CZ EN

Kalousek: VV nemám co vytknout, přistoupily na všechno

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Právo | 11.4.2012 | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | Autor: Oldřich Danda, Jiří Vavroň

 


* Jak hodnotíte koaliční jednání?

Bylo nesmírně důležité, že se Věci veřejné smířily s tím, že se nebude projednávat žádná jiná agenda než rozpočtová a že přistoupily na všechna nezbytná opatření ke konsolidaci rozpočtu. A pochopily, že nemohou jednání obohacovat o další agendy a další nápady, a že nebudou-li akceptovat celkovou míru opatření, tak je konec.


* Prý vám véčkaři vytkli vaše výroky na jejich adresu, žádali omluvu?

Zmínil se o tom předseda John a já jsem ho ujistil, že k jejich chování, které předváděli v minulých týdnech, pokládám své výroky za přiměřené.


* Myslíte, že zkrotli pod hrozbou předčasných voleb?

V zásadě jim nemohu nic vytknout, protože přistoupili na všechno.


* Počítáte s tím, že vládní opatření, zejména pokud se týká změny daní a valorizací, vyvolají negativní reakce lidí?

Dopady reforem se skutečně nikomu nevyhnou. Všichni budeme muset počítat s mírným snížením příjmů. Takže to je opravdu negativní, ale poctivá zpráva. Druhou stranou – tentokrát pozitivní – této zprávy je, že opatření ale přicházejí včas, nejsou příjemná, ale současně nejsou likvidační. Lidem skutečně nehrozí otřesy a krachy.


* Jenže říkejte to penzistovi, který poukáže na to, že místo tři set korun se mu zvýší penze jen o stovku.

Když bychom slibovali, že se budeme mít lépe a ještě lépe a radostněji, dokonce, zcela otevřeně řečeno, bychom to dokázali do konce našeho volebního období i zajistit. Jenže pak by došlo ke krachu, úsporná a nevyhnutelná opatření by byla skutečně likvidační, snižování příjmů dramatické. Dostali bychom se do neřešitelné situace. Předstíráním bychom vyvolali následně skutečně opravdovou frustraci lidí. To ale rozhodně není mým záměrem.


* Každá země šetří, nejsou ale naše opatření přesto příliš razantní?

Všechny země v Evropě musí snižovat výdaje. Naše opatření, a musím to opakovat, právě proto, že přicházejí včas, nejsou likvidační a drastická.


* Musíte počítat i s námitkou, proč vláda současně nepřichází s podporou ekonomické expanze, s prorůstovými impulsy.

Skutečně jsme na včerejším jednání mluvili jen o konsolidaci veřejných financí. Jenže podle mého stabilní veřejné finance, konsolidované hospodaření, jsou základní podmínka pro rozvoj země a její ekonomiky. Nelze podnikat ani se rozvíjet v zemi, kde je nestabilní prostředí, nestabilní rozpočet, hrozí snížení ratingu, vleklé problémy. Proto jsme včera nehledali prorůstové impulsy, ale řešili jsme v první řadě stabilitu. Vláda ale samozřejmě chystá program cílených impulsů pro ekonomický rozvoj.
 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.