CZ EN

Ministerstvo financí pokladním plněním nikoho nemanipuluje

„Ministerstvo financí vydává matoucí zprávy, aby si udělalo reklamu“
Zdroj: Reflex.cz | Datum: 7.5.2014 | Rubrika: Komentáře | Autor: Andrea Holopová

Reakce MF:

Ministerstvo financí se ohrazuje proti článku „Ministerstvo financí vydává matoucí zprávy, aby si udělalo reklamu“. Tvrzení obsažená v článku se nezakládají na pravdě a vypovídají o základním nepochopení problematiky. Zároveň však tento článek poměrně hrubým způsobem viní Ministerstvo financí z účetních manipulací.

Není pravdou, že Ministerstvo financí dříve zveřejňovalo údaje o pokladním plnění čtvrtletně, zatímco nyní – aby si udělalo reklamu -zveřejnilo údaje za období prvních čtyř měsíců. Ministerstvo financí zveřejňuje kumulativní údaje o pokladním plnění státního rozpočtu po skončení každého měsíce už nejméně od roku 2000, a to vždy hned k 1. dni následujícího měsíce. O jeho parametrech informuje 12 krát ročně tiskovou zprávou.

Ministerstvo financí je v článku dále kritizováno, že v pokladním plnění za leden-duben informuje o přebytku státního rozpočtu, přestože na celý letošní rok je naplánován deficit, což se podle autorky ve zprávě záměrně neobjevuje a tak dochází k cílenému (předvolebnímu) matení občanů. Ministerstvo financí je naopak přesvědčeno, že matení občanů by představoval jakýkoliv jiný postup, než kdyby ve zprávě o pokladním plnění informovalo o skutečném stavu pokladního plnění, jak podle jeho názoru drtivá většina jeho příjemců očekává. Zároveň se ohrazujeme proti tvrzení, že zpráva neobsahovala informaci o schválené výši deficitu ve výši 112 mld. Kč, neboť toto číslo se vyskytuje hned dvakrát už v úvodní tabulce. Zpráva o pokladním plnění jako vždy obsahuje i další informace, které explicitně vysvětlují příčiny aktuálního vývoje a upozorňují na všechny vlivy, které k němu vedou, včetně těch mimořádných. Ministerstvo financí zároveň na svém webu zveřejňuje veškeré historické údaje (včetně grafického provedení), na jejichž základě se každý může jednoduše přesvědčit, že pozitivní vývoj salda v prvních měsících roku není ničím výjimečným.

V této souvislosti se tedy zásadně ohrazujeme proti tvrzení, že úkolem zprávy bylo malovat fiskální rok narůžovo. To, jak věříme, nejlépe dokládá jak samotný text našeho sdělení, tak zvolení zcela formálního nadpisu tiskové zprávy: „Plnění státního rozpočtu ČR za leden až duben 2014“. Přestože se jednalo o nominálně nejlepší výsledek od roku 1994, žádné podobné sdělení se v tiskové zprávě neobjevuje.

Na závěr uvádíme na pravou míru, že k autorkou zmiňovanému posunu závěrečného termínu pro podání daňového přiznání z 31. března na 1. duben došlo už novelou daňového řádu z roku 2009, který vstoupil v účinnost k 1.1.2011. Je tedy rovněž zřejmé, že se nejedná o žádnou účetní manipulaci, nadto letošní rozmar ministerstva, ale o úpravu, podle které se postupuje již čtvrtým rokem. Zároveň je nutno říci, že drtivá většina vratek souvisejících s daňovým přiznáním daně z příjmů fyzických osob byla realizována v průběhu dubna. Tato skutečnost je dobře patrná i ze zveřejněného záporného stavu na účtu, na kterém se tato daň eviduje (-3,72 mld. Kč).

Mgr. Marek Zeman
Ředitel odboru vnějších vztahů a komunikace

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.