CZ EN

Kalousek: Věřím, že prezident nebude prodlužovat dobu nejistoty

Daňový balíček teď čeká na podpis Václava Klause. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) doufá, že prezident rychle vnese do daní jasno.


* LN Podle prezidenta Klause vláda špatně kalkuluje, když si myslí, že zvýšením daní víc vybere...

Jsem přesvědčen, že naše propočty při předpokládané stagnaci spotřeby vyjdou. Tisíckrát opakuji, že srovnávat situaci s rokem 2012 je míchání hrušek s jablky.


* LN Proč?

Loni na podzim jsme říkali, že ekonomika chladne, a věděli jsme už, že spotřeba domácností bude stagnovat. Ti, kdo nás dnes kritizují za to, že jsme nevybrali tolik, kolik jsme předpokládali, to porovnávají s původní predikcí, která předpokládala růst spotřeby. To jsme ale věděli a otevřeně jsme to říkali.


* LN Tentokrát tedy počítáte správně už napoprvé a nebudete se příští rok odvolávat na nějaký původní mylný odhad?

Pro příští rok naši analytici předpokládají stagnaci spotřeby. Na to také počítáme inkaso, proto se nedomnívám, že je tato kritika relevantní. Rozhodně neplatí úměra, že spotřeba klesla, protože se zvýšilo DPH. Klesla z řady jiných důvodů.


* LN Prezident má 15 dní, aby se s balíčkem vypořádal. To je ale za hranou roku. Co říkáte na „zlý diktát“, jak to sám nazval?

Pokud by se všichni vládní poslanci zachovali odpovědně, tak byl zákon schválen v září. Prezident je hlava státu a já pevně věřím, že nebude prodlužovat tuto dobu nejistoty.


* LN A když se tak nezachová, máte plán B?

Zajisté.


* LN Jaké problémy by způsobilo, kdyby se to nestihlo?

O tom teď nebudu spekulovat.


* LN Změny DPH v balíčku jsou limitovány rokem 2015, pak se daň z přidané hodnoty sjednotí. Nebojíte se, že kvůli tomu lidé – třeba u drahých aut – nákup odloží, aby místo 21 procent platili DPH jen 17,5 procenta?

Nemyslím, že pohyby DPH kolem jednoho dvou procent ovlivňují spotřebu. Kdo říká, že existuje přímá úměra mezi pohybem DPH a spotřebou domácností, nemluví pravdu. Ať to ví, nebo ne.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.