláštního“…


Vyprosil bych si, abyste mě srovnával s panem Janouškem. Já nejsem součástí žádného organizovaného zločinu, který tu tuneloval pražský magistrát, VZP a řadu dalších, vybíral miliardy a nosili mu hotovost do Myšáka. Já jsem člověk, který založil firmu, platí velké daně a zaměstnává 35 tisíc lidí.


* Nicméně si myslíte, že jste dodnes odposloucháván?


Nevím, zda dodnes, ale jsem přesvědčen, že v minulosti jsem byl.


* Neobáváte se, že na vás na základě takových odposlechů může někdo něco vytáhnout?


Neobávám. Nikdy jsem nedělal nic špatného, neporušoval jsem zákon a mám svědomí čisté. Ale k těm odposlechům a jejich následným únikům: ten matrix, který tady za 24 let vybudovali někteří politici, z nichž se stal organizovaný zločin, prorostl i do policie a státního zastupitelství, tak co je na tom divného?


* Nedávno vám na sociální síti Twitter psal podnikatel Ivo Rittig, že za dobu, co se znáte, byste o něm nemusel říkat blbosti. To znělo, že se znáte lépe než náhodně z tenisu. Měli jste spolu někdy nějaký byznys?


Společný byznys jsme určitě neměli. Pan Rittig kdysi podnikal s oblečením, měl restaurace, znali jsme se z tenisu z Prostějova. A to je všechno. Já na jeho zprávy na Twitteru nereaguji, on se na mně teď zviditelňuje jako každý druhý.


* Viděl jste v České televizi zuboženého Stanislava Grosse? Co jste tomu říkal?


Viděl jsem 168 hodin. Je vidět, že má zdravotní problémy. Ale vnímal jsem to hlavně v kontextu, jakým způsobem se omluvil lidem. To bylo, myslím, pozitivní. Na rozdíl od jiných, kteří dělali stejné věci a jsou arogantní, lžou a útočí.


* Gross řekl, že udělal leccos špatného a minimálně byl v pokušení politickou funkci zpeněžit. Vy jste se s ním tehdy bavil, psali jste si, volali. Nemohou existovat odposlechy třeba i z té doby?


Počkejte, kdo vám říkal, že jsme se dost bavili? Nějaký novinář napíše nějakou kravinu a pak to všichni opisují. V životě jsme si neposlali esemesku. Že někdo napsal, že jsem přítel Stanislava Grosse? Není to pravda! Nikdy jsem si s ním neesemeskoval, nikdy jsme si netelefonovali, šestkrát jsem žaloval Respekt, že prý jsem mu posílal esemesku, protože jsem chtěl mobil Palase. To je přece taková kravina. To jsou všechno výmysly. Stanislava Grosse jsem znal ze společenských akcí a byl jsem pozván na nějaké akce, kde se on vyskytoval. To je všechno. Nebyl jsem a nejsem jeho přítel. To někdo vytvořil a všichni to opisují.


* Do eurovoleb vstupuje ANO jako favorit. Jak se k vám na 26. místo kandidátky dostal třiadvacetiletý Milan Zavada, jenž na videích zpíval nacistické písně a močil doprostřed koberce?


Vůbec nevím, kdo a co to je. Vím, že někde na akcích pomáhal, ale odkud přišel, to nevím. Výběr kandidátů dělal výbor a hlavně pan Telička, já do toho nevstupoval. V momentě, kdy jsme zjistili, co to je, musel okamžitě skončit. Pan Telička nechal svého podnikání, ale na druhé straně si vymínil, že chce mít na kandidátku vliv. A podívejte se na ni: my jediní máme kandidátku plnou jazykově vybavených profíků se zkušenostmi. Nemáme tam ani jednoho politika. Na prvních devíti místech nemáme ani člena hnutí ANO. Na rozdíl od ostatních stran, kde kandiduje přeběhlík Pospíšil, za ODS Zahradil. To už tam rovnou mohli dát Klause. Kandiduje Polčák, kontroverzní Poche. To jsou samí politici. U nás jsou to profíci.


* ČSSD prý chystá ještě do voleb kampaň proti vašemu lídrovi Pavlu Teličkovi. Prý v souvislosti s tím, že je lobbista. Víte o tom?


Co je to lobbista? Člověk, který prosazuje názor nějaké skupiny. Proč u nás nazývají lobbisty Janouška a Rittiga? Co je to za blbost? Vždyť ti reprezentují sebe. Telička pracoval pro mezinárodní firmy, pro české zemědělce a také radil panu Bakalovi s OKD. Byl evropským komisařem, v Bruselu se vyzná nejlépe. Je to profík, který zná strašně moc evropských politiků. A ve finále je vše o lidech, řada věcí se řeší v kuloárech, když potřebujete něco prosadit.


* Pokud volby vyhrajete, budete si u ČSSD nárokovat obsazení postu eurokomisaře?


Nárokovat? Tak, je to otázka dohody. Ale myslím, že ze všech kandidátů je Telička absolutní jedničkou na post eurokomisaře.


* Takže když vyhrajete, budete trvat na tom, aby se stal Telička eurokomisařem?


Logicky si myslím, že pokud to nastane, měli by na to naši partneři přistoupit.

* Pojďme k volbám komunálním. Jak chcete řešit fatální střet mezi avizovaným lídrem ANO v Praze Janem Kaslem a předsedkyní hnutí v hlavním městě Radmilou Kleslovou?

Já ho vyřeším. Rozhodně to však nechci řešit přes média, to je nešťastné.


* Věříte tedy více Kleslové než Kaslovi?

Nechci to komentovat. Ale paní doktorku Kleslovou znám dlouho jako advokátku, pana Kasla znám krátce.


* Může být nakonec lídrem ANO v Praze někdo třetí?


Já to nechci řešit přes média, to je skutečně na rozhodnutí hnutí.


* Občas říkáte, že váš odchod z politiky bude pro vaši rodinu nejšťastnějším dnem v životě. Vidíte už v ANO svého nástupce?


Máme velmi dobré ministry. Paní Jourová je skvělá, Stropnický je výborný, Brabec se profiluje velice dobře, Faltýnek je velice dobrým předsedou poslaneckého klubu. Ale já se to rozhodnu zabalit jen v případě, když budu mít pocit, že nemám podporu. Pokud si lidé na ulici odplivnou, když mě uvidí. Nebo ve chvíli, když zjistím, že jsem udělal maximum a víc už udělat nemůžu. Zatím se mi stává, že když jdu pěšky z ministerstva financí do parlamentu, občas někdo zastaví, stáhne okénko a řve na mě: Držím vám palce, pane Babiši. A to mě nabíjí.


* Příští prezidentská volba bude v roce 2017. Být prezidentem vás neláká?


Ne. Nikdy. Proč bych to dělal? Co je prezident? Ten mluví, stříhá pásky, chodí na konference. Všichni vědí, že jsem introvert, nerad mluvím, blbě mluvím, blbě mluvím česky. A že jsem člověk exekutivní. Celý život tvořím, mám nápady, realizuji je. Vytvořil jsem toho strašně moc a hlavně nekecám. Když jsem něco řekl, tak jsem to udělal. Být prezidentem by mě nikdy nenaplňovalo.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.