CZ EN

Ministerstvo financí koná v kauze MUS intenzivně

"Dobré ráno, Kalousku"
Hospodářské noviny | Datum: 6.6.2012 | Rubrika: Názory | Strana: 08 | Autor: Jiří Leschtina

Reakce MF

Ve svém komentáři Jiří Leschtina ministru financí vytýká, že až nyní najednou koná v kauze Mostecké uhelné společnosti.

Nic takového není pravda. Podání aktuálního trestního oznámení předcházely měsíce intenzivní práce týmu právníků a analýz příslušných dokumentů. Jen podklady, dodané švýcarskou stranou, mají rozsah několik desítek tisíc stran. Ke zdržení v minulých letech došlo kvůli tomu, že MF přes urgence neobdrželo od orgánů činných v trestním řízení podklady, ze kterých by mohlo vyčíslit škodu a poukázat na protiprávní jednání. Oznámení podáváme nyní na základě nových poznatků. Přicházíme s novým hodnocením skutkové podstaty včetně změny kvalifikace protiprávního jednání.

Tvrzení, že ministr Kalousek „připravil rozpočet o horentní sumy“, je zcela nepravdivé. Nesmyslná je představa, že ve Švýcarsku leží miliardy, které dostaneme, jen co se o ně přihlásíme. Vypovídá to o naprosté neznalosti celé záležitosti nebo o zlém záměru. Že se jedná o velmi komplikovaný případ, svědčí počet let, který švýcarská strana potřebovala, aby případ dotáhla k soudu. A také skutečnost, že soud jí žalobu vrátil k doplnění. Nelze zapomínat, že ČR je v tomto sporu vedena jako poškozená strana a pokud soud dojde k závěru, že jí miliardy patří, pak je ze zablokovaného účtu dostane.

Ukvapené a nepromyšlené kroky by skutečně vedly k tomu, že by ČR ze sporu nic nezískala a v případě prohry by naopak mohla platit ona. Proto se zdržme absurdních mediálních výkřiků.

Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí Ministerstva financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.