CZ EN

Babiš: Privátní sféra v hmotných rezervách benzin nezdraží

Rád bych zareagoval na dnešní zavádějící článek v MF Dnes s titulkem "Babišovo šetření podraží benzin". Model účasti podnikatelské sféry na financování zásob Správy státních hmotných rezerv funguje dominantně napříč státy EU.

Finanční dopad na jednotkovou cenu motorových paliv je v porovnání s vývojem cen na světových trzích, daňovou zátěží a dlouhodobou průměrnou marží sítí čerpacích stanic (okolo 2 Kč/l) zanedbatelný.

Můžeme také sledovat ceny na čerpacích stanicích v sousedních zemích, které mají tento systém financování zaveden, a zjistíme, že dopad tohoto poplatku je nezaznamenatelný. Vzhledem k extrémně konkurenčnímu prostředí na trhu čerpacích stanic v České republice lze očekávat, že se tržním subjektům nepodaří do cen paliva jejich náklady prosadit.

Žádné zdražení benzinu se tedy konat nebude, i kdyby byl projekt účasti podnikatelské sféry na financování zásob Správy státních hmotných rezerv realizován. Spuštění projektu by trvalo nejméně rok, je ovšem otázka, zda vůbec ve vládě dojde ke shodě na jeho realizaci.

Andrej Babiš

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.