CZ EN

ČSA mají zachránit Korejci

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: ČT 1 | 13.3.2013 | 19:00 | Pořad: Události

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
A teď v Událostech živě ministr financí Miroslav Kalousek, kterému přeji dobrý večer a ptám se, proč byla, pane ministře, stanovena cena na těch necelých 68 milionů korun? Jste přesvědčen, že je dostatečná?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
To je férová cena, to je skutečně cena, která odpovídá těm 44 procentům, které odprodáváme. Ale tady vůbec nejde o cenu, já bych rád řekl docela jasně, že poměrně dlouhý čas máme před sebou jenom dvě varianty. Buď, že najdeme schopného strategického investora, anebo že povedeme marný boj o život, který skončí krachem ČSA. Podívejte se, prosím, na situaci všech ostatních srovnatelných leteckých přepravců v regionu, ať už to byl maďarský Malev, nebo Swiss Air nebo rakouský přepravce. Prostě letecký přepravní byznys v Evropě je několik let již těžce ztrátový a společnosti typu ČSA končí. Končí, pokud nenajdou dobrého strategického partnera. Já to pokládám za vynikající úspěch, jsme poctěni vstupem Korean Air, a mohu říci jediné, budoucnost ČSA je zajištěna, a to pokládám za velký úspěch. Za to jsem velmi šťasten a děkuji všem, kteří se na tom podíleli.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
Ano, pane ministře, ale co to bude znamenat nikoliv pro vládu, nikoliv pro ČSA, nikoliv pro letiště, ale pro české občany, ten vstup korejské společnosti?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ten vstup korejské společnosti bude znamenat pro české občany, že nezkrachuje významná česká společnost s 90ti letou tradicí. Že se bude naopak rozvíjet, že tím, že se bude rozvíjet, bude udržena její zaměstnanost, že tím, že se bude rozvíjet především na Letišti Václava Havla, tak bude stoupat i cena a perspektiva Letiště Václava Havla, což je 100 procentní majetek státu. To je přínos pro české občany.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
Děkuju vám za vaše odpovědi, pane ministře.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.