CZ EN

Pošleme do zdravotních pojišťoven téměř 4 miliardy navíc, navrhuje ministr Fischer

Rozhovor s Janem Fischerem, ministrem financí.
Ihned.cz | 3.9.2013 | Autor: Barbora Strnadová

Ministr financí Jan Fischer navrhne vládě rozpočet se schodkem 110 miliard. Připouští, že si jeho kolegové ještě mohou vyjednat další miliardy navíc. Už nyní počítá s tím, že třeba do zdravotních pojišťoven pošle na platbách za státní pojištěnce o 3,7 miliardy korun více než letos.

Ministři Rusnokovy vlády chtějí "nafouknout" návrh rozpočtu o 35 miliard korun. Tomu chce ale ministr financí Jan Fischer zabránit, už schodek 110 miliard, který navrhuje, je podle něj na přijatelné hranici.

Navyšovat musel už rozpočet zdravotnictví. "I přáním ministrů dopravy a školství už jsem částečně vyhověl," říká Fischer. V rozhovoru pro IHNED.cz popisuje, kolik peněz při sestavování státního rozpočtu na příští rok přidělil jednotlivým resortům a o čem se ještě bude při jednání Rusnokova kabinetu rozhodovat.

Platí, že ve středu bude vláda jednat o rozpočtu?

Budeme znovu mluvit o východiscích rozpočtu a jeho prioritách. Předpokládám, že potom se ministři vyjádří ke svým kapitolám. Byl bych rád, kdyby své požadavky zredukovali na jednu absolutní prioritu. Schodek je plánován na 110 miliard a "nadpožadavky" na dalších 35 miliard. To je nepřijatelné, znamenalo by to navýšení deficitu o 40 procent. Nyní jsme na hraně podílu deficitu k HDP na tří procentech.

Původně měl být schodek 105 miliard. Proč došlo k navýšení?

Především z nutnosti krytí zvýšení plateb za státní pojištěnce, jako určitá rezerva pro příští rok. Ten proces je třeba vykopnout zákonem, který ještě není schválen, ale předpokládáme, že bude přijat. Nechtěl jsem ale jít na 5,7 miliardy, které požadoval ministr zdravotnictví. Počítám po dohodě s premiérem s částkou 3,7 miliard. To je zhruba 50 korun za pojištěnce.

V souvislosti s problémy financování zdravotnictví se také mluvilo o odkupu pohledávek zdravotních pojišťoven kolem 5 miliard korun. S tím návrh počítá?

Zatím o tom debatujeme, ale návrh rozpočtu s tím nepočítá.

Oproti návrhům vašeho předchůdce Miroslava Kalouska jste navýšili příjmy rozpočtu o 50 miliard korun, výdaje o 55 miliard.

Výdaje se odvíjí od toho, jak odhadujeme příjmy, daňové výnosy. Například aukci kmitočtů stihne telekomunikační úřad zřejmě ještě letos, ale peníze – asi 7 miliard – půjdou do rozpočtu asi až v příštím roce. Takových věcí je víc.

Počítáte s tím, že se vybere více na daních?

Výběr daní vidíme dobře, protože už budeme příští rok žít v růstové fázi cyklu.

Na jaké ministerské požadavky tedy nakonec kývnete?

Vláda jako celek bude posuzovat požadavky nad rámec návrhu, abychom je viděli v souvislostech. To se dříve nedělo. Část požadavků už v rozpočtu je, část je nereálná. O dalších můžeme jednat a jsem připraven je podpořit – například dopravu.

Může se tedy ještě schodek 110 miliard navyšovat?

Stropem jsou pro nás tři procenta deficitu k HDP. Ještě tam může být maličká rezerva.

Podařilo se něco ušetřit na platech zaměstnanců, na provozních výdajích?

Žádnou velkou zdrženlivost neregistruji. Naopak máme smělé požadavky třeba od ministra vnitra, mzdové požadavky z regionálního školství. Máme zatím nerozhodnutou úvahu, že bychom už v roce 2014 – předchozí vláda s tím počítala až od roku 2015 – zvýšili plošně platy zaměstnanců v nepodnikatelské sféře o procento.

Třeba ministr školství žádá vyšší platy pro učitele.

Zvýšení o jedno procento samozřejmě převážně půjde za ním. Pravděpodobně to ale úplně neuspokojí jeho přání.

Chtěl miliardu dohromady na regionální školství a vysoké školy.

Může zabojovat. Budu lehce konzervativní, zvlášť pokud se rozhodneme pro to plošné zvýšení. Pokud nikoliv, tak je to legitimní debata, ale myslím si, že nevysoutěží takový objem peněz.

Ministr dopravy řekl, že je s návrhem relativně spokojený, i když bude chtít ještě další navýšení své kapitoly.

Financování regionální dopravy ve výši 2,6 miliardy zůstává zachováno. Jen se tyto prostředky neobjevují v kapitole ministerstva dopravy, ale počítá se, že budou peníze složeny ve všeobecné pokladní správě. Pak máme dopravní infrastrukturu. Státní fond dopravní infrastruktury má takové specifikum - bez skrupulí může převádět prostředky, které mu zbudou z jednoho roku do druhého. A to není v rozpočtu vidět. Letos to činí 14 miliard korun.

A potom, a na to slyšet budu, přijde ministr zabojovat do vlády o 1,5 miliardy na podporu operačního programu v dopravě – dalších českých 1,5 miliardy by znamenalo v součtu pět miliard navíc.

To jsou další peníze navíc. Znovu: kde tedy budete šetřit?

Resorty prošly rozpočtovou dietou v posledních dvou, třech letech. Nečasova vláda pak přišla s šetřením. Prorůstová opatření přišla až někdy na konci působení minulé vlády jako z nouze ctnost. Došlo k podvázání růstu. Recese trvající šest kvartálů je velmi špatný výsledek a řekne vám to i ČNB, která je velice konzervativní. Opatření fiskální politiky měla procyklický účinek, přispívala k poklesu ekonomiky. Tato vláda dala najevo, že jí nejsou prorůstová opatření cizí.

Viděli jsme to například na postoji k obnovitelným zdrojům. To ještě v tom rozpočtu zakomponované není. Zákon už však zbývá jen schválit v Senátu. Vyžádá si to v rozpočtu nárůst výdajů o čtyři miliardy korun, dvě miliardy by měla vynést solární daň.

Takže bude deficit 112 miliard místo 110 miliard?

Nechci předbíhat. Ale bude se tam inkasovat až po prvním kvartále, takže to nebudou celé dvě miliardy, ale jedna. Tak abychom nestrašili sebe a jiné.

To je další položka, která ještě může navýšit deficit. Jsou ještě jiné?

Budeme se bavit o výdajích na vědu a výzkum. Jsme velice skeptičtí vůči navyšování plánovaném bývalou vládou ve výši 1,7 miliard. Myslím, že je legitimní říct, ano, tady je 1,7 miliard pro ty nejlepší. Jak ale poznáme, kde je výzkum neefektivní a můžeme naopak ušetřit?

Rezerva na navýšení deficitu je tedy třeba deset miliard? Pět?

Ne to je moc, ale netahejte to ze mě. Jsou to jednotky miliard.

Jaká bude nyní cesta návrhu rozpočtu?

Uvidíme, jak se věci budou vyvíjet. Jestli zákon o státním rozpočtu bude předkládat tato vláda nové sněmovně. Nebo jestli se bude mít věc tak, že bude návrh předkládat další vláda, která si ho osvojí, nebo upraví a přijde se svou verzí.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.