CZ EN

Miroslav Kalousek: Čísla o poklesu ekonomiky? Jsem zdrženlivý

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: idnes.cz | 16.5.2012 | Rubrika: Ekonomika | Autor: Kateřina Koubová

 


* Co říkáte nečekanému propadu HDP v prvním čtvrtletí?

Byl bych velmi zdrženlivý. Zaprvé je tam několik objektivních důvodů, s nimiž bylo nutné počítat, zadruhé bych silně polemizoval s onou metodikou očištění, kterou použil Český statistický úřad. Ta čísla vůbec nezpochybňuji, ale odmítám je brát stoprocentně vážně. Myslím, že daleko jasněji budeme mít v polovině roku.


* Chystáte nějaká prorůstová opatření?

Česká vláda se zabývá materiálem prorůstových impulzů, rád bych ale řekl, že dnes se stává nesmírně populární věta, která zní "k prosperitě se nelze proškrtat". S tím souhlasím, je to hezká věta, ale pak musí někdo říci, jaké prorůstové impulzy jsou skutečně efektivní investicí, a hlavně kde na tu investici vezmeme. To je otázka, kterou se teď vláda zabývá.


* Které oblasti se podílely na tomto propadu?

Já jsem měl možnost zatím jen zběžně si přečíst tu zprávu Českého statistického úřadu, politik nemůže nic jiného než vzít na vědomí výsledky analytického pracoviště. Já se s tím ani nijak neperu, jen říkám, že informace za první kvartál je úplně stejná, jako když čtu informace o výběru daní za první kvartál. Je to zajímavé čtení, ale nelze z toho vyvodit žádný závěr. V létě budeme o něco chytřejší.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.