CZ EN

Rozhovor s ministrem financí Andrejem Babišem v Mladé frontě DNES

Zdroj: Mladá fronta DNES | 2.10.2014 | Rubrika: Rozhovor | Strana: 6 | Autor: Petr Kolář | Téma: Ministr financí

* Prezident Miloš Zeman byl jako jediný z evropských státníků o víkendu na konferenci pořádané přítelem Vladimira Putina Vladimirem Jakuninem na ostrově Rhodos. Co tomu říkáte?

No tak pan prezident měl vždy svérázné pozice a rád se chová kontroverzně. Ale dobře, pan prezident dělá, co uzná za vhodné, je to jeho rozhodnutí.

* Prezident tam opět vyzval ke zrušení sankcí vůči Rusku. Nedostává se do názorové izolace, kterou si léta držel Václav Klaus? Je ještě možné sankce zrušit?

U politiků je vždy problém, že říkají něco jiného, než si myslí. Myslím, že většina evropských politiků není ze sankcí nadšená. Hlavně v Německu a ve Francii to může hospodářství poškodit. Sankce nic nepřinesly, podle mě je třeba hledat jiné řešení, protože pokud by to gradovalo, budou poškozovat Rusko i Evropu. Řešením by bylo, aby si evropští státníci na nejvyšší úrovni sedli za stůl spolu s Putinem, Porošenkem a Obamou a dohodli se.

* Máte propočítáno, jaké dopady budou mít sankce na Česko?

To se propočítat ani nedá. Ptal jsem se na to tady i ve Francii. Zásadní dopad je, že jak zdevalvoval rubl, tak ruští občané přestali nakupovat spotřební zboží. To má přímý dopad třeba na výrobce aut včetně Škody. Ale zatím jsem nepotkal firmu, které by někdo skutečně zrušil kontrakt. Byl jsem informován, že Škoda Transportation prý nezíská zakázku na metro v Petrohradě, ale v podmínkách nebylo, že dodavatel nemůže být z EU. Takže těžko posoudit, zda je to kvůli tomu. Ministr průmyslu Mládek dostal na vládě za úkol, aby nás informoval, kde konkrétní dopady sankcí jsou. Asi by bylo špatně, kdyby teď evropské státy z titulu této atmosféry chtěly podojit evropský rozpočet nebo naše firmy český rozpočet. Pokud by to naše vláda měla řešit, budu chtít mít vše velice detailně zdokumentované, a ne jen deklaraci, že platí sankce a nemůžeme vyvézt dva kamiony sýru.

* Lze z pozice Česka vůbec vést aktivní boj za zrušení sankcí? Nemůže to zemi v Evropě poškodit?

Každý evropský státník je volen ve své zemi, musí tedy dbát na ekonomiku vlastní země. Jiná je asi pozice třeba Maďarska se Slovenskem a Velké Británie, která je od Ruska daleko. V rámci Evropy bychom měli být jednotní, ale evropští státníci musí vnímat specifika jednotlivých zemí.

* Zeman označil rusko-ukrajinský konflikt za „chřipku“, se kterou nemá Rusko moc společného, zatímco „rakovinou“ je podle něj Islámský stát. Souhlasíte?

Nejsem politik, který by měl tohle téma jako prioritu. Jsem hlavně ministrem financí, který má sehnat peníze a sestavit rozpočet. Takže zahraniční politiku moc neřeším. Ano, samozřejmě, Islámskému státu se Evropa i Spojené státy musí bránit. Protože pokud existují deklarace, že Islámský stát chce Evropany a Američany zabíjet, je to samozřejmě ohrožení.

* Sdílíte se Zemanem pohled na ruskoukrajinský konflikt?

Nemyslím, že by s tím Rusko nemělo nic společného. Myslím ale, že Česko není zemí, která by měla dělat nějakou světovou zahraniční politiku. Náš hlas ve světě není vnímán tak jako u velkých zemí. My jsme součástí EU, NATO, a ty mají jasné strategie. Je ale potřeba říct, že zatím se jim ten konflikt vyřešit nepodařilo. Můj názor je, že Ukrajina není v současnosti připravena být členem EU, a problémem může být i dopad asociačních dohod. Nevím, kdo ve finále zaplatí ten účet.

* Miroslav Kalousek se nedávno ve Sněmovně měl omlouvat poslanci KSČM Zdeňku Ondráčkovi, jehož označil slovy „komunistický fízl“. Je podle vás Ondráček komunistický fízl, nebo ne?

Jsem rád, že jsem ve Sněmovně neseděl, když o tom jednala. Pokud u takovýchto debat tvrdíme, že to je ta demokracie... Obecně si myslím, že to lidi nezajímá. Alespoň mě takové debaty nezajímají. Jde o předvolební kampaň topky, která nemá jiné téma. Mě zajímá, že je tento stát v rozkladu, že máme zákony, které nám brání investovat. Že tu máme plno věcí, které nebyly řešeny, že potřebuji dát do pořádku finanční správu, celní správu, že jsme okrádáni na daňových podvodech. To je moje role, a takovýchto debat se zúčastňovat nehodlám.

* Počkejte, Ondráček za komunismu zasahoval proti lidem při Palachově týdnu. Proč by se měl Kalousek omlouvat a proč se za něj ANO nepostavilo?

Není pravda, že se za něj ANO nepostavilo, mnoho našich poslanců (čtyři ze čtyřiceti sedmi – pozn. red.) hlasovalo, že se omlouvat nemusí. Mně ale zároveň vadí, že Kalousek, který se podílel na devastaci téhle země, si teď dělá kampaň na tom, že uráží lidi.

* Poslanci ODS a TOP 09 Marek Benda s Martinem Plíškem navrhovali, aby ministři museli mít čisté lustrační osvědčení. Z ANO byl pro jen Jaroslav Faltýnek. Proč vám „lustrák“ pro ministry tak vadí?

S Faltýnkem jsem o tom mluvil, při hlasování se spletl. Ale už byl na cestě pryč, tak nežádal opravu. Proč ale něco takového v zákoně mít? Myslíte, že to dnes někoho zajímá? Lidi zajímá to, že tam pan Benda sedí 25 let, je tam jen z toho titulu, že měl tátu chartistu, tak to zdědil. On v životě nepracoval. Pro mě dlouhé a nic neřešící žvanění ve Sněmovně není práce.

* Jde přece o symboliku. Stejně jako jestli mohu 25 let po revoluci říct o komunistickém fízlovi, že byl komunistickým fízlem, ne?

Ale jakou symboliku? Já jsem na nějakém seznamu, nikdy jsem nic nepodepsal, nespolupracoval jsem, byl jsem vydírán, můj táta neměl kariérní postup kvůli emigračkám v rodině. Zeptejte se lidí, kteří byli v polistopadových komisích, jak selektivně lidi dávali, nebo nedávali na seznamy a kolik stálo lustrační osvědčení. To je zbytečná debata.

* Vaše každodenní přestřelky s premiérem Sobotkou poslední dobou ustaly. Skamarádili jste se?

Nevím o tom, že bychom se skamarádili. Je to můj koaliční partner, na plno věcí máme jiný názor. Třeba se mi nelíbí, jak teď ČSSD hlasovala proti návrhu pana Hovorky o transparentnosti zdravotnictví. Pan premiér evidentně nechce, abychom rozkryli úhrady ve zdravotnictví, jeho ministr stále kličkuje. Já mu to ale říkám u stolu a nepotřebuji ho veřejně napadat. I v minulosti vždy začal on s tím, že mám prodat firmu a s podobnými výzvami, já jen reagoval. (Den po rozhovoru se Babiš s ČSSD rozhádal kvůli auditům v nemocnicích – pozn. red.)

* Takže se vaše vztahy nezlepšily?

My ale máme dobré vztahy. Voliči nás odsoudili k tomu, abychom spolu byli ve vládě. I když hnutí ANO vzniklo proti tradičním zavedeným stranám, mezi nimiž ČSSD hraje významnou roli. Navíc je to strana, která by stále něco rozdávala. Teď jsem četl, že by paní ministryně Marksová chtěla minimální mzdu 11 200 korun. Oni stále něco slibují, rádi by navýšili daně, všechno by rozdali. Ale stát tu není proto, aby se postaral o všechny. Ideologicky jsme někde jinde, ale co máme dělat? Pořád se hádat, abychom lidi ještě víc naštvali?

* Nedávno jste se společně rozhodli přidat peníze hasičům, policistům a ostatním státním zaměstnancům už od listopadu, a nikoli od začátku příštího roku. Komentoval jste to, že „snad uděláte lidem radost před Vánocemi“. Neměl jste spíš říct před volbami?

Na rok 2014 máme plánovaný deficit 112 miliard. Mým cílem je, abych se dostal na nižší schodek než v roce 2013. Pokud se mi to povede, ušetřím asi 30 miliard oproti schválenému rozpočtu. No a tyto zaměstnance, kteří mají vybírat daně a bojovat proti daňovým únikům, musíme lépe zaplatit. Kalousek a Nečasova vláda jim vzali deset procent z platu, tak jim to teď vracíme. I v mojí firmě se vždy před Vánocemi dávaly jeden dva platy navíc. Není to nic neobvyklého.

* Když to ale oznámíte před volbami, snaha „uplatit“ voliče z toho přímo čiší, ne?

My jsme přece o tom, že jim výplaty chceme vrátit, začali mluvit už v květnu. To nebylo před volbami.

* Ale definitiva, že to bude od listopadu, padla až teď. Vydělá na tom ve volbách víc Ježíšek-socánek, nebo Babíšek?

Já skutečně nedělám politiku. Vnímám, že jsme měli nějaké závazky v rámci koaliční dohody. Ale souhlasím s vámi, že to tak může působit. Proto jsem řekl, že jsme chtěli udělat lidem radost.

* Ministryní pro místní rozvoj po Věře Jourové se nestane jí prosazovaná náměstkyně Klára Dostálová. Proč se vám nezdála?

Nejde o to, že se mi nezdála. Mně hnutí doporučilo nějaké kandidáty. Máme poslance, oni chodí s nějakými jmény, dokonce se někteří z poslanců sami hlásí za ministry. A já byl samozřejmě povinen si je vyslechnout a sejít se i s dalšími kandidáty. (Dva dny po rozhovoru Babiš oznámil, že ministryní bude ředitelka fondů EU z Úřadu vlády Karla Šlechtová – pozn. red.)

* Martin Stropnický by prý mohl vystřídat Petra Gandaloviče na postu velvyslance v USA a na jeho místo by se posunul Vlastimil Picek. Je to reálné?

Nevím, kdo tyhle hlouposti vymýšlí. Proč by Stropnický neměl zůstat na ministerstvu obrany? Nemám informace, že by něco dělal špatně nebo neměl autoritu. Jsem s ním spokojen.

* Jak jste spokojen s ministrem dopravy Antonínem Prachařem?

On resort převzal v totálním rozkladu. Byli tam Řebíček, který dělal kšefty pro svoji firmu, Bárta, jenž tam šel také zbohatnout, a Žák, jenž tomu skoro zasadil ránu z milosti. Ale samozřejmě je tam problém. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je v rozkladu. Bohužel tam pan Prachař ještě nenašel dobrý management.

* Běžel tendr na nového šéfa ŘSD. Jak vidíte kandidáty?

Přihlásilo se 27 lidí, ale ta kvalita bohužel není úplně ideální.

* Jednou z favoritek je prozatímní ředitelka Soňa Křítková, která do ŘSD přišla z vašeho Agrofertu. Preferujete ji?

Soňa Křítková nejdřív pracovala třináct let v ČEZ. To zkuste také psát, ne jen že pracovala rok a půl v Agrofertu. No, a pokud je Křítková v ŘSD hvězdou, protože má moji školu řízení, tak to něco říká o stavu obsazení veřejné správy. Ona se na ŘSD nedostala přese mě. V Agrofertu ukončila své působení a až pak se dostala na ŘSD. Jakým způsobem, to se musíte zeptat pana Prachaře. Myslím, že on sám to také neví. Soňa Křítková na to samozřejmě nemá zkušenosti, navíc ředitel by měl být z branže. Já osobně – protože se držím hesla, že nejlepším kozlem je zahradník – jsem se snažil přesvědčit Dana Ťoka ze Skansky, aby šel dělat ředitele ŘSD. No a poslal mě někam.

* Vraťme se k Prachařovi. Do konce července prostavěl jen 23 procent z rozpočtu. To vám nevadí?

Řešili jsme to na vládě a bylo mu uloženo, že nám má předložit mapu ČR s barevným vyznačením, co bude v roce 2014, 2015 a 2016. Díky novému zákonu o výkupu pozemků, se kterým přišel, jsme dokonce vykoupili poslední pozemek a můžeme D3 na trase Tábor – České Budějovice prodloužit o dalších deset kilometrů. Ale průměrná doba výstavby dálnice je u nás 16 let! Chápete to? Tenhle stát je paralyzovaný předpisy, zákony, systémem, jak funguje. To není normální. Kdyby se dálnice stavěly soukromě, nemůže to trvat déle než tři čtyři roky. Ale co si myslíte, že uděláte za půl roku? My děláme, co se dá. Ale paralyzuje nás zákon o veřejných zakázkách, šílené dědictví na ŘSD, kde jsou různé spory, žaloby, arbitráže...

* A do toho prý Prachař nemusí stihnout tendr na nového provozovatele mýtného, který vyprší na konci roku 2016, což by nahrávalo stávajícímu provozovateli, firmě Kapsch. To vidíte jak?

Mám podobné informace jako vy, proto jsem se u pana ministra vícekrát informoval. On mě ujistil, že to stihne. Tendr, v němž Kapsch zvítězil, byl velmi kontroverzní.

* Stropnického jste ve dvou větách podržel. Vůči Prachařovi slyším řadu výtek. Má se bát o křeslo?

To neříkám. Jemu se nepovedlo dodat dobrý management do ŘSD ani do ČD Cargo. Asi ani do Českých drah, na to jsou ale různé názory. I mně se ve státní správě i soukromé sféře stává, že někoho seženu, a když se ukáže, že není dobrý, tak ho vyměním. Novináři mohou řvát o personální politice, ale když na to někdo nemá...

* Proto se ptám, zda vyměníte Prachaře?

Myslím, že velice intenzivně pracuje. Doufám, že to zvládne.

* Zpočátku panovala největší nespokojenost s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou. Jak zvládá funkci?

Paní ministryně z hlediska obsazení ministerstva a náměstků také dělala ne vždy šťastné změny. Ale její hlavní úkol je legislativa, zákon o státním zastupitelství. To by měla předložit asi do měsíce. Plus jsou důležité zákony z hlediska vymahatelnosti práva. Protože lidi čekají, že stát nebude byrokratický a vymahatelnost práva se zlepší.

* Válková byla zprvu zastánkyní vytvoření protikorupčního útvaru žalobců. Nyní je spíše jeho odpůrkyní a pře se o tom třeba s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Jak to vnímáte?

Tam je plno kauz a nevím, jestli to stíhají. Nějaký specializovaný útvar by asi měl vzniknout, ale jak bude strukturovaný, to neřeším. Čekám na návrh paní ministryně.

* Jste s ní spokojený?

No tak spokojený. Já jsem člověk, který je velmi náročný na sebe i na kolegy. Paní ministryně je určitě spíš pedagožka a odbornice než manažerka.

* Uvažujete o tom, že byste si po volbách s koaličními partnery zkusili nějaké resorty vyměnit?

My o tom neuvažujeme, ale kdyby koaliční partner s něčím takovým přišel – a myslím, že se to týká jen ČSSD – tak o tom budeme přemýšlet. Ale z naší iniciativy to nevzejde.

* Přemýšlel byste o zdravotnictví?

Já jsem o zdravotnictví přemýšlel už od začátku. Ale neměl jsem na to ministra. Jednak jsme byli v jiné situaci, za druhé nominuji lidi, kteří jsou po profesní stránce dobří. U našich koaličních partnerů jsou to výhradně politické nominace.

* Co byste tedy byl ochoten se socialisty měnit?

Už jsem řekl, že my nic takového navrhovat nebudeme. Pokud s tím ČSSD přijde, tak o tom budeme přemýšlet.

* S ČSSD jste v komunálních a senátních volbách největšími soupeři. Když Sobotka řekl, že chtějí devět senátorů, opáčil jste, že jich chcete deset. To platí?

Celý život jsem chtěl vyhrávat, tak jsem to řekl. Náš problém je ale v tom – což teď bylo vidět v Praze 10 – že naši koaliční partneři podporovali kandidátku, kterou podpořily všechny ostatní tradiční strany. Takže proti nám jde opozice, koalice, všichni.

* Myslíte, že to bude pokračovat? Je pak zisk 10 senátorů reálný?

Umím si představit, že proti nám půjdou všichni. Když nebude deset senátorů, tak nebude, ale šanci určitě máme, protože naši kandidáti jsou kvalitní.

* Zhruba před třemi měsíci jste tvrdil, že komunální volby pro ANO nejsou až tak důležité. Nakonec máte přes 9 700 kandidátů. Takže už důležité jsou?

Samozřejmě. My ale nesoutěžíme s občanskými sdruženími na vesnicích, tam si lidé starostu pohlídají. Pro nás jsou výzvou velká města, tou největší pak čtrnáct krajských měst. Dnes je hnutí ANO populární, má podporu a já doufám, že naši funkcionáři, krajské a okresní organizace vybrali kandidáty dobře. Že se ubránili zájmu různých přeběhlíků, kteří v minulosti kandidovali za ODS, TOP 09, Věci veřejné a další strany.

* Najali jste si headhunterku, která vám měla kandidáty prověřovat. To vám přijde standardní?

Ne headhunterku, ale tým studentů a kolegů, kteří to prověřovali. V minulosti se nám stalo, že někdo něco prohlásil a nebyla to pravda. Tak jsme to chtěli prověřit.

* V Praze se vám to zjevně nedařilo. Po rozchodu s Janem Kaslem jste jako kandidátku na primátorku nasadili Martinu Schopperovou, kterou jste pár dní poté vyhodili. Bylo to kvůli jejím úzkým kontaktům s „politickým podnikatelem“ Romanem Janouškem?

My ji nevyhodili, ona rezignovala sama. O kontaktech paní Schopperové s Janouškem jsem se dozvěděl až následně. Ve chvíli, kdy jsme se domlouvali, ty informace nebyly. Paní Schopperová mi byla doporučena člověkem, kterého jsem znal dlouho, její projev byl přesvědčivý. Potom došlo k tomu, že na tu pozici z rodinných důvodů rezignovala. Často je to tak, že když má někdo parohy, všichni to vědí a on se to dozví jako poslední. Teď máme velice kvalitní kandidátku Adrianu Krnáčovou.

* Má Krnáčová na to, aby mohla být primátorkou?

Proč by na to neměla? Život je jednoduchý. Všichni neustále hovoří o nějakých programech. Já lidem říkám: program plním. Nezvýšili jsme daně, řídím ministerstvo jako firmu, nelžu, nekradu a pracuji pro lidi. To je jednoduchý program, jen se ho zprofanovaní polistopadoví politici nedrželi.

* Prostě to postavíte, jak s Krnáčovou hlásáte z plakátů?

Prostě to postavíme, pokud to postavíme se slušnými lidmi. Praha byla historicky doménou zkorumpovaných pražských organizací ODS a ČSSD, tak s těmi ne.

* Takže se po volbách chcete dohadovat s TOP 09?

Já nevím, ty lidi neznám. V TOP 09 je nějaký pan Vávra, nominant Kalouska, jehož kanceláři se údajně říká „u vodopádu“, protože když tam domlouvají levárny, pustí rušičku a šumí to tam. Potom je tam Hudeček, což je prý zase jiná topka. Takže je to o lidech.

* Pražský magistrát je natolik významný, že se o jeho obsazení zřejmě budou domlouvat i stranické centrály. Umíte si představit, že byste o koalici jednal s Miroslavem Kalouskem?

No to si neumím představit. Ale Hudeček není Kalousek.

* Hudeček ovšem říkal, že o ANO také nestojí. V Praze tak vlastně nemáte nikoho, kdo by s vámi do koalice chtěl. To je problém, ne?

No tak dopadneme jako TOP 09, která vyhrála a v koalici nebyla. Já nevím, jak dopadneme, ale pokud se má v Praze něco změnit, tak čím méně stran v koalici, tím lépe. Věřte, že kdybych nebyl ministrem financí, tak by mě bavilo být primátorem Prahy. Tam bych asi mohl měnit věci rychleji a konkrétněji než v rámci vládní koalice.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.