CZ EN

Rozhovor s ministrem financí Janem Fischerem v Událostech ČT dne 25.9.2013

Rozhovor s Janem Fischerem, ministrem financí.
Zdroj: ČT 1 | 25.9.2013 | 19:00 | Pořad: Události


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Ministra financí v demisi Jana Fischera teď zdravím živě. Pane ministře, příděl na příští rok pro mnohá ministerstva je štědřejší než dřív. Opravdu je na tom tuzemská ekonomika už tak dobře?


Jan FISCHER, ministr financí v demisi /nestr./
--------------------
Dobrý večer, štědřejší pravda je, nicméně jednotlivé kapitoly sklidily své rozpočtové sklizně jenom polovinu, než si představovaly. Já považuju ten odhad růstu za realistický. A abychom si to ujasnili, z těch téměř 17 miliard navíc v příjmech od toho původního návrhu na daňové výnosy, kde pouze necelá jedna třetina, ten zbytek jde na vyšší očekávané příjmy státních podniků, na inkaso z aukce nového kmitočtu, takže jsou tam i další příjmy, které nejsou, nejsou daňové, a to jsou poměrně tvrdá čísla. Čili je to realistický odhad růstu, dnes vydalo Ministerstvo financí upravený makroekonomický rámec, který počítá s 1,3 procenty růstu hrubého domácí produktu.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Někteří politici a ekonomové přesto upozorňují, že doba úspor by ještě měla vydržet. Jak vysoké je podle vás riziko, že oněch 112 miliard nakonec bude překročeno a schodek bude vyšší?


Jan FISCHER, ministr financí v demisi /nestr./
--------------------
Já se nedomnívám, že bude vyšší. Já bych s tím rozhodně nestrašil. A uvažme také to, že někteří, kteří rozpočet takto kritizují, že je mírně expansivní, tak přitom to není žádný dobrodružný rozpočet. Je to pořád o rozpočtové odpovědnosti, ale uvědomme si, že těm, kteří sestavovali rozpočet před námi, se  také povedlo, mimo jiné, přispět k tomu, že jsme měli po celých dlouhých 6 kvartálů ekonomiku v poklesu. Čili byly to rozpočty, které dusily ekonomický růst. Tenhle rozpočet takový není.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Lze laicky a stručně rozklíčovat, proč například průmysl dostane víc a naopak školství nebo doprava míň. I někteří vaši kolegové upozorňují, že zrovna tyhle 3 resorty jsou dlouhodobě podfinancované.


Jan FISCHER, ministr financí v demisi /nestr./
--------------------
Tak nejsou rozhodně podfinancované, pokud v těch tabulkách čtete v té dopravě pokles, tak musíme přihlédnout k tomu, že tam ještě bude připojen autonomní rozpočet státního fondu dopravní infrastruktury, z toho si z roku 13 na rok 14 ještě na dopravní infrastrukturu převede 14 miliard a téměř 5 miliard dostává navíc, takže takhle je ten příběh doopravdy. Takže rozhodně vláda se nechová macešky ani v dopravní infrastruktuře, ani ke školství. A ptala jste se na průmysl, no, tak samozřejmě, průmysl je zdroj inovací, zdroj oživení konkurenceschopnosti. Víte, že podle těch posledních údajů renomovaných mezinárodních organizací v té konkurenceschopnosti spíše klesáme, než si polepšujeme. To jsou peníze, které směřují na podporu programu vyšší konkurenceschopnosti a inovací. Jsou to podpory evropských programů, jejichž čerpání je poměrně špatné a tady dáváme najevo, že to jsou právě ty programy, kde se čerpat bude a bude to ku prospěchu růstu české ekonomiky. Čili opět prorůstové opatření.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká ministr financí v demisi Jan Fischer, děkuju vám. Nová sněmovna zalistuje rozpočtem nejdřív 26. listopadu, kdy jí čeká první schůze po předčasných volbách. Pokud ho do konce roku schválit nestihne, bude Česko hospodařit podle provizoria.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.