CZ EN

Rozhovor s ministrem financí Janem Fischerem v Deníku dne 19.8.2013

Rozhovor s Janem Fischerem, ministrem financí.
Deník | 19.8.2013 | Rubrika: Česká republika | Strana: 14 | Autor: Tomáš Procházka

Ostrý střet Kalousek versus Fischer. Ministr financí v demisi Jan Fischer v pátek odvolal z funkce vedoucího oddělení mezinárodní ochrany investic a zahraniční pohledávky Radka Šnábla. Do křížku s ministrem se dostali i tři právníci, kteří pracovalina solárních kauzách. Fischerův tah podpořil i stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD). Šnábla naopak hájí exministr Miroslav Kalousek (TOP 09).


* V televizi jste použil dokonce slovo šikana. Proč jste najednou Radka Šnábla odvolal z funkce?


Nádoba mé trpělivosti přetekla. Když jsem se ve čtvrtek dozvěděl, že dvě jeho podřízené si oficiálně stěžovaly na šikanu, tak to ukazovalo na nestandardní způsoby chování pana Šnábla. Rozhodnutí jsem pečlivě zvažoval. Zjistil jsem, že jsou tam věci netransparentní, že se zvláštním způsobem platí služby advokátních kanceláří pro arbitráže a tak dále.


* Máte informace, že by on nebo jeho spolupracovníci přímo lobbovali za tzv. solárníky?


Věc nechávám prošetřit.

* Exministr Kalousek argumentuje, že Radek Šnábl je odborník, který zachránil republice miliardy. Ministerstvo financí podle něj za posledních sedm let neprohrálo jedinou arbitráž...


Pan Šnábl se nijak dramaticky fotovoltaikou nezabýval, arbitráže v oblasti fotovoltaiky nejsou ohroženy. Navíc není právník. Má středoškolské vzdělání, přestože byl jmenován do funkce, která vyžaduje vysokoškolské. Za šest let nebyl schopen doložit o vysokoškolském vzdělání doklad. Kdyby byl tak vynikajícím odborníkem, který spasí Českou republiku a zachrání ji od všeho možného, tak nebylo potřeba za miliony a miliony korun platit drahé renomované právní kanceláře a mohli jsme vše udělat za mzdu pana Šnábla a jeho spolupracovníků. Jsou to mýty, které šíří pan Kalousek, a asi ví, proč to dělá...


* Proč podle vás?


Byl to jeden z jeho nejbližších spolupracovníků. Vážil si ho přes to, že byl odsouzen za daňový delikt, což je od ministra financí husarský kousek. Já už jsem konat musel. Pan Šnábl má prověrku na nejnižší stupeň, kterou získal letos v květnu nebo v červnu! Na oddělení přitom přicházel do styku s dokumenty označenými minimálně jako důvěrné. Pro mě se stal nedůvěryhodnou osobou.


* Byly ještě další důvody?


Například 19. února přišlo podání ze strany fotovoltaiků, kdy asi v 19 případech podávali jejich advokáti stížnost na ministerstvo financí. To mělo lhůtu na vyjádření šest měsíců. Pan Šnábl se mi teprve 19. srpna chystal přinést k podpisu věci, které by stát mohly přijít až na čtvrt miliardy. V tu chvíli už bych s tím nemohl nic dělat.


* Má teď ministerstvo kapacity na to, aby arbitráže „ustálo“?


Za něj se postupovalo od arbitráže k arbitráži, chyběl ucelený koncept. Teď chci situaci analyzovat, ale je tam štáb právníků.


* Pokud se rozpustí sněmovna, jak vidíte své další působení v politice?


Ono by to mohlo být i úplně někde jinde. Nikdy mě nelákal stranicko­politický svět a to stále platí. Doufám, že se budu umět uživit.


* Ministr Martin Pecina potvrdil kandidaturu za SPOZ…


Nic takového nechystám.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.