CZ EN

Jak je to s auditem evropských dotací

Autor: Ondřej Jakob, tiskový mluvčí MF
Zdroj: Lidové noviny | 1.6.2012 | Rubrika: Názory

 


V médiích se v poslední době objevily zásadní nepřesnosti, které se snaží házet problémy s čerpáním evropských dotací na auditní orgán, který je součástí ministerstva financí.

Zásadní skutečnost, která se často ignoruje, je fakt, že za výběr projektů i kontrolu realizace těchto projektů primárně zodpovídá řídící orgán. V případě regionálních operačních programů se jedná o regionální rady a výbory (se zastoupením hejtmanů a krajských radních). Ty musí kontrolovat, zda nedochází k porušování pravidel či korupci. Z této odpovědnosti se nijak nemohou vyvléct. Jejich roli nemůže nahradit ani certifikace ze strany ministerstva financí, ani jeho auditní orgán.

Pokud někdo hovoří o tom, že problémem je auditní systém ministerstva financí, jak například zmiňuje ve svém článku Lenka Zlámalová, je třeba uvést zásadní věc. Evropské komisi nevadí činnost samotného auditního orgánu MF, kterou hodnotí pozitivně. Komisi se nelíbí, že auditoři působící na úrovni jednotlivých operačních programů jsou málo nezávislí na šéfech těchto programů. Proto požaduje centralizaci auditu na úrovni ministerstva financí, a tím de facto posílení jeho pravomocí a oslabení pravomocí řídících orgánů. Znamená to, že auditoři z úrovně operačních programů přejdou přímo pod ministerstvo financí. Evropská komise by toto nepožadovala, kdyby auditnímu orgánu ministerstva financí nevěřila.

Ačkoli tento systém Komisi původně nevadil a schválila jej, novému požadavku pochopitelně vyhovíme. Proces centralizace nyní probíhá a předpokládáme, že v brzké době budou splněny všechny podmínky pro obnovení čerpání prostředků na zastavené programy.

Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí Ministerstva financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.