CZ EN

Rozhovor s ministrem financí pro časopis Týden

* Čekala jsem, že budete strhaný, ale zdá se mi, že vypadáte líp než kdy jindy.

Tak stará okopaná válečná kobyla, když slyší ty trubky, vždycky trochu pookřeje.

* Kolik lidí vám denně volá? Na Facebooku se objevilo vaše mobilní číslo a je to dnes taková oblíbená zábava.

Hodně. Musím si to dávat na tichý režim. Zvlášť přes noc. Jinak bych se nevyspal. A ráno tam najdu tak pětatřicet nepřijatých hovorů. Jinak ale některé telefonáty i zvednu. Volá mi placená guerilla…

* Kým placená?

No, někdo to číslo na ten Facebook dal! Myslíte, že normální lidé nemají nic jiného na práci než volat Kalouskovi?

* Znám člověka, který tam vaše číslo dal - a ten tedy rozhodně není nikým zaplacený.

Nevím. Třeba.

* Lidé na Facebooku píší, že jim hovor třeba zvednete - a beze slova položíte.

To není pravda. Já většinou zdvořile řeknu: „Nezlobte se, ale je půl dvanácté v noci.“

* Já vás v poslední době nepoznávám. Zdá se mi, že ztrácíte nervy.

Při jaké příležitosti si myslíte, že jsem ztratil nervy?

* Zvyšujete frekvenci sprostých slov, nadávek, urážek, míval jste více nadhledu. Na Facebooku se už diskutovalo i o tom, jestli netrpíte koprolálií. Tedy nutkavou potřebou sprostá slova říkat.

Narážíte-li na to, co přečetl veřejně pan poslanec Skokan, já to pokládám za vrchol trapnosti a ubohosti. Stranou ponechávám, že přepis toho hovoru byl hrubě zmanipulovaný. I když nezapírám, že tam padlo nějaké to vulgární slovo.

* Nehrozí vám syndrom vyhoření? Už jste několik let v silném tlaku.

Zatím nemám ten pocit. Pravděpodobně už ani nezahořím…

* Tak starý zas nejste. Kdo myslíte, že se vás pokouší zničit?

To bych se zítra zas dočetl, že jsem psychopat.

* Ale hlavní postavou té kauzy nejste vy, ale Vlasta Parkanová. Nebo myslíte, že hlavní roli tu hrajete vy - tedy že vás chtějí přes Parkanovou dostat?

Ne, myslím, že terčem útoku je TOP 09.

* Zničit ji?

Uškodit jí. Zničit se to nedá.

* Jednoduchá otázka. Necháte si v programu, že chcete zrušení poslanecké imunity?

My jsme to v programu nikdy neměli. My jsme tam měli omezení imunity. Já jsem vždycky chtěl, abychom v programu měli zrušení přestupkové imunity. Když spáchám dopravní přestupek, tak by mě nenapadlo odvolávat se na imunitu. Jednak bych se cítil trapně…

* Pokud byste neměl "záda namazaná francovkou" jako kdysi Jan Kavan. Pak by se to mohlo hodit.

Já dobře vím, že kolegové z mandátového a imunitního výboru jsou většinou daleko přísnější než policie. Já teď dodržuji dopravní předpisy naprosto úzkostlivě. Snadno si umím představit, jak vysoce by byl ceněn dopravní policista, který by ulovil ministra financí.

* Že by přece jen paranoia?

To nebyla paranoia, to byl žert. Prosím, citujte mě. Přesto dávám velký pozor.

* Omlouvám se za svou neznalost, jak jste tedy chtěli omezit imunitu?

Po dobu mandátu. Až do případu Parkanová jsem byl hluboce přesvědčen, že nějaká ochrana nezávislosti tu být musí.

* A teď už o tom nejste přesvědčen?

Jestliže ji sněmovna vydala na základě takové žádosti, tak sice v ústavě nástroj imunity zůstává, ale tímto vydáním byl fakticky zrušen. Já si neumím představit větší hloupost, která by mohla přistát ve sněmovně, než byla tato žádost o vydání. Imunita teď byla fakticky zrušena.

* Proč myslíte, že ji poslanci vydali? Je po kauze Rath citlivé někoho nevydat, navíc pár měsíců před volbami?

Je to otázka atmosféry. Nikdo z těch, kteří vášnivě prosazovali vydání Vlasty Parkanové, nediskutoval o tom, z čeho má být obviněna. Každý tam ví, že je to hloupost!

* Tvrdíte, že znalecký posudek v případě letounů CASA nebylo možné udělat. Jak je pak ale možné, že ho policie vyžaduje? To nebylo žádné hnutí mysli, na případu Parkanová policisté pracují dva roky.

Policie tohle ví. Ona má k tomu stanovisko garanta, tedy ministerstva financí.

* Tedy vaše.

Já jsem to stanovisko nestvořil včera. To je dlouholeté stanovisko z roku 2000, pod kterým jsou pánové Mertlík, Sobotka podepsáni mnohem častěji než já. Je to prostě dlouholetá praxe odborného garanta. Policie má ale jiný právní názor. A to teď způsobí obrovskou právní nejistotu v praxi. Nemyslím, že ztrácím nervy, ale vztek prosím pěkně mám.

* Vlasta Parkanová byla vydána a počkejme, jak bude probíhat vyšetřování.

Je-li někdo obviněn z trestného činu, pak je kriminalizován. A v případě politika je to diskvalifikace. Budete-li primář na chirurgii a budete obviněna z trestného činu, tak vám nikdo neřekne, ať se okamžitě vzdáte toho skalpelu a odejdete. Kolegové vás nebudou dramaticky vyzývat k odstoupení z funkce.

* Když ten lékař provede špatnou operaci, tak si pracovní následky ponese. A politik si je zas nese za špatná politická rozhodnutí. Takže to není dobré srovnání. A sám jste řekl: -Neříkám, že ta zakázka nebyla předražená."

To nemůžete říct u žádné zakázky. Podle mých nejnovějších informací si teď nějaké letouny CASA pořídila polská armáda. Dozvíme-li se za čtrnáct dní nebo za měsíc, že Poláci to koupili dráž než my, což se klidně můžeme dozvědět…

* Tak jste z toho venku?

Ne. Ale co z toho plyne? Že si to Poláci předražili ještě víc než my? Myslím, že ne. Může z toho ale taky plynout to, že my jsme to pořídili levněji. A nezapomeňme také na to, že tu existuje expertizní posudek náčelníka generálního štábu. Ano, v novinářské komunitě jsou zakořeněny teorie, jak tyhle letouny náčelník generálního štábu nechtěl a jak jsme ta letadla nepotřebovali…

* Ale vždyť je to pravda. Takových stanovisek napsal několik. A až nakonec změnil názor.

Jsem přesvědčen, že ne. Prosím, seznamte se s mým vysvětlujícím dopisem, který jsem generálu Pickovi poslal.

* Myslíte ten omluvný dopis týkající se - vašimi slovy - sráče.

Ano. A omluvil jsem se mu za to, že mé formulace pochopil špatně. Já jsem řekl, že pokud by velitel armády podlehl tlaku náměstka, tak by to nemohl být velitel armády, ale ono slovo.

* Tak to ale v těch novinách i bylo.

Ano, já nic nechci svádět na redaktora.

* Nechápu pak, proč jste se omlouval.

Protože jsem se dozvěděl, že se ho to dotklo. Já jsem úmyslně volil expresivní výrazy, abych se vypořádal s těmito nesmyslnými povídačkami, že on podlehl tlakům nějakého náměstka.

* Změna jeho stanoviska byla písemná.

Rozhodující je to definitivní stanovisko.

* Pokud k tomu definitivnímu stanovisku nebyl dotlačen.

Já u velitele armády naprosto vylučuji, že by ho někdo mohl k něčemu dotlačit. Tomu nevěřím.

* To já tomu klidně věřím.

No tak to promiňte, to si vážíte pana generála Picka podstatně méně než já.

* Mluvím obecně. Nebudu stavět své přesvědčení na tom, že stojí-li někdo v čele armády, nemůže podlehnout tlaku.

Mě ty povídačky urážejí za něho, protože znám jeho pevné postoje a nevěřím, že by se nechal dotlačit k něčemu, co pokládá za nesprávné.

* A víte tedy, proč změnil názor?

To nevím. Vůbec. I ministr financí, než vydá nějaké konečné rozhodnutí, třikrát změní názor. Má své experty… Mnohokrát se mi stalo, že jsem měl nějaký pracovní materiál, který jsem pak změnil. Problém ale je, když novináři nepracují s definitivním materiálem.

* Jenže v případě generála Picka došlo k absolutnímu zvratu. To je stejné, jako kdyby se se z vás, z odpůrce progresivního zdanění, stal jeho nadšený zastánce.

Prosím pěkně, na to se ale zeptejte pana generála.

* Vy se prostě podepisujete pod větu - opět vaším slovníkem: "Vylučuji, že generál Picek je sráč."
 
Ano. Vím, že není! Zcela to vylučuji.

* Někdo za mnohamiliardový obchod odpovědný být musí. Kdo to tedy je?

Na každém stupni si každý nese svůj díl odpovědnosti.

* Za konkrétní rozhodnutí "koupit" je odpovědný kdo?

Za toto rozhodnutí je ve finále odpovědná vláda.

* Takže nikdo.

Ne, to není pravda.

* Takže by vás měli stíhat všechny.

Ne, to jsem neřekl. To by to obvinění muselo vypadat jinak. Kdyby to obvinění bylo, že byla nakoupena předražená letadla, tak by musela stíhat všechny. To ano.

* Jak by k tomu bez posudku asi policie dospěla?

To obvinění zní jinak. Právě proto se nikdo nechce věnovat tomu, z čeho má být ta Vlasta Parkanová obviněna. Ona je obviněna z toho, že nezajistila přiměřenost ceny tím, že nezadala nezávislý znalecký posudek, ačkoli si této zákonné povinnosti musela být vědoma…

* To už jsme probrali. Podle vás je tedy Vlasta Parkanová nejen nevinná, ale i bez odpovědnosti? Respektive nese jen část odpovědnosti?

Můj osobní názor je, že Vlasta Parkanová je naprosto nevinná a dal bych za ni obě ruce do ohně. A nese si svoji odpovědnost. Plnou osobní odpovědnost člena vlády, který předkládal ten materiál. To znamená, že je její odpovědnost ze všech členů vlády největší.

* Co to znamená v praxi?

Že pokud by ten materiál nepřipravila s řádnou odbornou péčí, případně tam zanedbala své zákonné povinnosti, o čemž je přesvědčen vyšetřovatel, tak potom vina neleží na celé vládě, ale pouze na ní. Problém je, že ty zákonné povinnosti, které měla porušit, si vyšetřovatel vymyslel. Vyšetřovatel Vlastu Parkanovou viní z něčeho, co nemůže být a není trestným činem. Já znám její postoje. Jestli je tu politik, za jehož čest a mravní integritu bych dal ruce do ohně, tak je to třeba právě Vlasta Parkanová.

* Byla vám před lety oporou ve chvíli, kdy jste za zády ODS domluvil koalici s Jiřím Paroubkem a všichni vás za to kritizovali. Ona vám byla k dispozici i v noci, mohl jste jí volat kdykoli. Tak mi to alespoň říkala. Proto to děláte?

Ale já teď nic nesplácím. Jen říkám, že ji znám a že je to absolutně poctivá a slušná ženská.

* Připadá vám to jako velká novinářská konstrukce, že vy sám jste nejistý, protože obchod zprostředkoval Omnipol, respektive váš osobní přítel Háva?

Připadá mi to jako logicky podezíravá konstrukce. A jsem si naprosto jist, že je to nesmysl. Nikoho nezajímá, že v té době Hávovi Omnipol už nepatřil. Nikoho nezajímá postoj Omnipolu, obchodní marže…

* Ano, Vlasta Parkanová ve svém projevu ve sněmovně hned zdůraznila, že Omnipol měl jen malou marži. Myslím tři a půl procenta, že říkala.

Čtyři a půl. Neříkám velká, nebo malá. Myslím, že je to na trhu obvyklá marže. To ale prosím pěkně ať někdo vyšetřuje dalších pět let. To jsou dvě různé věci.

* Nakolik je Richard Háva váš přítel?

Vídáme se často, pravidelně. Jsme přátelé. On nikdy neudělal nic nečestného, nic neukradl. Není to žádný lobbista. Lobbisté jsou lidé, kteří mají jednu sekretářku a je jim úplně jedno, kde tu žílu napíchnou, hlavně když ji napíchnou. On byl dlouhá léta úspěšný podnikatel.

* Bavíte se o byznyse? Nebo jako Bém o Janouškovi budete tvrdit, že se bavíte jen o golfu?

My si spolu povídáme o podnikatelském prostředí. O politice. O holkách. Richard Háva je můj kamarád! A já jsem na to pyšnej.

* Nemrzí vás, že jste vystrašil celou policii? Že její šéf Lessy, kterého teď chcete žalovat, uklidňuje policisty, ať nepodléhají tlaku, a oni jeho zase přes média ujišťují, že za ním stojí?

Nevěřím, že většina poctivých policistů může souhlasit s tím, co teď dělá policejní prezident.

* Myslíte, že je k té podpoře nutí? Manipuluje?

Ne. Já nevím, kolik se jich pod tu petici podepsalo… Nemyslím si, že je to většina.

* Proč nechcete jít na detektor lži?

Dělat z detektoru lži, který je jen podpůrný prostředek, něco jako boží soud… Pan Lessy to skoro tak pronesl. To je mimo jakoukoli důstojnost. Já přesně vím, co jsem říkal. A v tom autě jsem neseděl sám.

* A kdo byli ti svědci? Váš mluvčí Ondřej Jakob a váš řidič?

Vy si fakt myslíte, že vám teď prozradím jejich jména, abych je vystavil tlaku? A k tomu detektoru, promiňte, ale ministr financí má svoji důstojnost. A jen proto, že vy byste si to třeba přála…

* Já bych si vás tam přála vidět.

… tak to nepodstoupím. Ono to není ani tak tvrzení Miroslava Kalouska proti tvrzení Petra Lessyho, ale tvrzení Lessy I. proti tvrzení Lessy II. On si v tom ochotnickém divadle na bezpečnostním výboru tvrdil, že jsem řekl věty, které by se nedaly vysvětlit jinak než jako nátlak, vyhrožování a ohrožování vyšetřování. A na otázku, proč s tím nic nedělal, říká, že s tím nedělal nic proto, že si to nevyhodnotil jako nátlak. To jsou evidentně dvě verze.

* Hlavně ale řekl, že nechtěl ovlivňovat poslance před hlasováním o vydání Vlasty Parkanové.

Asi osmkrát řekl: „Telefonát jsem si nevyhodnotil jako nátlak a vyhrožování. Ani jako přestupek, ani jako trestný čin.“ Kterou z těch dvou verzí chce pan Lessy hájit na detektoru lži?

* Tak to jste se do toho zamotali oba. Vy jste v případě vyšetřovatele Mazánka taky nejdříve tvrdil, že jste mu volal, a pak najednou, že volal on vám. SMS jste mu nepsal, přitom existuje...

Ale ten telefonát s vyšetřovatelem byl tak banální. Proto jsem ho vypustil z hlavy. Když jsem byl za týden konfrontován s tím, že jsem volal já jemu, tak já tomu namouduši věřil. V tu chvíli jsem v ruce neměl výpisy…

* Které ale nechcete ukázat.

Klidně vám je ukážu. Když jsem byl na vládě - a to vám potvrdí každý člen vlády - řekl jsem tam: „Dámy a pánové, kdybyste mě zabili, tak já vám nedokážu říct, jestli volal on mně nebo já jemu.“ A nebylo to zdaleka poprvé, co jsme si volali. Ale z výpisu jsem pak zjistil, že jsem mu já opravdu nevolal. Tak jsem zavolal Lessymu a požádal ho, jestli by si to u Mazánka nemohl ověřit. A Lessy mi odpověděl: „To si ani nemusím ověřovat, to on mi říkal. On říkal, že od vás našel esemesku, ať volá.“ Ale že bych poslal esemesku, v níž bych se podepsal tak infantilně, jako „váš klient Kalousek“, to vylučuju. I když nepopírám, že tu esemesku může mít.

* Takže trváte na své verzi, že vám telefon někdo „hacknul", jak jste prohlásil?

Nevím, nechám to na inspekci.

* A vy jste tu SMS zprávu ve svém mobilu našel?

Nedíval jsem se.

* To myslíte vážně?

Víte, kolik já mám esemesek?

* V takové situaci nechápu, že jste si s tím práci nedal.

Ale z toho, že volal on mně, vyplývá, že on na ten hovor musel být připravený. Já ho nezastihl někde na ulici, na toaletě nebo na hřišti. On byl připraven a já jsem si jist, že měl zapnuté nahrávací zařízení. Volají-li mi novináři a policisté, jsem opravdu zvyklý na to, že mluvím do nahrávacího zařízení. A také mluvím podle toho. Ta nahrávka existuje. A byl bych docela rád, kdyby spatřila světlo světa. Je vyloučené, že by neexistovala nahrávka.

* Pořád zdůrazňujete, že to byl banální rozhovor. To jsem měla jiné představy o tom, když volá vyšetřovatel ministrovi.

Upřímně řečeno, když jsem byl u vyšetřovatele podávat vysvětlení a odcházel jsem, tak jsem dostal vizitku. Já jsem na něho nesháněl telefon. A požádal mě, když budou nějaké nové skutečnosti, abych ho informoval. Což se potom opravdu stalo. Asi za týden jsem mu volal kvůli odtajňování materiálu, protože on měl ve spise nějaké problémy kvůli materiálům, které ministerstvo financí vedlo jako vyhrazené. Já jsem si to ověřil a přišlo mi nesmyslné, že bychom to jako vyhrazené vedli i nadále. Tak jsem mu volal, že to odtajňujeme.

* Jen nechápu vaše tvrzení, že si voláte banální věci. Čekala bych, že si voláte kvůli důležitým věcem.

Samozřejmě. Ale namouduši jsem těch pár dní věřil, že volal on mně.

* Opravdu mě zajímá, kdo za tím podle vás stojí. Chce vás odstranit ODS? Zřejmě by bez vás padla vláda. Chtějí to véčkaři? Ti mají starosti, jak se resuscitovat. Chce to LIDEM? Ti jsou rádi, že jsou ve vládě. Chce to ČSSD? Z opozice ovlivňují policii?

Nemám žádné důkazy. Jen si troufnu říct, že všechny tyto provokace v sobě nesou typické bártovsko-morozovské manýry. Třeba je někdo převzal. Neříkám, že tohle celé odvedl Bárta s Morozem. To je vše, co vám k tomu řeknu. Jinak bych se takhle bez důkazů naprosto zesměšnil.

* Tak mi jen řekněte, jestli to víte s tím, že vám to jen někdo nechce dosvědčit. Anebo jestli si to jen myslíte.

Je to moje hypotéza, kterou pokládám za velmi pravděpodobnou.

* Ale z čeho vznikla?

Neřeknu vám to. Já vím, že to ze mě musíte páčit, ale já vám to nemohu říct. Protože nemám důkaz. Ale jsem hluboce přesvědčen, že je to on. Nebo oni.

* Je to hypotéza na základě vaší intuice, nebo vám to někdo řekl, jen to nechce dosvědčit?

Trvám na tom, že nesmíte nikoho obvinit bez důkazů.

* Neptám se už na konkrétní jméno. Víte to jméno, nebo si to jen myslíte?

Já vám dal odpověď, tak proč se mě na to ptáte čtyřikrát? Já vám jinou odpověď nedám.

* Neptám se na jméno.

Já jsem vám dal odpověď. Chápete, že vám jinou odpověď nedám?

* Nechci jméno. Chápete to?

Já to vím, ale nemohu to dokázat.

* Za jakých okolností byste rezignoval?

V tuhle chvíli pokud mě nebudou chtít ti, kteří mi věří.

* Takže dokud budete mít podporu Karla Schwarzenberga?

Mluvím o podpoře voličů a politické strany, kterou jsem založil.

* Jste si jist těmi voliči?

Samozřejmě.

* Průzkumy zase tak příznivé nejsou.

Takhle intenzivní kampaň a hysterie tu stranu poškodí. To je nepochybné.

* Ale nejsou ti zbývající příznivci spíše obdivovatelé Schwarzenberga?

TOP 09 není Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek. To není žádná enkláva, ale standardní politický subjekt.

* Kdyby hrozily předčasné volby, odešel byste raději sám?

Já nevím, proč by měly hrozit předčasné volby. Kvůli Miroslavu Kalouskovi?

* Tak.

To nehrozí.

* Cítíte podporu koaličních partnerů?

Já si rozhodně nemyslím, že hrozí předčasné volby kvůli Miroslavu Kalouskovi. Nezlobte se, ale tato spekulace nemá žádnou oporu v realitě. Takovou otázku nemůžu vnímat jinak než jako součást protikalouskovské kampaně.

* Ale prosím vás, kdyby se panu Lessymu podařilo...

Ne kdyby! Miluji všechny otázky, které začínají „kdyby“! A které začínají naprosto nesmyslnou premisou. Zeptejte se mě na něco, co není nesmyslného.

* Pane ministře, politika je z poloviny o "kdyby". O spekulacích a hypotézách. I vaše úvahy začínají "kdyby".

Já vím. Ale vy vždycky řeknete „kdyby“, a pak řeknete nějaký nesmysl. „Kdyby se podařilo panu Lessymu...“! To je nesmysl!

* To je nesmysl pro vás. Ale pro mě není nesmysl, že by vás Lessy usvědčil.

Dobrá. Nemá smysl odpovídat. Taková možnost neexistuje. On to dokázat nemůže, protože nemá pravdu.

* Takže my můžeme mít šéfa policie, který lže ve velmi vážných věcech, a nikdo s tím nic nenadělá.

Takový máme zákon.

* To vám za ten zákon, páni politici, pěkně děkujeme.

Zákony jsou dílo lidské, nikoli Boží.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.