CZ EN

NKÚ potvrdil zjištění MF ohledně systému CRAB

Ministerstvo financí si uvědomuje, že Centrální registr administrativních budov, který by měl poskytovat jednotnou evidenci administrativních budov státu v centrálním systému za účelem optimalizace portfolia nemovitostí státu, v současné době tuto roli neplní. Ministr financí Andrej Babiš na tento problém již několikrát upozorňoval. Z toho důvodu také předložil 9. června 2014 vládě materiál, na jehož základě vláda uložila jednotlivým ministrům a vedoucím ostatních ústředních orgánů státní správy zabezpečit naplnění registru nejpozději do 30. června 2014.

Ministerstvo financí je jedním z úřadů, které povinnosti při naplňování registru plní již v současnosti. Centrální registr by měl zvýšit transparentnost při nakládání a správě administrativních budov státu a zároveň přinést úspory. Ministerstvo financí dělá vše proto, aby tomu tak skutečně bylo. Při ideální optimalizaci využití volných prostor ve státních budovách je totiž možno ušetřit až 190 milionů korun za rok, které nyní stát platí zcela zbytečně (úspora více než 50% na placeném nájemném). Mnohonásobnou částku by pak bylo možné získat při efektivním hospodaření s budovami státu, při odprodeji nepotřebného majetku a reinvestováním výnosů do snižování energetické náročnosti stávajících budov či nákupem nových budov s velmi nízkou energetickou náročností.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.