CZ EN

DPH – elektronickým hlášením ke snížení daní

Zdroj: Lidové noviny | 4.9.2014 | Rubrika: Názory | Strana: 11

Minulý týden zveřejnila Hospodářská komora nesouhlasné stanovisko k zavedení takzvaného elektronického kontrolního hlášení, které má pomoci k lepšímu výběru DPH. Krok komory mi opět připomněl, že musíme trpělivě a opakovaně vysvětlovat jednoduché věci. Zkusím to tedy v následujících deseti bodech.

  1. DPH je důležitá daň. Její výnos přesahuje výnos daně z příjmů právnických i fyzických osob a všech majetkových daní dohromady. DPH se však krade. Nevybíráme miliardy na DPH, které bychom vybrat měli.
  2. Krade se na výstupu – ti, kteří by daň odvádět měli, ji prostě neodvedou. Krade se ale i na vstupu – řetězce společností si přeprodávají zboží, DPH nezaplatí, ale žádají po státu vrácení daně, která nikdy nebyla odvedena.
  3. Můžeme to tak nechat. DPH se přece kradla vždycky. Tak proč to měnit? Občas chytíme pár hloupých lumpů. Chytřejším lumpům neoprávněně vyplatíme miliardy. Státní rozpočet to snad unese.
  4. A když nebudou vybrané daně stačit, prostě je zvýšíme. Naštěstí máme zaměstnance. U nich je zvýšení daní snadné. Jejich daň si necháme srazit přímo z jejich platů. Nikam nám neutečou. Je to z minulosti dobře vyzkoušené.
  5. Jenže to mi nepřijde spravedlivé. Chceme nízké daně. A daně mohou být nízké pouze tehdy, pokud je platí všichni. Proto chceme lumpům zkomplikovat život. Aby nemohli krást a abychom nemuseli zvyšovat daně poctivým poplatníkům.
  6. Podvodné řetězce, které inkasují miliardy korun za neodvedenou DPH, by okamžitě zmizely, pokud by Evropská unie souhlasila se zavedením principu přenesení daňové povinnosti i u vnitrostátních plnění. Evropská unie ale funguje v tempu, na které nejsem zvyklý. Bude prý o našem návrhu „přemýšlet“.
  7. My ale musíme jednat. Proto zavádíme elektronické hlášení zdanitelných plnění mezi plátci DPH. Pomůže to daňové správě chytit lumpy a v konečném důsledku zjednoduší život statisícům plátců DPH. Počítač správce daně totiž lépe pozná, kdo je lump, a správce daně bude méně trápit poctivé plátce.
  8. Tisíce poctivých plátců odvádí daň z tržeb podle stanovených pravidel. Někteří jejich konkurenti však pochopili rovnici, že neodvedená DPH (a nulová daň z příjmů) se rovná vyšší „zisk“.
  9. Nepřijde mi to správné. Tady nejde jenom o příjmy státního rozpočtu, ale o nastavení rovných podmínek podnikání pro všechny. Když nebudeme daně vybírat od každého, znevýhodníme (a nakonec zničíme) ty poctivé.
  10. Proto pracujeme na systému elektronické evidence tržeb. Daňová správa získá agregovaná data o tržbách a poplatníky nezatížíme víc, než když jejich zákazníci používají platební karty.

 

Andrej Babiš, ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.