CZ EN

Kalousek: Kauza véček je strašlivá, ale nemáme na vybranou

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: tyden.cz | 14.3.2012 | Rubrika: Domácí


Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se ostře pustil do Věcí veřejných, jejichž nepsaný šéf Vít Bárta čelí u Obvodního soudu pro Prahu 5 obžalobě z uplácení. Jiná varianta vládnutí však podle Kalouska není možná. Šéf financí zároveň potvrdil, že by se sazby DPH měly ze současných 20 a 14 procent zvýšit na 21 a 15.

* Do jaké míry poškozuje kauza představitelů Věcí veřejných celou vládu?

Já myslím, že to je strašlivá ostuda vrcholných politiků z jedné politické strany. A protože od voliče nemůžete čekat, že bude rozlišovat jednotlivé politické strany, že prostě vidí jenom strašlivou ostudu vrcholných politiků, tak nás všechny hodí do jednoho pytle a poškozuje nás to všechny. S tím se prostě nedá nic dělat. V tuhle chvíli se před soudem probírá závažné podezření, že standardním mechanismem vnitrostranické komunikace jedné parlamentní strany bylo korupční chování. To samo o sobě je strašlivé.

* Může vláda v tomto složení pokračovat?

Poškozuje to celou politickou scénu. Pochopitelně vždycky je třeba při hledání alternativ zjišťovat, jestli existuje nějaká únosnější. Upřímně řečeno, já teď mluvím velmi příkře, když říkám, že obálky pana Bárty byly pravděpodobně standardním způsobem vnitrostranické komunikace, ale když se podíváte na opozici, tak černé duše v sociální demokracii jsou bohužel stále ještě standard a to je to samé. Problém je, že nemáte na vybranou.

* TOP 09 ostře kritizovala postoj vlády k evropské fiskální unii. Premiér Petr Nečas (ODS) však v neděli v ČT potvrdil, že se k ní Česko nepřipojí. Jak se s tím vyrovnáte?

Pokládám to za významnou chybu. Myslím si, že to zásadním způsobem ovlivnilo naši vyjednávací váhu v Evropské unii. Je to prostě chyba, za chyby se platí a tak za ni zaplatíme. Dá-li pánbůh, časem to napravíme.

* Předseda vlády rovněž oznámil, že výsledkem debaty o DPH nejspíš bude základní sazba 21 procent a snížena 15. Ještě před dvěma týdny se přitom mluvilo o jednotné dani 19 nebo 20 procent s výjimkou na léky a knihy ve výši 14 procent.

Pokud část koalice bude trvat na tom, že bude snížená sazba, tak je logické, že obě dvě sazby musejí být vyšší. To znamená 15 a 21 je východisko. Ne, že bych z toho byl nadšen, ale řešení to je.

* Takže i vy to považujete za nejpravděpodobnější?

Ano. Existují varianty efektivnější, ale pokud má být většina v Poslanecké sněmovně, tak je to východisko.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.