CZ EN

Kalousek: Žijeme na kousku země relativního blahobytu

* Pane ministře, nebojíte se, že na vás někdo vytáhne pistolku?

Ne, opravdu ne. Upřímně řečeno jsem nikdy neměl ochranku a doufám, že ji také nikdy mít nebudu. Kdyby vás chtěl zlikvidovat profesionál, tak vám stejně ochranka není nic platná. Kdyby mi chtěl dát někdo přes hubu, tak pevně doufám, že se dokážu ubránit. Akdyž ne, tak to taky jednou vydržím, protože přes hubu jsem dostal v životě mockrát.

* Útoky na politiky souvisí s nespokojeností. Cítíte mezi lidmi frustraci a zklamání z toho, co se ve společnosti děje?

Samozřejmě, že naštvanost lidí je mimořádná, a to je znát ve všech zemích Evropy. Obávám se, že se musíme rozloučit s představou, že nás čekají léta stabilního růstu životní úrovně. Nečeká nás žádná tragédie, ale myslím si, že nás čeká stagnace. Což spousta lidí snáší velmi nelibě. Pokud se k tomu ještě přidávají mediální zprávy, ať už pravdivé či nepravdivé, o rozkrádání a korupci, tak to budí rozhořčení, což je pochopitelné. Méně pochopitelné jsou ale protesty lidí, kteří by sice rádi dostávali víc peněz, ale už nechtějí víc pracovat. Naštvaných je spousta lidí, kteří poctivě pracují, a vadí jim, že někdo jiný majetek rozkrádá. Tyhle lidi chápu, ale říkám: Prosím, podívejte se za hranice, pokud se skutečně domníváte, že někde jinde je to výrazně lepší. Když se podíváte do sousedních zemí, zjistíte, že stále ještě žijeme na poměrně malém kousku země relativního bezpečí a blahobytu.

* Za dvě desítky let, co jste v politice, jste byl i vy médii několikrát spojován s různými kauzami a neprůhlednými zakázkami.

Je pravda, že jsem byl mnohokrát velmi sprostě osočen, ale vždycky se prokázalo, že to byly pomluvy. V rámci politického boje se pomluvy vždy hodí. Dokonce i ty, o kterých se již dávno prokázalo, že to byly pomluvy, takže je slýchám, znovu a znovu. Přitom kdybych nebyl ministr a veřejně činný politik, tak už je neslýchám. Jenže se o nich stále mluví v rámci politického konkurenčního boje. Nemůžu říct, že mě to těší, ale když dobře víte, že jste se ničeho takového nedopustil, tak si musíte říct, že to k vaší práci patří.

* Zatím poslední aférou je zadržení Vladimíra Šišky, náměstka ministra práce a sociálních věcí Jaroslava Drábka, který patří do vaší strany TOP 09.

Kauza je to nepříjemná, ale mám příliš málo informací na to, abych k ní mohl něco říct. Nevíme, co se stalo. Známe případy úředníků, kteří si o úplatek řekli, ale tihle dva jsou jsou obviněni, že naopak měli někoho uplácet. Je deset dní před volbami a skoro každý politický konkurent se snaží využít nějakou nepříjemnou kauzu. Dnes v úterý jsme se s ministrem Drábkem bavili a řekl mi: Šiška je nejen můj nejbližší spolupracovník, ale parťák, se kterým dělám deset let. Pokud skutečně spáchal trestný čin, tak přijmu politickou odpovědnost a odstoupím. Zatím ale vůbec nevím, co udělal. Nevěřím, že něco udělal, ale jestli selhal, tak odstoupím. Na internetu jsem četl vyjádření státního zástupce, který řekl, že se nejedná o záležitost, týkající se sítě lidí. V kauze prý budou obviněni jen dva lidé. Neumím si ale představit dva státní úředníky, kteří by někoho podplatili. Třeba ale opravdu spáchali trestný čin. Pokud se potvrdí, že Šiška je kriminálník, ministr Drábek za něj vezme odpovědnost jako za svého nejbližšího pracovníka. Byť je v tom nevinně a netuší, co se stalo, v rámci politické kultury podá rezignaci. Nejdřív ale musíme vědět, co se děje. (Ministr Drábek skutečně včera podal rezignaci, pozn. red.)

* V nedělních Otázkách Václava Moravce jste si nebývale rozuměl s Bohuslavem Sobotkou.

Bylo to dáno tématy. Dominantním tématem bylo řešení trhu s alkoholem, a tady máme spoustu společných názorů. Proto naše diskuse logicky tak ostrá nebyla. Sobotka je opoziční politik, takže tam, kde spolu absolutně nesouhlasíme, je ale diskuse vždy ostrá.

* Kvůli několikadenní prohibici a zákazu prodeje lihovin příjmy do státní pokladny asi příliš neklesnou. Unikají ale peníze z daní při prodeji černého alkoholu.

Ztráty vzniklé z prohibice jsou skutečně makroekonomicky bezvýznamné. Předpokládám, že lidé za těch pár dní propili peníze v něčem jiném. Daňový únik z etanolu jde do sta milionů korun, u pohonných hmot je to ale už pět až osm miliard korun, což je závažnější. Každý daňový únik je nepříjemný, ale priority jsou jasně nastaveny objemy. Jsou tři komodity zatíženy spotřební daní – pohonné hmoty, cigarety a etanol. Na spotřební dani z pohonných hmot vybereme asi 80 miliard, na cigaretách 45 miliard a na etanolu 7 miliard. Je jasné, že priority správce daně jsou nastaveny v tomto pořadí. Daňové úniky u etanolu, byť s nimi bojujeme a jsou nepříjemné, makroekonomický problém nepředstavují. Daňové úniky u pohonných hmot ale tento problém představují a vyžadují velmi razantní řešení. Velmi bych si přál, kdyby se obchodování se všemi komoditami, zatíženými spotřební daní, stalo licencovanou záležitostí.

* A na čem to záleží?

Pevně doufám, že vláda bude většinově souhlasit. Klíčovým mužem je ministr průmyslu a obchodu, protože změna vyžaduje novelu živnostenského zákona. Tento zákon nemá v gesci ministr financí, ale ministr průmyslu a obchodu. Pevně doufám, že většina vlády bude změně nakloněna a předloží ji do Poslanecké sněmovny. Bude to otázkou nejbližších dnů.

* S Bohuslavem Sobotkou jste si notovali i v tom, že pokud několik členů ODS nepodpoří daňový balíček, může padnout vláda a budou předčasné volby.

V historii České republiky měla ODS tři premiéry a o pád dvou předchozích se postarali sami členové ODS. Předčasné volby si nepřeji, ale určitě by to bylo poctivější řešení než nějaké podivuhodné slepence. Záleží jen na ODS, jestli je schopná všemi svými poslanci zajistit podporu vládě, nebo ne.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.