CZ EN

České veřejné rozpočty jsou nejlepší ve střední Evropě

Zdroj: Mf Dnes | 6.2.2013 | Rubrika: Názory | Strana: 11

Poslední hodnocení mezinárodní organizace International Budget Partnership přineslo dobrou zprávu. Podle výzkumu transparentnosti Open Budget Survey 2012 se Česká republika umístila na pěkném devátém místě. Ze států střední a východní Evropy máme nejtransparentnější veřejné rozpočty. V rámci zemí Evropské unie nás hodnotí jako čtvrté nejlepší.

Oproti hodnocení za vlád sociální demokracie se transparentnost našich veřejných financí zvýšila asi o čtvrtinu. Zároveň Česká republika postoupila o šest příček.

To by se mohlo zdát málo, nicméně hodnocení v roce 2012 se týkalo sto zemí světa, zatímco v roce 2006 jen asi padesátky. Při stejném počtu bodů jako v roce 2006, kdy se hodnotil rok 2005, bychom se nyní umístili až 23. za Ruskem a Ugandou.

Transparentnost je nesmírně důležitá pro zahraniční investory -pokud někomu půjčujete peníze, potřebujete znát pravdivé informace o jeho hospodaření. Vysoká míra transparentnosti se pak odráží na nízkých nákladech na obsluhu státního dluhu a Česká republika má nyní skutečně rekordně nízké úrokové sazby. Investoři ji totiž považují za důvěryhodnou a transparentní zemi.

Kritikům připomeňme, že současná vláda přijala řadu opatření, která přispívají k větší transparentnosti veřejných rozpočtů, i když se v metodice Open Budget nemusí přímo projevit. Kromě zveřejňování veškeré dokumentace k veřejným zakázkám mohu ve svém resortu zmínit například zveřejňování monitoringu hospodaření obcí či první „rozklikávací rozpočet“ centrálního úřadu státní správy.

Pokrokem bude i publikace dat ze Státní pokladny v průběhu letošního roku. Zde bude mít veřejnost k dispozici velmi podrobný pohled do útrob veřejných rozpočtů a současně nástroje k analýze těchto dat. Těsně před spuštěním je Registr smluv, který umožní nahlédnout nejen do dokumentace k „malým“ veřejným zakázkám, ale i ke smlouvám jiného charakteru, například pronájmu.

V českém mediálním prostoru může docházet k různým zkreslením a kritika ze strany opozice nemusí být vždy korektní. Vytváří se tak nepravdivý obraz o tom, jak je u nás všechno špatné. Abychom nepropadali hysterii, doporučuji se někdy podívat na analýzy nezávislých mezinárodních institucí typu Open Budget Survey.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.