CZ EN

Spotřební daň z vína

"Daň z vína: Cizincům pomůže, domácí zničí"
Dobrý den s kurýrem | 06.02.2012 | strana: 1 | autor: Jaroslav Chudara

Reakce MF

Týdeník DOBRÝ DEN S KURÝREM se pozastavuje nad úvahami ministra financí o tom, zda je správné, aby tiché víno nadále podléhalo nulové sazbě spotřební daně.

Rád bych upozornil na nepřesnost, že spotřební daň z vína by byla „evropskou raritou České republiky…protože žádná z evropských zemí dosud spotřební daň na víno nezavedla.“ To je informace vyloženě klamavá. Zaprvé proto, že nenulovou spotřební daň na tzv. tiché víno má v Evropské unii Belgie, Dánsko, Estonsko, Francie, Irsko, Litva, Lotyšsko, Nizozemsko, Polsko, Finsko, Švédsko a Velká Británie. Zadruhé, v současnosti již nenulovou spotřební daň na víno máme, ale vztahuje se na vína šumivá a meziprodukty, zatímco pro vína tichá platí nulová sazba.

V současnosti u nás existuje nesystémová výjimka. Nelze nijak racionálně zdůvodnit, proč má mít tiché víno nulovou sazbu a šumivé nikoli. Argument o luxusním výrobku neobstojí, protože běžné sekty stojí méně než průměrné přívlastkové víno. Stejně tak nenajdeme racionální argument, proč by mělo podléhat zdanění pivo a víno nikoli. Přitom pivovarnický průmysl a s ním spojené činnosti zaměstnávají v České republice nepoměrně více lidí a tvoří mnohem výraznější položku českého vývozu.

Neméně zavádějící je tvrzení, že by šlo o opatření, které „cizincům pomůže a domácí zničí“. Ve skutečnosti je to totiž zcela obráceně. Zahraniční dovozce méně kvalitních, například krabicových vín, která se k nám dovážejí a následně hojně prodávají za zcela minimální ceny, by vlivem zdanění (např. 10 Kč/l) musel zdražit o dobrou polovinu. Absolutní výše daně by tedy nehrála do karet importu, ale spíše kvalitní tuzemské produkci, kde by poměr daň ku ceně byl mnohem nižší.

Jinými slovy, nikdo netvrdí, že zvýšení sazby daně na tiché víno spasí veřejné rozpočty. Jde především o odstranění nesystémové výjimky, která způsobuje diskriminaci na trhu. Na závěr je potřeba připomenout, že zdanění vína od roku 2013 poklesne vlivem snížení základní sazby DPH.

Jakub Haas, zástupce tiskového mluvčího MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.