CZ EN

Rozhovor s Lukášem Wagenknechtem v Lidových novinách dne 6.2.2014

Rozhovor s Lukášem Wagenknechtem, 1. náměstkem ministra financí.
Zdroj: Lidové noviny | 6.2.2014 | Rubrika: Domov | Strana: 3 | Autor: oko

Finanční analytický útvar by neměl fungovat jako vyšetřovací orgán, říká v rozhovoru pro Lidové noviny nový 1. náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, pod něhož bude mocná jednotka spadat.

* LN Co bude vaším hlavním úkolem na ministerstvu financí?

Kompetenčně mám na starosti úsek, který částečně zodpovídá za provoz ministerstva a kontrolní auditní funkce. Musím však nejdříve zanalyzovat a zmapovat situaci. Až budu mít nějakou zpětnou vazbu, budu vědět, jaké systémové změny je třeba nastavit. Budu se inspirovat fungováním interních auditů v cizích zemích.

* LN Když jste nastoupil do auditu v pražském dopravním podniku, chtěl jste zkoumat, jakým způsobem funguje interní audit v největší české městské firmě. Budete takto postupovat i na MF?

Dlouhodobě se chci zaměřit na vnitřní řídicí systém, na což jsem poukazoval již v think tanku Good Governance.

* LN Budete se věnovat zákonu o finanční kontrole, jehož cílem je personalizace odpovědnosti ve státní správě?

Na stole leží několik návrhů. Určitě je potřeba zavést transparentnější proces. Je problém, když jeden člověk podepisuje účelnost a druhý smlouvu. Úředník, který podepisuje smlouvu, musí mít kvalitní a kvalifikované podklady. Cílem je transparentnost a možnost dohledat zpětně stopu viníka.

* LN V programu Sobotkovy vlády se píše, že platby od právnických a fyzických osob subjektům v daňových rájích budou předmětem zvláštní informační povinnosti. Zaměříte se na problematiku offshorových firem?

Offshorové firmy jsou obecně problémem. Je otázka, jestli mají mít vůbec možnost obchodovat se státem. Jak už jsem ale řekl, mým primárním tématem nyní bude vnitřní kontrolní systém. Za půl roku budu vědět víc, jsem ve funkci teprve třetí den.

* LN Do vaší gesce patří Finanční analytický útvar (FAÚ), který monitoruje peněžní toky v ekonomické i politické sféře. Jaké s ním máte plány?

Chci konsolidovat kontrolní mechanismy na ministerstvu. Útvar musí pracovat zákonně, nesmí být zneužíván. Primárně musí fungovat systém, s nímž se musím teprve seznámit. Nového ředitele FAÚ, pana Kazdu, jsem nevybíral. Mám na něho dobré reference, v pátek bychom ho měli uvést do úřadu.

* LN Plánujete podívat se na kauzy typu Amun. Re? Vždyť FAÚ má možnost dohledat ten takzvaně poslední občanský průkaz...

Hlavní je, aby FAÚ fungoval podle zákonů. Nejde o vyšetřovací orgán, pouze podává náměty k prošetření, jde o zjišťovací orgán. Vyšetřování je na policii a státním zastupitelství.

* LN Je pravda, že na ministerstvo financí přijde Milan Křístek, který vás přivedl do dopravního podniku?

Zeptejte se jeho, zda přijde, nemohu za něj takto mluvit. (Křístek informaci LN potvrdil. Měl by se stát Babišovým poradcem pro IT -pozn. red.).

* LN Když jste začal v dopravním podniku šťourat do zakázky na dostavbu metra, na dálnici se někdo pokusil váš automobil vytlačit ze silnice. Na ministerstvo přicházíte s vizitkou ostrého auditora. Už vám někdo vyhrožoval kvůli obavě z vašeho nástupu do funkce náměstka?

Zatím nikdo (smích). Slušní lidé se přece nemusejí bát! Mým cílem není jít po někom, ale řešit problémy věcně.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.