CZ EN

Ručení ochrání poctivé poplatníky

Ručení ochrání poctivé poplatníky
Ad LN 27. 9.: Nucené ručení

Lenka Zlámalová opět kritizuje rozšíření institutu ručení u DPH. Nezbývá mi nic jiného než znovu upozornit na skutečnosti, které zapomněla zmínit.

Institut ručení DPH funguje již od roku 2011. Nyní prochází legislativním procesem novela, která tento institut rozšiřuje na případy obchodu s „nespolehlivými plátci“, kteří budou zveřejněni na internetu. Pokud bude s takovým plátcem proveden obchod, za odvedení DPH bude ručit jeho obchodní partner.

Lenka Zlámalová kritizuje „neschopnost státu vybrat daně“, zároveň zapomněla zmínit, že napříč EU harmonizovaná legislativa nám nedává jiné možnosti, jak reagovat na typický druh podvodu s DPH. Většinou se jedná o prázdné schránky bez jakéhokoliv majetku, jednateli jsou často cizí státní příslušníci či „bílí koně“. Při pokusu o ověření údajů či vymožení peněz s daňovou správou nekomunikují. Tito podvodníci vydávají faktury s DPH, protože i nadále jsou registrováni jako plátci. Než je možno registraci zrušit, může firma chrlit jeden daňový doklad za druhým, odběratelé nárokují odpočet DPH, ti poctiví platí své pohledávky vůči dodavateli, ale stát v této chvíli nic nezískává. Daňová správa pak může jen zaevidovat nedobytnou pohledávku a v médiích zaznívá, že stát neumí vybírat daně či nic nedělá. Poctiví poplatníci jsou rozhořčeni, že doplácejí na ty nepoctivé.

V článku se správně uvádí, že je lepší bojovat proti daňovým únikům než plošně zvyšovat daně těm poctivým. Právě proto přicházíme s opatřením boje proti daňovým podvodníkům, tj. „nespolehlivým plátcům,“ které by mohlo podvody omezit a zvýšit daňové inkaso jinou cestou než plošným zvyšováním daňové zátěže. Poctiví poplatníci budou zároveň varováni před podvodníky, a pokud uhradí DPH z faktury přímo finančnímu úřadu, z ručení se vyvážou.

Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.