CZ EN

Ministr financí Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce dne 2.6.2013

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
ČT 1 | 2.6.2013 | 12:00 | Pořad: Otázky Václava Moravce

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vítejte a hezkou, pokud možno klidnou neděli vám všem. Vytrvalý déšť přidělává starosti polovině země. V noci na dnešek zvýšil hladiny mnoha řek v sedmi krajích České republiky. Proto přibylo na mapě České republiky míst, kde vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity. Stav ohrožení hlásí zhruba padesátka českých řek. Tři lidé jsou pohřešováni. V pražské Troji nejezdí tramvaje. Počasí v Česku ovlivňuje tlaková níže nad střední Evropou. Na severu a v západní polovině Čech je déšť místy trvalý a vydatný. Do nedělního odpoledne se předpokládají v této oblasti České republiky srážky od deseti do 40 milimetrů, na horách ojediněle až do 70 milimetrů. Pět miliard korun, to byl výnos takzvané povodňové daně, kterou zavedla před necelými třemi roky Nečasova vláda. Jak pomohla tato částka snižovat důsledky řádění velké vody? Otázka pro hlavní dva hosty pořadu. Ministra financí, prvního místopředsedu TOP 09, Miroslava Kalouska a prvního místopředsedu sociálních demokratů, šéfa Asociace krajů Michala Haška. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Výrazné vzestupy hladin řek. Meteorologové nad ránem rozšířili extrémní stupeň povodňového nebezpečí i na Středočeský a Jihočeský kraj. Platí tak v polovině krajů České republiky. Výrazně stoupá hladina Vltavy. V hlavním městě se staví protipovodňové bariéry. Desítky zaplavených silnic, popadané stromy a přívaly bahna. I to jsou následky vydatných dešťů, které trápí Čechy. Na řadě míst zasedají i v těchto chvílích krizové štáby. A přijímají další protipovodňová opatření.
 
Tomáš HUDEČEK, pověřený primátor hlavního města Prahy /TOP 09/
--------------------
V tuto chvíli budujeme na těch nejdůležitějších místech protipovodňová opatření. Povolal jsem k tomu i Armádu České republiky a další složky.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Dvě miliard navíc na silnice a na dálnice. Nečasův kabinet má ve středu rozhodovat o jednom z kroků na povzbuzení tuzemské ekonomiky. Ministerstvo financí uvolní dvě miliardy korun na dopravní infrastrukturu. Další dvě miliardy by mohlo dodat ještě ve druhé polovině roku. Přibližně padesátka řek v celé zemi je ve stavu ohrožení. Vydatné deště trápí sedm krajů České republiky. Meteorologové v noci na dnešek rozšířili výstrahu i na Středočeský a Jihočeský kraj. Mimořádně za necelých šest hodin se sejde vláda České republiky, ve dvě hodiny odpoledne pak rada hlavního města Prahy. 

...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Hlavními hosty dnešních Otázek proto jsou ministr financí České republiky Miroslav Kalousek. A předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek. Pánové, děkuji, že jste aktuálními hosty Otázek. Vítejte. Hezký dobrý den.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Hodně sil všem, kteří mají vodu v příbytku a těm ostatním pokud možno hezkou neděli.


Michal HAŠEK, statutární předseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Ode mně také hezkou neděli a držíme palce, aby se všechno zvládlo.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tak začněme u vaší agendy. Dá se říci, že hejtmani jednotlivých krajů se prostřednictvím Asociace, pane předsedo, obrátí na vládu České republiky s nějakými konkrétními požadavky?


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Už se tak děje, pane Moravče. Já zahrnu mezi hejtmany samozřejmě i primátora hlavního města Prahy, v tuto chvíli úřadujícího primátora pana Hudečka. Já jsem s ním byl telefonicky dopoledne v kontaktu, tak jako s ostatními hejtmany. Praha už se obrátila na vládu se žádostí o pomoc. Bude nasazeno, tuším, zhruba 200 vojáků na ty pomocné práce, které souvisí s přípravou Prahy na velkou vodu. V dalších krajích zasedají krizové štáby, zasedají povodňové komise. V šest hodin dnes bude zasedat večer vláda, která bude vyhodnocovat situaci. Na zítra jsem svolal také videokonferenci všech hejtmanů České republiky, protože nepůjde jenom o ty postižené kraje, o ty samozřejmě především, ale také my ostatní chceme potom nabídnout síly a prostředky. Všechno bude koordinovat také Ministerstvo vnitra a Hasičský záchranný sbor. Dostáváme se do situace, kdy standardně teď odkládáme šavle, odkládáme brnění, odkládáme štíty a společně pracujeme na tom, abysme zvládli tuhletu složitou povodňovou situaci. V první fázi, abychom zabránili co největším škodám, ochránili životy a zdraví lidí, ve druhé fázi pak budeme společně řešit otázky povodňových škod a toho, co bude potřeba.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kolik máte jako kraje teď v tento okamžik v různých rezervách, které můžete tedy z krajských peněz dát na okamžitou pomoc ať už těm obcím nebo lidem, kteří jsou postiženi v těch zasažených krajích?


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Tak podívejte, žádné velké rezervy samozřejmě krajské rozpočty k dispozici nemají. Ale v každém kraji existuje položka, která se týká krizového řízení, týká se zvládání mimořádných událostí. Myslím si, že v jednotlivých krajích je to v rozmezí od jednotek do desítek milionů korun pro aktuální pomoc. Ve zbytku budeme jednat o těch věcech s vládou, s panem ministrem financí. Tam prostě odhodíme teď jakékoliv další spory, které jinak řešíme standardně a prostě budeme chtít, aby ta pomoc byla maximálně rychlá, efektivní a účinná.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane ministře, počítáte s tím, že na tom večerním mimořádném jednání vlády budete uvolňovat nějaké okamžité prostředky?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Počítáme. Za této situace musíme počítat naprosto se vším. Já jsem také už ráno vydal pokyny. Připravujeme varianty různých rozpočtových opatření. Já pak asi v další fázi popíšu ta krátkodobá, střednědobá a dlouhodobá opatření, pro které se musí najít finanční prostředky. Pochopitelně jsem zrušil dovolené a podobně. Prostě pracujeme od rána.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jaká budou ta krátkodobá opatření, pokud byste měl tedy popsat strukturu těch...?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já myslím, že když navážu na pana hejtmana, tak jedna z mála dobrých informací, které mohu říct, je, že jsme bohužel pro tuto situaci už vyškoleni. Že jsou vyškolena jak území, jak starostové, tak krizové štáby krajů, tak vláda a protipovodňová komise, která už zasedá. Já budu vládu informovat o objemech a krocích, ve kterých mohu uvolňovat prostředky. Samozřejmě neznáme celkovou míru škod. Někde ty hladiny stále stoupají. Celková míra škod se bude vyčíslovat. Naposledy v roce 2002 ta největší povodeň, která způsobila, tak tam byly škody za šestnáct miliard korun. Takže musíme počítat opravdu teď, dnes, v neděli musíme počítat opravdu se vším. A půjde se v následujících krocích. Tím prvním krokem je okamžité uvolnění prostředků pro samotný zápas s tou vodou. To znamená nezbytné náklady pro stavění bariér, vyklízení prostředků tam, kde prostě to obce předfinancovávají, tak tam mohou počítat pomoc z krizových rezerv státního rozpočtu.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ty jsou jak velké v současnosti, ty krizové rezervy?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak jsou to stamiliony. Ale pro ten první okamžik to samozřejmě stačí. Protože se jedná skutečně nikoliv o nápravu škod nebo o pomoc zaplavených, ale o ty přímé finanční nástroje vlastně na zápas s tou povodní a s jejími přímými následky. Ve druhé fázi je to potom otázka obnovy území, kdy standardním způsobem budeme napravovat nebo financovat napravování škod, které vznikly jak na státním majetku, tak na krajském majetku, tak na obecním majetku. Tam samozřejmě teď nemůžeme říct dopředu, jaký to bude objem. Ale říkám, že počítám se všemi variantami, že chci ujistit, že jak Ministerstvo financí vládě vytvoří také návrhy, aby vláda mohla rozhodovat, tak samozřejmě vláda rozhodne tak rychle a v takovém objemu, aby ta pomoc byla rychlá, efektivní, účinná. Připravujeme varianty různých rozpočtových opatřením. Jsem připraven předložit, bude-li potřeba, i novelu zákona o státním rozpočtu. Prostě přišel okamžik zásadní změny priority. Teď bude prostě zásadní priorita řešení následků povodní. A
Ministerstvo financí od rána pracuje na tom, aby mělo připraveno různé varianty pro to, aby pomoc byla rychlá, efektivní a dostatečná.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Mluvíte-li o rychlé pomoci, tak v té první fázi dnes vláda už může schválit, řekněme, použití zhruba jedné miliardy, mluvíte-li o stamilionech na to okamžité nasazení v boji s velkou vodou.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já jsem hluboce přesvědčen, že dokonce teď pro tyto dny mluvíme o zbytečně vysoké částce. Že ono skutečně v ten první okamžik to nevyžaduje příliš velké náklady. Ty obrovské náklady, ty přijdou až později. Takže teď pro ty první okamžiky, pro ta krizová místa jsou dostatečně velkými prostředky peníze v řádu stamilionů a ty jsme připraveni uvolnit okamžitě. Ale kdyby bylo potřeba uvolnit miliardu, jsme připraveni ještě dnes uvolnit miliardu. Ale znovu říkám, dnes to není potřeba.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Počítáte s tím, protože ve středu jste měl předkládat vládě dlouho očekávaný protikrizový materiál nebo jeden z kroků na posílení české ekonomiky, tedy uvolnění dvou miliard korun do dopravní infrastruktury, protože se rozpočet vyvíjí lépe. Je už teď jasné, že ty dvě miliardy spíš asi půjdou na obnovu?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Víte, to byl takový předskok, bych řekl. Vláda řekla, že v červnu bude řešit na základě toho, jak je naplňován státní rozpočet možná prorůstová opatření. Já jsem to nemohl garantovat a řekl jsem, pokud plnění za prvních pět měsíců bude do té míry dobré, že ta predikce bude předpokládat možnost uvolnění několika miliard, nesnížíme už o ně deficit, protože už jsme stabilizovali deficit hluboko pod tři procenta a je možné tyto prostředky uvolnit ve prospěch české ekonomiky. A to není ještě jisté. To budeme vědět s naprostou jistotou až příští týden. S naprostou jistotou jsme mohli uvolnit ty dvě miliardy s tím, že s panem ministrem Stanjurou jsme chtěli vládě navrhnout, aby je věnovala na opravu silnic poničených po zvláště kruté zimě. Je asi zřejmé, že tyto dvě miliardy nyní, že ten bod se buď přeruší nebo pan ministr Stanjura bude muset uvážit, že byla nejenom zima, ale že jsou také povodně. Je zřejmé, že i tyto dvě miliardy pravděpodobně budou nějakým způsobem zahrnuty do řešení těch povodňových škod, ale to se nedomnívám, že je nějaká zásadní změna priorit, protože pochopitelně ty silnice je jedním z majetků ať už státních nebo krajských, které jsou těmi povodněmi poničeny vždycky nejvíce. Takže je zřejmé, že ty peníze prostě budou muset jít do silnic.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane hejtmane.


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Jestli mohu jenom krátce. Pánové, to, co řešíme, je dobře, ale trošičku předbíháme v čase. Tady v těch hodinách lidé aktuálně bojují o to, jestli dojde nebo nedojde k zaplavení toho konkrétního území. Samozřejmě každý má tendenci ochránit sebe, svoje blízké, svůj majetek. Já chci říct, že celý ten integrovaný záchranný systém jsou profesionálové. My jim společně věříme, protože skutečně, jak řekl pan ministr Kalousek, jestli jsme na něco připraveni, tak jsme připraveni na řešení povodní i z těch minulých, ze všech těch zkušeností. Já bych chtěl vyzvat lidi, aby respektovali doporučení a informace, které půjdou z orgánů krizové řízení a ze složek integrovaného záchranného systému, tak abysme teď na prvním místě ochránili je, jejich životy, zdraví a jejich majetky. Následně pak budeme řešit ty věci, které souvisí s nasazením armády, které souvisí s financováním chodu hasičů. Těch profesionálních i dobrovolných. Určitě to budou tisíce lidí, kteří se teď zapojují, už teď průběžně v těch sedmi krajích do té situace. My nevíme, jestli bude pršet víc nebo míň, jestli bude pršet dva, tři, čtyři dny, co všechno to ještě může způsobit. Čili je před námi mnoho neznámých.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Následně bohužel nikoliv, pane hejtmane.


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Promiňte pane ministře, jenom poslední věta. Samozřejmě a následně budeme řešit ty následky povodňových škod na veřejném majetku, lidé to budou řešit na soukromém majetku prostřednictvím pojišťoven. A to je pak přesně platforma, kdy sedneme k jednacímu stolu a budeme hovořit o tom, kam případně ty peníze směřovat. Bude to jasné. Jestliže někde odnese prostě velká voda kus silnice, tak není sporu, že tam tu silnici budeme muset znovu postavit. To je jasné.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Následně bohužel nikoliv, pane hejtmane. Já jsem brzy ráno byl již ve styku například se zastupujícím primátorem, krizový štáb v Praze tak jako v ostatních krajích, v jižních Čechách, odkud pocházím, funguje skutečně velmi dobře a bezchybně. V Praze už k nasazení té armády došlo. Pan primátor povolal armádu a vláda, protože pouze nařízením vlády je možné armádu nasadit, tak vláda v ranních hodinách už zastupujícímu primátorovi Hudečkovi tuto žádost posvětila. Takže bohužel ani tohle nemůžeme dělat následně. I to musíme dělat teď. Ale myslím si, že je důležité mluvit o nápravě škod, protože jako třikrát vyplavený za deset let...



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No to s tím souvisí, právě i s povodňovou daní.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Jako třikrát vyplavený za deset let, znám pocity nejenom své, ale i svých sousedů. A vím, že strašně důležité v tom okamžiku je naděje. To znamená, informace o tom, že ta pomoc přijde, že přijde rychle, adresně, že škody budou napraveny, že vláda i samosprávy tomu přizpůsobí své priority a že jsme připraveni poskytnout veškerou pomoc včas a dostatečně, je informace důležitá v tuto chvíli, i když voda stoupá a já tuto informaci chci zcela jasně podat a za vládu ji slíbit.


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
A já za kraje a za územní samosprávy totéž, protože to ty lidi přeci musí považovat za samozřejmé, že v krizi se o ně stát postará.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Je už teď, pane ministře, tedy jasné, že s největší pravděpodobností se bude měnit zákon o státním rozpočtu?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ne. Na to nemohu odpovědět s takovouto jistotou. Mohu jenom s jistotou, bude-li to nutné, pak zcela jistě jsme připraveni i ke změně zákona o státním rozpočtu. My nevíme v tuhle chvíli objem těch škod. My jsme připraveni, říkám, od rána pracuje Ministerstvo financí, my jsme připraveni k celé řadě variant rozpočtových opatření. To znamená, budou-li ty škody v únosné míře, dokážu si představit, že je zvládneme přeskupením priorit uvnitř schváleného státního rozpočtu.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Co je to únosná míra?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Únosná míra jsou jednotky miliard.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže do nějakých pěti milirad.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Pokud by se ty škody samozřejmě blížily, nedej Bůh, doufám, že ne, k deseti a více miliardám, pak je na místě uvažovat o novele zákona o státním rozpočtu a i to je varianta, s kterou uvažujeme a i to je varianta, kterou jsme připraveni předložit.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Povodňová daň, to bylo opatření při těch zatím posledních rozsáhlých povodních v roce 2010. Z té povodňové daně se vybralo víc než čtyři miliardy korun. Hejtmani, respektive kraje a obce dostaly miliardu a zároveň v Olomoucké výzvě hejtmani vyzvali a to 21. května 2010 k vytvoření finančního rámce pro financování protipovodňových opatření a jeho stabilizaci minimálně pro následující čtyři roky. Pane předsedo Hašku, jsou ta protipovodňová opatření smysluplně financována a došlo k naplnění toho prvního bodu té výzvy?


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Tak já jsem chtěl připomenout Olomouckou výzvu jako takovou, nejenom tento bod. My jsme po povodních v roce 2010 chtěli také diskusi o stabilním financování složek integrovaného záchranného systému, tedy bezprostředně těch složek státu, které se jako první podílí na řešení těch krizových situací. Měli jsme na mysli především hasičský záchranný sbor. Hovořili jsme také o zrovnoprávnění podmínek pro financování povodňových škod mezi obcemi a kraji, protože tam existuje jistý rozdílný model, jakým způsobem se financují tyhlety škody. Zatímco obecní infrastruktura je financována sta procenty státních dotací, tak krajská pouze padesáti. Hovořili jsme o otázce využití prostředků Evropské unie na řešení povodňových škod. Šlo o peníze z fondu Solidarity. To se skutečně v roce 2010 podařilo vyjednat. A v těch regionech byly použity i evropské peníze. A šlo nám o to, aby se jaksi připravila po roce 2010 komplexní obnova té poškozené infrastruktury. To jde postupně v jednotlivých krajích podle jednotlivých projektů. Já musím konstatovat, že ta protipovodňová opatření a jejich budování je věc, která je kontinuální, ta nezačala v roce 2010 ani neskončila v roce 2013. Předchozí vlády a to všechny, průřezem, po roce 2002 tam investovaly už desítky miliard korun jak z národních peněz, tak z prostředků Evropské unie. Ovšem i na příkladu pana ministra Kalouska, o kterém jsme hovořili krátce před tím, než jsme šli do studia, tak je zřejmé, že ta protipovodňová opatření možná ne všude naplňují očekávání lidí. Jak říkal pan ministr, i u něj v Bechyni jsou vybudována protipovodňová opatření, ale způsobem, který znamená, že velká voda, když to přeženu, se pak přehnala teď momentálně, dnes ráno, taky přes jeho nemovitost a bohužel nezůstal uchráněn tady před těmito věcmi.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak nikoliv přes moji. Já jednak žádnou nemám, to je nemovitost mých dětí. Ale to není podstatné. Tam žádné protipovodňové opatření není, tam kde já bydlím. Ale tam, kde bylo vybudováno, tak z informací, které dnes ráno mám, tak skutečně se ukázalo jako neúčinné.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Bavíme se o Bechyni tedy?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Bavíme se o Bechyni. Ale v podobné situaci bude asi celá řada občanů v celé republice. Tady je skutečně dlouhodobý plán protipovodňových opatření. Já bych chtěl říct, že tahle vláda ho nezanedbávala ani v okamžiku těch největších úspor. Když vezmu národní zdroje, neberu peníze z Evropské unie, a když vezmu národní zdroje, tak za léta 2010 až 2014 bylo a bude do protipovodňových opatření proinvestováno mnohem více, než proinvestovaly vlády v letech 98 až 2006 za...


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, pane ministře, ale kdybych vám namítl, že vy jste si k tomu ustavili, byť na rok, protipovodňovou daň, která vám vynesla mezi čtyřmi a pěti miliardami korun.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak i tak. I tak. Zaprvé ta protipovodňová daň z velké části, já mluvím o preventivních protipovodňových opatřeních, a pak jsou peníze na nápravu škod. Ta povodňová daň byla z 99% spotřebována na nápravu těch škod. Ale hovoříme-li o protipovodňových opatřeních, hovoříme především o prevenci, o suchých poldrech, bariérách, všech těch stavbách, hloubení koryt řek, odbahňování rybníků, všech těch nezbytných poměrně nákladných opatření pro prevenci proti povodňovým škodám. A tady si troufnu říct, že přes nepříznivou politickou situaci jsme v letech 2010 až 2014 investovali dvojnásobnou rychlostí, než...


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kolik je ta celková částka za ty čtyři roky, včetně roku příštího?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Když vezmu národní zdroje, samozřejmě mnohem masivnější zdroje šly z Evropské unie, ale když vezmu národní zdroje, tak v letech 10 a 11 to byla 1,3 miliardy a 1,9 miliardy je to v letech 13 a 14. Zatímco v dobách hospodářského růstu v letech 2003 až 2006, to mým předchůdcem byl váš dnešní předseda, to žádný rok nepřevýšilo jednu miliardu korun. A to nemluvím ani o vládě Miloše Zemana, kdy se na protipovodňová opatření neinvestovalo v roce nikdy víc než 200 milionů korun. Tam ty investiční priority asi viděli někde jinde. Já jenom tím chci dopředu předcházet výtkám, že by snad tato vláda podceňovala protipovodňová opatření. Žádná vláda přes nepříznivou ekonomickou a rozpočtovou situaci, žádná vláda neinvestovala do protipovodňových opatření tolik, jako tato vláda.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No jde-li o zhruba čtyři miliardy za čtyři roky.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
No ne, promiňte...



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Z národních zdrojů. Tak je to malá částka na tu zanedbanost, kdy se mluví o desítkách miliard.

 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Rozhodně je to mnohem větší částka než ty vlády předtím.


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Víte, jestli mohu reagovat, protože jsem nemyslel, že začneme tahat politiku i do povodní, dobře. Pojďme do toho, tak teď já po panu Kalouskovi. Já oceňuji každou korunu, kterou jakákoliv vláda vydá do těch protipovodňových opatření a nepochybně to bude priorita i pro jakoukoliv budoucí vládu po parlamentních volbách v roce 2014. Ale chci říct, aby to bylo korektní. Oni ty velké protipovodňové stavby je třeba připravit. Je třeba připravit v tom území, vykoupit pozemky, zajistit otázky majetkového jaksi vypořádání, připravit ty projekty. Ono to nějakou dobu trvá. Je fajn říct, my jsme byli úspěšní a prostavěli jsme tolik a tolik miliard a pojďme si taky ale férově říct, jak dlouho se ty projekty připravovaly. Ty nevznikly ze dne na den, pane ministře. Já jsem přesvědčen, že žádná vláda po těch velkých povodních, nejpozději v roce 2002, nezanedbávala otázku přípravy protipovodňových opatření. A investovalo se tempem, které umožňovala ta připravenost těch jednotlivých staveb. V rámci ať už to byly jednotlivé podniky povodí, ať už to byla Státní meliorační správa, ať už to byly další správci těch vodních toků, tak jsem přesvědčen, že je to tak, jak říkám. Jestli ještě mohu poslední větu, a promiňte, fajn, vy jste řekl, jak to bylo s penězi do protipovodňových opatření, tak já dodám B. A jak to bylo s penězi na systém složek integrovaného záchranného systému? Bohužel to byla tato vláda, když říkáte, že tato za ty čtyři roky něco udělala, tak jste udělali taky to, že se v nějaké době zkrachovaly peníze pro Hasičský záchranný sbor. Já si dobře pamatuji situaci, kdy hasiči chodili a doslova a do písmene brečeli a říkali, podívejte, nám dnes aktuálně hrozí to, že budeme muset zavírat profesionální hasičské stanice v území. A to nás jako hejtmany velmi znepokojovalo. Víte, že jsme na to téma xkrát společně jednali s ministrem vnitra, s premiérem. Nakonec se vždy našla nějaká řešení. Dokonce kraje ze svých rozpočtů a z rozpočtového určení daní, i když na to ty peníze nebyly primárně určeny, pomáhaly těm profesionálním složkám IZS, aby přežily zejména minulé dva roky. Já jsem rád, že se to povedlo. A hlavně doufám, že dneska ty složky IZS, které v tom území existují, nebyly zrušeny díky vašim škrtům, tak efektivně budou v těch povodních pomáhat.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Promiňte, pane hejtmane, já jsem nesmál těm slovům, já jsem se smál, jak umíte ject prostě jedním tónem pět minut. To máte s vaším panem předsedou společné.


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
To byla minuta a půl. Mluvte o obsahu těch vět. Ne o intonaci. To je důležité.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já jsem tím teď naprosto nechtěl vyvolat jakoukoliv soutěž, která snad vláda podceňovala nebo nepodceňovala, ale protože jsem od rána stihnul vyslechnout několik výtek, jak tato vláda podceňovala protipovodňová opatření, tak jsem chtěl ujistit a na konkrétních číslech doložit, že nepodceňovala. Že přes velmi nepříznivou rozpočtovou situaci proinvestovala mnohem více do protipovodňových patření než vlády před nimi. Byť samozřejmě argumenty o přípravě staveb jsou relevantní a já se s váma o to vůbec nechci přít.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Hosty Otázek zůstávají ministr financí Miroslav Kalousek a předseda Asociace krajů Michal Hašek.

...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Komu dát svůj hlas? Rok před volbami je naprosto bezradná třetina voličů. V nejnovějším sociologickém šetření STEMu letos v dubnu třetina dotázaných uvedla, že si jen těžko vybere nějakou stranu. Další třetina lidí tuší, že s tím bude mít spíš problém. Pouze 14% respondentů uvedlo, že určitě nepatří mezi voliče, kteří by si nemohli vybrat politickou stranu. Podle sociologů je ovšem vysoká míra nerozhodnosti v České republice v posledních letech obvyklá. Na vrcholné politické scéně je přitom kampaň už v plném proudu. Mediálními přestřelkami žije vládní koalice.


Petr NEČAS, premiér a předseda strany, 24.5.2013 /ODS/
--------------------
Já jsem přesvědčen, že vláda České republiky je složena z drtivé většiny nikoliv z účetních, ale ze státníků, kteří myslí v dlouhodobém horizontu.

Petr NEČAS, premiér a předseda strany, 29.5.2013 /ODS/
--------------------
Někteří z nás pracují, někteří z nás vypráví kovbojky. No tak to je.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Dva z výroků, které také zazněly na adresu ministra financí Miroslava Kalouska z úst premiéra Petra Nečase. Naposledy v sobotu pak premiér Petr Nečas označil vystupování ministra financí ve sporném případu vydání ruského podnikatele Alexeje Torubarova za, cituji, pohádky strýčka Mirka. Ministr financí Miroslav Kalousek premiér také nešetřil. Řeč byla dokonce o chudáčcích. Opravdu si, pane ministře, myslíte, že voliči jsou zvyklí na takový způsob komunikace a že to je šťastné?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak pojďme spíš k tomu věcnému obsahu.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, já bych nejdříve zůstal u formy.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ne, zcela jistě ne. Já si nemyslím, že ta forma je na místě. Ale ona bohužel odpovídá té emotivní záležitosti. Je-li někdo, kdo u nás hledá, jestli je někdo, kdo u nás hledá ochranu a očekává, že ho ochráníme, protože listina základních práv a svobod je pro nás svatá a máme ji v ústavě, tak jestli ochráněn je nebo jestli je nestandardním způsobem vydán nebo nevydán. Pan premiér se v Mladé frontě nějakým způsobem vyjádřil na adresu především tedy pana předsedy Schwarzenberga i mojí. Oba ty výrazy Mladá fronta nezapomněla dát do titulku. Já musím říct, že si je nebereme s panem předsedou osobně. Nemůžeme si je brát osobně, protože jsou tak mimo realitu a jsou do té míry neinformované, že tady zjevně tedy pan premiér podlehl dost výrazné dezinformaci, která se k němu dostala z několika míst.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, není to závažné obvinění, jestliže jsme v rukách premiéra, který nemá dostatek informací?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Není, protože to jsou dezinformace k mediálnímu vystupování. Ale skutečně ty výrazy jsou do té míry neinformované a jsou mimo realitu. A lze to snadno doložit.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Není to jedna zase z vašich pohádek strýčka Mirka?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ne, tak v případě výroku na moji stranu je jednoduché, kdo ho dezinformoval, dezinformoval ho zástupce šéfredaktora Mladé fronty Jiří Kubík, který během toho rozhovoru mu podal naprosto nepravdivou informaci, v podstatě obelhal premiéra, kterého v tu chvíli informoval, že já jsem cosi oznamoval nebo říkal. Pak chápu, že premiér nemá důvod nevěřit šéfredaktorovi Mladé fronty. Nemyslí si, že lže a reaguje podrážděně. Tudíž si to neberu osobně. Vážnější jsou ty výroky na adresu pana předsedy Schwarzenberga, kdy říká, že pan předseda snad něco popletl nebo zaspal. Neboť ten proces extradice byl zcela standardní. Já jsem hluboce přesvědčen, že až se s tím pan premiér seznámí, tak se seznámí s fakty, že ten proces nebyl standardní. A že pan předseda Schwarzenberg rozhodně nezaspal. Pan předseda Schwarzenberg reagoval v té první vteřině, kdy reagovat mohl. Když to shrnu, nechte mě to prosím pěkně shrnout k těm výrokům, skutečně si je nebereme osobně, nebyly informované a kdybych měl z toho vzít nějaké poučení, tak ve dvou bodech. Zaprvé zástupce šéfredaktora Jiří Kubík nemá lhát, premiérovi už vůbec ne. Zadruhé pan premiér by si možná zasloužil lepší analytický tým, který mu dává informace, protože zřejmě je tady řada vlivů, která má zájem na tom, aby jeho výroky nebyly zcela informované. Což může vést k tomu, že někdo se snaží vrtěti Nečasem. Já bych si opravdu přál, kdyby jeho analytický tým mu dával přesné informace a jsem hluboce přesvědčen, že až se pan premiér s tím případem skutečně seznámí, protože neměl tu možnost. Byl na zahraniční cestě. Tak sám uzná, že ten proces nebyl standardní.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane ministře, premiér Petr Nečas, když byl v Rusku, tak v souvislosti s kauzou Torubarov prohlásil, že je zapotřebí se pohybovat v mezí paragrafů a mezinárodního práva. Petr Nečas k tomu ještě dodal.


Petr NEČAS, premiér a předseda strany, 29.5.2013 /ODS/
--------------------
Já bych velmi prosil, abychom se racionálně pohybovali v mezích paragrafů a mezinárodního práva. A odlišili to od vyprávěných kovbojek, které někteří politici podstrkují médiím.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To konstatoval na začátku týdne Petr Nečas. V sobotním rozhovoru pro MF Dnes dodal, že nekvalitní prací odvedl advokát pana Torubarova a premiér mluvil i o některých, cituji, podivných krocích Ministerstva zahraničí, které například nedodalo kvalitní informace českým soudům, tudíž že je to právě Karel Schwarzenberg, který kdyby dodal kvalitní informace soudům, tak Torubarov nemusel být vydán.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já myslím, že tohle je přesně ten problém těch velmi špatných informací, které jeho tým k panu premiérovi propouští a tím ho dostává do pasti prohlášení, které ho potom mohou ztrapnit. Opět opakuji, pan premiér by si zasloužil lepší tým, který ho informuje. A nepochybuji o tom...


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A Ministerstvo zahraničí tedy dalo českým soudům kvalitní informace.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já nejsem oprávněn, abych se, jsem ministr financí, já nejsem...



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No ale říkáte o premiérovi, že je neinformovaný a že se tady hraje hra vrtěti Nečasem.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Protože skutečně mám informace o tom, jak to bylo, nejsem oprávněn je zveřejňovat, to může Ministerstvo spravedlnosti nebo Ministerstvo zahraničí. A na základě informací, které mám, mohu zcela jasně říct, že ten proces nebyl standardní, pan premiér řekl, že ten proces byl absolutně standardní. To znamená, někdo ho musel informovat o tom, že ten proces byl standardní. Ten proces zcela jistě nebyl standardní. Pan předseda Schwarzenberg absolutně nic nezaspal. Otázkou je, zda se někdo nesnažil pana předsedu Schwarzenberga obejít, aby se něco nedozvěděl, to je jiná věc. Ale pan předseda Schwarzenberg rozhodně nic nezaspal. Pan předseda Schwarzenberg reagoval okamžitě, jak reagovat mohl. A nikdo nikomu nic nevyprávěl a nikdo nikomu nic neoznamoval, jak dokonce si troufl Jiří Kubík dezinformovat předsedu vlády. Tady je prostě celá řada dezinformací, která k premiérovi dorazila a pochopitelně, že on v tom krátkém čase, kdy dával rozhovor, neměl důvod jim nevěřit.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane ministře, pojďme si říct ještě ta základní fakta, které se týkají té poslední koaliční přestřelky, tedy sporu o vydání ruského podnikatele Alexeje Torubarova zpět do jeho vlasti. Alexej Torubarov je v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a z podvodu. Sám naopak tvrdí, že ho vydírala ruská tajná služba, policie a mafie. V Česku žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě. Pane místopředsedo, za jak problematické vlastně považujete vy, že je ten člověk vydán, byť mu tady běží azylové řízení a ještě se kolem toho strhne taková přestřelka ve vládní koalici?


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Já se k tomu hned vyjádřím, pane Moravče. Ale musím říct, možná jakkoliv je to teď kruté a drsné to, co řeku. Teprve ta nešťastná velká voda, která se v těchto minutách valí na Českou republiku, bude znamenat, že zase na chvilku se nám stmelí vládní koalice, i mediálně. Všichni budeme pracovat a budeme pracovat v zájmu občanů. Tohle je 99. nebo možná 156. vládní krize. Máme tady koalici bez koaliční smlouvy. Máme tady premiéra, který si takhle vzkazuje věci se svými koaličními partnery naprosto nevhodně z hlediska politické kultury. To už si myslím, že je naprosté dno z hlediska té české politiky. Panu Nečasovi se prostě nedaří. Na druhou stranu je evidentní, že i přes tuto přestřelku jsem přesvědčen, že vláda vydrží, pánové budou chtít vládnout až do řádných parlamentních voleb v roce 2014. A teď k té věci, já jsem vás nechal trpělivě domluvit, promiňte, pane ministře, rád bych taky teď využil toho času. Co říkal pan Moravec, podívejte, určitě je to taky ukázka, s jakou kompetencí spravujete stát, když tady dojde k takovéhle věci. Prostě je tady ten člověk z Ruska, který tady žádá o azyl, mezitím ministr spravedlnosti tvrdí místopředsedovi vlády a ministrovi zahraničních věcí, že vydán nebude, pak se ukáže že vydán je. Jak mezitím kolovaly ty podklady mezi jednotlivými resorty, to mi tady teď těžko posoudíme.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pardon, že vstoupím do vaší řeči, nebylo by to i na parlamentní půdu, aniž bych vás chtěl navádět, protože...
 
Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Podívejte se, určitě se tím budou zabývat kolegové v Poslanecké sněmovně nebo budeme se tím zabývat v příslušném výboru. Je otázka, zda se tím budeme zabývat třeba na plénu sněmovny. Ale já to dopovím. Podívejte, tady je evidentně vidět, že pánové nejsou schopni zkoordinovat ani věc vydání jednoho člověka při souběhu s azylovou žádostí. Jak pak po nich můžeme spravedlivě žádat, aby dobře vládli v tomto státě? Prostě byla to ukázka toho, v jaké aktuální situaci se nachází koalice, jak funguje koaliční komunikace, jakým způsobem si dneska premiér vyřizuje vzkazy s koaličním partnerem. Já chápu, že nejpozději za rok jsou tu volby a už se hraje hra o to, kdo bude hegemonem na české pravici, jestli to bude TOP 09 pana Schwarzenberga a pana Kalousek nebo to bude ODS pana Nečase. Problém je, že já nechci, aby si tady jako rukojmí téhleté hry pánové brali deset milionů občanů České republiky. To je jedna kauza. Ale takových kauz tady může být x. Koaličních krizí tady může být y.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale k tomu vydání ruského podnikatele. Jestliže se ukazuje, že vlastně teď o něm příbuzní nemají zprávu, už ten samotný čin, že je obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a...


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Pane Moravče, je to špatné. Já znám ty informace jenom z médií. Já jsem rád, že pan ministr Kalousek...

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
No právě.


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
No pane ministře, ale víte, to je ten problém. Jako když máte více informací než my, některé ani poskytnout nemůžete, to chápu...


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale vy je můžete získat na parlamentní půdě.


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
My se o to pokusíme, protože chceme na tomto příkladě jasně demonstrovat, jak nekompetentní je vláda a jak ty spory mezi jednotlivými ministry, špatná informovanost, já nechci říkat, že v tom snad byl nějaký záměr, vedla až k tomu, k čemu vedla. Pan ministr Kalousek nám tady bude říkat, jak jako jde o ten lidskoprávní aspekt věci. Samozřejmě. Na první místě. Ale přece závěr je ten, pane ministře, že ta česká administrativa, kterou dnes tahle vláda řídí, to evidentně nezvládla. Tak kde je problém?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
No tak já bych, vy jste do té odpovědi zamontoval několik premis, které prosím pěkně neplatí. Vláda o tom nikdy nejednala. Nikdy o tom vláda nejednala. Nechte mě to domluvit, prosím vás. On vždycky jede jak kolovrat a já nemám šanci na to zareagovat.
 
Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Vy jste předtím mluvil pět minut, pane ministře.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já vím, ale ne jak kolovrat
.

Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Jako Kalousek.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Vláda o tom nikdy nejednala. To je kompetence jednotlivých ministerstev. To znamená, nejedná se tady vůbec o nějakou vládní krizi ani o nekompetenci vlády. Jedná se tady o velmi vážnou věc, protože to je lidský život a lidské právo a lidská svoboda a to není žádná 99. priorita. A je to ve výsostné kompetenci některých ministerstev a soudů. A já jsem hluboce přesvědčen, že pan premiér má prostě velmi špatné informace, jestliže řekne, že resort spravedlnosti jednal zcela standardně a pan předseda Schwarzenberg zaspal. Nic z toho není pravda. A nepochybuji o tom, že pan premiér, jakmile bude mít k tomu dostatek času po návratu z cesty, si bude moct ověřit, že informace, které dostal, nejsou pravdivé.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane ministře, vy jste do té věci, byť vám to kompetentně nepřísluší, tak jste do ní vstoupil. Tím, že jste před letadlo Aeroflotu, na jehož palubě byl právě ruský podnikatel Torubarov, tak jste před něj nechal postavit nákladní vůz. Tím jste do toho vstoupil. Měl jste možnost s premiérem o té věci mluvit, když říkáte, že se tím vláda nezabývala, tak předpokládám, že na tuto kovbojku, jak říká premiér, nějak musel zareagovat.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Pane redaktore, já znovu opakuji, že jsem neřekl k té věci na letišti nic jiného, než že přebírám veškerou odpovědnost za to, co dělal personál na letišti a že se dál k tomu nemohu vyjadřovat. Ani mně ani nikomu dalšímu nevyhovuje, že ten případ je medializován tak, jak je medializován, protože si nemyslím, že to panu Torubarovovi, já to nevyslovím to jméno, omlouvám se, pomůže, proto jsem také nikomu nevyprávěl žádné kovbojky a nikomu jsem nic neoznamoval.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Mluvil jste o tom s premiérem?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
S panem premiérem pouze ten den v pozdních hodinách po poradě ekonomických ministrů mezi čtyřma očima velmi, velmi krátce. Ale to rozhodně nebylo jednání vlády ani jakékoliv jiné instituce.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Michale Hašku, nakolik může být zásadním problémem, jestliže by třeba parlamentní vysvětlování, pokud chcete ten bod vznést na červnové schůzi Poslanecké sněmovny, pokud by ukázalo, že vlastně premiér měl před návštěvou Ruska, tudíž asi nebylo i politickým zájmem České republiky, aby tady nechala podnikatele Torubarova?


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Podívejte, to by samozřejmě byla věc, která by byla poměrně zásadní.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Myslíte, že to souvisí s cestou premiéra do Ruska?
 
Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Já to nebudu spekulovat. Prostě já nemám k dispozici žádné důkazy, abych takhle silné tvrzení řekl. Nicméně pokud by se ukázalo, že to vydání pana ruského podnikatele souviselo nějak s přípravou cesty premiéra do Ruska a s tím, že se tam jednalo o některých záležitostech, to by byla samozřejmě vážná věc. Hlavně i z pohledu té lidskoprávní ochrany, kdy prostě by to pak mohlo vypadat jako nějaký handl. A to si myslím, že by bylo velmi nedůstojné České republiky a naší zahraniční politiky.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale přijde vám ta časová souslednost, že se to děje krátce předtím, než letí premiér do Ruska...?


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Podívejte, nechci ani domýšlet, co by se stalo, kdyby to byla pravda. Prostě že tady vyměňujeme lidi, kteří tady žádají o politický azyl za to, že někam jedeme řešit třeba ekonomické zájmy republiky a znova říkám, nemám pro to vůbec žádný důkaz, tak nechtějte, abych to tvrzení dál komentoval. Ale ještě promiňte, jedna věta k tomu, co říkal pan ministr Kalousek.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
A potom ještě jednu větu.


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Pane ministře, nechme se domluvit. Buďme k sobě slušní aspoň dnes.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
A vždyť cožpak se chovám neslušně.


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Děkuju. Víte, já jsem netvrdil nutně, že tahle kauza je 99. vládní krize jako taková. Ale úroveň komunikace mezi koaličními partnery, to je něco, co vypovídá především o těch aktuálních vztazích uvnitř koalice a o tom, jakým způsobem spolu komunikují. Já znova připomínám, ta koalice tady vládne nějakou dobu bez koaliční smlouvy. Tvrdím, že zřejmě rok dovládne, ale už to bude jen takové pošťuchování, už to bude permanentní souboj o hlasy především pravicových voličů a to se tedy máme ten rok na co těšit.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Víte, upřímně řečeno, tohle nebylo úplně fér, to, co jste říkal, vůči panu premiérovi, protože jste říkal, já sice nemám vůbec žádný důkaz, ale ta spekulace by byla... No jakmile to vyslovíte, tak už to v tom veřejném prostoru je. A to si...



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, ale na to jsem se pana místopředsedy ptal, myslíte si, že to ale může souviset s návštěvou premiéra, s jeho ruskou cestou?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já o tom absolutně odmítám spekulovat. Absolutně, protože nemám sebemenší informace.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tak říkáte, že tam jsou pochybnosti v tom vydání, tak tomu nerozumím.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
No protože prostě při tom vydání resort spravedlnosti má nějakým způsobem standardně postupovat.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A resort spravedlnosti postupoval nestandardně.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
A já z novu tvrdím, a to si dovolím tvrdit, že tento postup zcela standardní nebyl. Jestliže nebyl zcela standardní, a pan premiér říká, že resort spravedlnosti postupoval zcela standardně a zaspal pan Schwarzenberg, tak já stoprocentně vím, že to pravda není, že pan Schwarzenberg nezaspal a že resort spravedlnosti nepostupoval standardně. A nepochybuji o tom, že se s těmi informacemi pan premiér seznámí, až bude mít čas se s nimi seznámit. Prostě ho někdo, někdo z jeho okolí ho ne zcela přesně informoval. Zrovna tak, jako ho obelhal Jiří Kubík z Mladé fronty...


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, to už jste opakoval, pane ministře. Ať se také neopakujete, když tady Michalu Haškovi říkáte, že je kolovrátek.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Dobrá, tak já už nikdy neřeknu ve vašem pořadu, že Jiří Kubík je lhář. Budu to říkat jenom jinde.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tak teď nechť si divák udělá názor. Na premiéra Petra Nečase čeká v dohledné době i řešení sporu mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem o jmenování velvyslanců. Šéf diplomacie Schwarzenberg má plán poslat případně některé designované velvyslance do zahraničí zatím na nižší diplomatické pozice. Na pozici chargé d'affaires. K tomu by nebyl prezidentův podpis zapotřebí.

Miloš ZEMAN, prezident ČR, 31.5.2013
--------------------
Tak zaprvé ministr zahraničí o tomto plánu neinformoval ne jenom mě, ale ani vládu a premiéra. Zadruhé v této situaci jsem považoval za velmi vhodné sejít se s předsedou vlády, protože se domnívám, že my dva bychom mohli společně nalézt řešení tohoto problému.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Bez velvyslance v tuto chvíli podle informací Otázek funguje pět ambasád, kde původně velvyslanec působil. Podívejme se na mapu. Jde o zastupitelský úřad v Brazílii, dále také o velvyslanectví v Kodani, v Minsku, ve Vídni a v Moskvě. Úřady tam dočasně vede vždy pověřený chargé d'affaires. Sociální demokraté jsou ve sporu na straně prezidenta Miloše Zemana. Michale Hašku, jste ochoten přiznat, že souboj, který vede Karel Schwarzenberg s Milošem Zemanem, je vlastně ale i soubojem pro budoucího ministra zahraničí, když máte ambice vyhrát volby, že tím ministrem zahraničí může být sociální demokrat a že ty problémy budou podobné?


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Víte, pane Moravče, především to, co se tady dneska děje, je vlastně souboj o výklad ústavy. O výklad ústavy, o to, jak jsou naplňovány ústavní kompetence prezidenta republiky. On byl zvolen přímou volbou, nicméně ústava se z hlediska kompetencí nikterak neměnila. Prezident byl pouze jinak volen, nebyl volen parlamentem na Pražském hradě. Ale já chci jasně říct, že v téhle věci prostě stojíme za prezidentem proto, že to není nová věc. I v minulosti tady byly takovéto politické návrhy na obsazování velvyslanců.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Není to tak, že Miloš Zeman jich má více než ti předchozí, jestliže si vezmete Vladimír Remek, Livie Klausová, nesouhlas s některými...


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Ano. A to jsou tito dva z balíku asi deseti nebo dvanácti velvyslanců. Běžte a ptejte se historicky Miloše Zemana jako premiéra, kolik takových věcí řešili s Václavem Havlem, kolik takových nominantů pan prezident Havel navrhoval z politického odboru svojí kanceláře. To jsou dnes lidé, kteří už se třeba stali kariérními diplomaty.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže si nemyslíte, že to je souboj o budoucí směřování zahraniční politiky i ve vládě sociální demokracie?


Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/
--------------------
Podívejte se, já jsem přesvědčený o tom, že prostě musí probíhat normální komunikace mezi hlavou státu a vládou v této věci. Koneckonců prezident je v České republice podle ústavy součást výkonné moci. Je velká škoda, že se celá ta věc přenesla takto na mediální scénu. Mohlo několik měsíců trvat trpělivé vyjednávání mezi Hradem a Černínským palácem. Je to nešťastné. Já si myslím, že je dobře, aby se teď do té věci vložil taky předseda vlády. A jsem přesvědčen, že pánové jaksi budou dostatečnými státníky nebo najdou v sobě dostatek té státnosti na to, aby v podstatě došlo k dohodě.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já myslím, že způsob volby s tím nemá vůbec nic společného. Je to prostě proto, že prezidentem republiky je pan Miloš Zeman a pan Miloš Zeman teď se snaží mít na výkonnou moc samozřejmě co největší vliv. A myslím, že by se tak choval, i kdyby byl zvolen jiným způsobem. Samozřejmě, že i v minulosti docházelo k dohodám mezi prezidentem republiky, předsedou vlády nebo vládou a ministrem zahraničí. Ale vždy tam platil normální slušný přístup, že pokud ke komukoliv některá z těch stran uplatnila právo veta, tak se prostě to jméno odložilo a hledalo se jiné, na kterém se shodli. Přece každý z nás pro některé pozice nemáme jenom toho jednoho jediného kandidáta. A v tomto případě prostě pan prezident je rozhodnut, že pokud chce prosadit tohoto kandidáta, tak že nechce už přemýšlet o žádném jiném a bude prostě po jeho nebo zablokuje jmenování všech velvyslanců ve všech ostatních institucích.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jste připraveni jako TOP 09 ve vládě na to, že Miloš Zeman může přes premiéra ten balík velvyslanců aktualizovat, premiér to předloží vládě a vy byste byli přehlasováni? Jste na tuto variantu připraveni? Ano nebo ne?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já se nedomnívám, že k ní může dojít. Pan premiér několikrát prohlásil, že nebude obcházet svého ministra zahraničí, tak já o tom nebudu ani spekulovat. Jenom se omlouvám, že prezident jmenuje, prezident nejmenuje, prezident pověřuje. A je to docela důležitý rozdíl.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ano. Miroslav Kalousek, Michal Hašek zůstávají aktuálními hosty Otázek. Dívejte se dál na Otázky na České televizi. Přepněte si na zpravodajskou čtyřiadvacítku, kde v diskusi pokračujeme, ale kde navíc se dozvíte aktuální informace, které se týkají záplav v roce 2013. 


...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Hlavními hosty Otázek zůstávají ministr financí, 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a 1. místopředseda ČSSD a šéf Asociace krajů Michal Hašek. Mimořádně se také schází vláda, a to v 6 hodin večer. Ještě jednou, pánové, vítejte na zpravodajské 24 v mimořádných Otázkách. Hezký dobrý den.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ještě jednou všem hodně sil a hodně naděje, kdo se perou s tím živlem.


Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman JMK /ČSSD/
--------------------
Pokusíme se udělat společně všechno pro to, abysme pomohli.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jaké body očekáváte, pane ministře, že budou, my už jsme v hodině první naznačili, že počítáte s uvolňováním mimořádných prostředků právě jednotlivým složkám integrovaného záchranného systému i pak na odstraňování škod?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak já myslím, že ten bod je prostě jediný. Povodně. Já bych malinko opravil to, co zaznělo, že já snad předložím vládě nějaký plán, já pochopitelně nemohu předložit žádný plán, protože ten plán vyjde z toho, jaké požadavky předloží území, jaké požadavky předloží protipovodňová komise. Nicméně budu připraven, a na tom pracujeme od rána, abych vládu mohl informovat o tom, že tyto prostředky můžeme uvolnit okamžitě, tyto prostředky můžeme uvolnit, nebo spíš opačně, aby vládu informoval, že jsem okamžitě uvolnil, připraven uvolnit ty prostředky, které jsou v daném okamžiku nezbytně nutné, protože teď něco budou potřebovat území na základě krize, krizové situace, vyhlášení stavu nebezpečí, stavění bariér odklízení sutě, promiňte, že to nebudu vyjmenovávat, to nemají zejména malé obce ve svých rozpočtech, musí to objednat a přitom na to, přitom to nemají rozpočtově kryté a musí mít současně garantováno, že ty prostředky okamžitě dojdou a my jim to budeme garantovat. To znamená to jsou ty bezprostřední peníze. Potom pochopitelně bude potřeba posílení finančních zdrojů pro jednotky integrovaného záchranného sytému. No a potom přijde ten okamžik, kdy musí dojít k takzvané obnově území. To znamená území, a tady bude koordinátorem ministerstvo pro místní rozvoj, protože u ministerstva pro místní rozvoj se budou scházet v podstatě hlášení o škodách, jak na státním majetku z jednotlivých resortů, zemědělství, dopravy, zdravotnictví, potom budou chodit hlášení o škodách na území, jak z jednotlivých krajů, tak z jednotlivých obcí, tam bude muset vláda vyčlenit dostatečné prostředky na 100 % nákladů obnovy státního majetku a na částečnou pomoc územím, to znamená jak obcím, tak krajům, samozřejmě něco si budou hradit ze svých rozpočtů, ale pochopitelně ne všechno budou schopny uhradit ze svých rozpočtů a tam bude muset pomoci stát. Takže to je nějaký proces, který zcela jistě vláda dnes odstartuje, uvolní již dnes nějaké prostředky ve prospěch povodňové komise právě na ty krizové věci a rozdá úkoly, jak dál monitorovat situaci a uvolňovat prostředky postupně. Mým úkolem tedy je, být připraven na všechny varianty, abych, aby se mi nestalo, že řeknu nemáme. V tu chvíli nesmím říct nemáme, já musím uvolnit tolik, kolik je skutečně třeba.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane, pane předsedo Hašku, za Asociaci krajů vy jste připraveni a počítáte s tím, že už se obrátíte jako Asociace krajů s nějakými konkrétními požadavky na to večerní jednání vlády, nebo až v těch dalších dnech spíš?


Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman JMK /ČSSD/
--------------------
Zaprvé chci říct, že každý má v tom systému přesně definované místo. V tuto chvíli jsou to hejtmani jednotlivých krajů, kteří bezprostředně odpovídají za to, jak bude ta situace zvládána na území krajů. Proto pan Hudeček už jako hejtman, jako primátor hlavního města Prahy vyhlásil stav nebezpečí. To je první stupeň nouzového stavu. Umožňuje to některé výjimečné kompetence, nařizování některých prací, nemusí se dodržovat ze stavebního zákona a podobně, je to logické, pochopitelné při povodních. Myslím si, že o stejném kroku budou uvažovat podle toho, co jsem viděl, jaká je prognóza vývoje počasí, bohužel je špatná, možná i hejtmani v dalších krajích a v tom případě, kdy se to bude plošně týkat už většího území republiky, samozřejmě se obrátíme na vládu České republiky a obrátíme se s žádostí, aby ta situace byla řešena také celoplošně. Za hejtmany a kraje můžu plně garantovat, že celou dobu bezproblémově komunikujeme, komunikujeme se složkami státu, komunikujeme se složkami integrovaného záchranného systému. Máme společnou odpovědnost za to, abysme ty zvládli. Překleneme ty věci v první fázi i z krajských rozpočtů, jak jsem řekl, máme tam některé minimální rezervy určené pro ty krizové stavy, jakmile tu věc převezme koordinovaně vláda, zapojují se i státní peníze, čili společně budeme řešit tu otázku, jak v nejbližších hodin a dnů, to znamená financování těch záchranných prací, následně likvidačních prací, poté taky obnovy území. Poslední věta, já odpoledne budu jednat s panem primátorem Hudečkem. Chci nabídnout to, abysme v rámci Asociace krajů zkoordinovali také pomoc z těch krajů, kde zatím tolik nepršelo a doufám ani pršet nebude, pro ty kraje, které jsou postiženy. Je to běžná solidarita, kterou jsme dělali i v minulosti ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To znamená, že můžete uvolnit, že vstoupím do vaší řeči ...


Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman JMK /ČSSD/
--------------------
... já jsem rád, že třeba ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
... můžete uvolnit nějaké peníze ...


Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman JMK /ČSSD/
--------------------
Může to být o věcné pomoci, může to být o finanční pomoci. Já jsem rád slyšel, že už je tady 80 hasičů z Moravy v Praze a věřím, že i další regiony se připojí k tomu, že nabídneme i tu věcnou pomoc, tak, jak si vyžádají ty místní podmínky.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já můžu samozřejmě totéž garantovat. Já mohu garantovat pouze za ministerstvo financí, ale snad mě kolegové odpustí, že mohu totéž garantova ti za vládu. Koneckonců vláda si tohle, v tomto složení, už si to v roce 2011 vyzkoušela. Tenkrát se to týkalo severu Čech, zejména tedy Libereckého a Ústeckého kraje, tam ta koordinace probíhala naprosto bez problémů. Já jsem při uvolňování těch krizových peněz, protože vláda vytvořila určitý baget, a zmocnila mě ho uvolňovat a já jsem byl v denním kontaktu s hejtmany z obou dvou krajů a prostě uvolňovali jsme ty prostředky tak, jak bylo potřeba a já jsem hluboce přesvědčen, že stejným způsobem budeme pokračovat teď a bohužel, bohužel musím říct, už to máme nacvičené. Takže bych rád ujistil, že to bude fungovat na obou dvou stranách.


Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman JMK /ČSSD/
--------------------
Možná ještě jedna věta, pane Moravče, a pan Kalousek mi určitě dovolí, že to řeknu taky společně i za nás a teď řeknu za ty veřejné instituce, platí, co řekl pan plukovník Ryba. Budeme velmi rádi, když lidé uposlechnou doporučení, ještě ne příkazu, ale doporučení složen integrovaného záchranného systému a nebudou do budoucna komplikovat tu situaci možné záchrany jejich životů a zdraví. Myslím si, že složky IZS přesně vědí, co je v tom území potřeba dělat a já budu rád, když profesionální, dobrovolní záchranáři odvedou co nejlepší práci. A za tu jim dopředu děkuju.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
A jestli smím ještě dodat, byť mi to možná tolik nepatří a hrozně se mi líbí to, co řekl pan hejtman, že ty suché kraje se budou solidarizovat a s těmi mokrými, byť to třeba nejsou velké prostředky, ale opět jako ten, kdo tradičně patří mezi ty mokré, tak vidíme, jak je někdy velmi malá pomoc znamená strašně moc, protože víte, tam najednou stojíte a nevíte, co. Ten pocit beznaděje je velký, zvlášť poté, co ta voda odejde. A v okamžiku, kdy vám někdo řekne, že nejste sám, že je tady s vámi a že vám chce pomoct, tak máte najednou třikrát víc sil než byste si mohl myslet. Je to velmi důležité a já si toho velmi vážím.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy už, vy už jste, pane ministře, jako ministr financí právě v roce 2010, respektive 11, dal do daňového řádu po schválení vládou tu takzvanou "povodňovou daň", šlo povodňovou stokorunu, ta povodňová daň spočívala v tom, že si daňový poplatník nemohl za rok 2011 odepsat sledu na dani ve výši 24 840 korun, ale o 1200 korun méně. Uvažujete o tom, že byste ještě s tímto podobným návrhem povodňové daně přišel nebo s tím tato vláda už nepočítá?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ne, přiznám se, neuvažuji. Já jsem se domníval, vzhledem k tomu, že ty povodně jsou bohužel standardní součástí, já jsem se domníval, že by to mohla být trvalá, účelově vázaná položka. Oni totiž neplatí úplně každý, vzhledem k výši těch slev. Máte-li 2 děti a manželku, tak to platějí ti, kteří mají zhruba 22 tisíc korun a více, to znamená ti úplně nejméně vydělávající, jsou toho zproštěni a nakonec to skončilo kompromisem, že to byl na jeden jediný rok a já rozhodně do konce volebního období už nechci zavádět žádné koaliční diskuse o jakýchkoliv jiných daňových sazbách. Koneckonců obávám se, zvlášť po těch informacích nejnovějších, že to je částka, která by stejně v letošním roce nestačila. Z té původní částky těch 5 milionů, tam zůstává necelých ...


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
5 miliard ...


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
... 5 miliard, pardon, ono to nebylo celých 5 miliard, zůstává tam teď necelých 400 a zdá se ...


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže ještě zůstalo 400 milionů z té povodňové daně?

 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ano, zdá se, ano, my jsme to skutečně nikdy nepoužili na nic jiného než na následky povodní, to znamená převádíme to z roku na rok, takže tam je ...


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže vy máte zhruba necelou půl miliardu?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Teď je, teď je na povodňové škody necelých 400 milionů, plus je tam samozřejmě rezerva pro krizové záležitosti. Nemá cenu vypočítávat. Bude přesně tolik peněz, kolik bude potřeba pro rychlou a účinnou pomoc a obnovu území. To prostě, to ...


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Říkáte ale, že z povodňové daně vám zůstalo zhruba půl miliardy.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Z povodňové daně zůstalo necelých 400, což se však obávám, že je řádově menší položka, než která bude potřeba.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane hejtmane.


Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman JMK /ČSSD/
--------------------
Bohužel, já bych chtěl strašně doufat, že ty škody budou možná co nejmenší. Přeju si, aby co nejdřív přestalo pršet a ta krizová situace byla zvládnutá v řádu několika desítek hodin. Nicméně platí, že všechny škody, které budou spáchány v rámci té, nebo které vzniknou, promiňte, nebudou spáchány, v rámci té mimořádné situace, následně budou odstraněny. Já mohu říct dopředu, že kraje, města a obce se budou podílet samozřejmě na dohodě s vládou, na dohodě o té strategii obnovy území a koneckonců budou to veřejné peníze, které budeme investovat do obnovy škod, ale také svým způsobem v téhle té složité situaci, a to i národohospodářsky mohou pomoci.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Hlavními hosty Otázek byli ministr financí, 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek. Věřím, že k dalším tématům, která jsme původně měli připraveny, ale právě kvůli té aktuální povodňové situace se na něj nedostalo, že přijdete v dohledné době do Otázek, pokud to pozvání přijmete.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Budeme se samozřejmě těšit.


Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů, hejtman JMK /ČSSD/
--------------------
Děkujeme a držíme pěsti všem, ať to zvládnou.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Hodně sil.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.