CZ EN

Nedošel mi dech, jen nechci další bezzubý zákon

Zdroj: Právo | 10.10.2014 | Rubrika: Publicistika | Strana: 6 | Autor: Andrej Babiš

Nesouhlasím s komentářem politologa ČSSD Lukáše Jelínka ve středečním Právu. Obsazování dozorčích rad a představenstev státních a polostátních společností se za minulých vlád stalo předmětem velmi lukrativních dohod. Do vedení společností byli dosazování lidé „za odměnu“, čímž se tyto společnosti staly odkladištěm všech „kamarádíčků“ a politických vysloužilců. Naše vláda se již na začátku svého působení rozhodla tento negativní trend zvrátit.

Proto jsme zřídili Vládní výbor pro personální nominace jako poradní orgán pro posuzování personálních nominací osob, které mají zastupovat stát v dozorčích radách obchodních společností s majetkovou účastí státu či státních podniků. Ve výboru pracují zkušení personalisté, kteří této problematice rozumí a dlouhodobě se jí věnují, za Ministerstvo financí je to uznávaná odbornice Yvona Charouzdová. V současnosti tak do orgánů společností místo trafikantů jmenujeme špičkové odborníky. Příkladem může být profesor Jan Švejnar, špičkový manažer Tomáš Šabatka, uznávaný bankéř Jan Drahota, respektovaný expert Jiří Borovec nebo v Thermalu světoznámý hoteliér Ivan Chadima.

Personální otázky bychom sice mohli řešit legislativní cestou, ale byla by to pouze zbytečná byrokratizace, která by nepřinesla nic nového. Domnívám se, že upravovat cestou zákona problematiku, kde je možné téhož cíle dosáhnout jinými, nelegislativními prostředky, je v rozporu s principy dobré správy a snahou omezovat nadměrnou regulaci a nadprodukci právních předpisů. Zákon by byl navíc lidově řečeno „o ničem“, neboť by obsahoval pouze obecné teze bez jakékoliv sankce za jeho nedodržení. Nelze totiž zákonem přikázat soukromoprávním společnostem, jací lidé mají být zvoleni do jejich orgánů, zvláště pokud nejde o firmy vlastněné stoprocentně státem. Navíc, v jednom zákonu není možné obsáhnout specifické požadavky všech státních firem, neboť každá z nich je jiná a má své požadavky na management. Ani OECD nepožaduje řešit tuto otázkou cestou zákona, ale především jde o nastavení transparentního procesu výběru kandidátů do orgánů státních podniků. To jsme učinili zřízením personálního výboru, který je pod veřejnou kontrolou a já považuji tuto cestu za lepší, než přijímání bezzubého zákona, kterých máme již v našem právním řádu víc než dost.

Andrej Babiš, ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.