CZ EN

Miroslav Kalousek o miliardové ztrátě Plzně: Nemohu ustoupit

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Plzeňský deník | 20.1.2012 | Rubrika: Plzeňsko | Strana: 3 | Autor: Evžen Zavadil

 


Politika už naprostou většinu Plzeňanů otravuje, nechtějí se jí zabývat. Stávají se vůči ní téměř imunní. Když se ale někde objeví Miroslav Kalousek, zakladatel TOP 09, situace se rychle mění. Zasuté emoce rychle vycházejí na povrch. Pro jedny je současný ministr financí talentovaným a nesporně inteligentním politikem, který se nebojí zastavit zadlužování země. Pro velkou skupinu lidí je ale obdobou červeného sukna pro býka. Synonymem zla, oportunismu a také tvrdých škrtů, které snižují jejich životní úroveň. Miroslav Kalousek se včera v sychravém počasí zastavil v Plzni. Mezi návštěvou plzeňského biskupa Radkovského a Krajského úřadu v čele s hejtmanem Chovancem si našel čas pro exkluzivní rozhovor pro Deník. Do pizzerie v centru města přišel včas. Omluvil se ke krátkému telefonátu, pak usedl ke stolku a trpělivě odpovídal na otázky. Občas se usmál, v očích mu charakteristicky zajiskřilo. Konec rozhovoru přivítal zapálenou cigaretou.


* Vaše jméno vždy vzbuzuje velké emoce. Jedni vás téměř zbožňují, další vám nemohou přijít na jméno. Jak to vnímáte?

Podle mě je to lepší než být všem ukradený. Já mám poměrně vyhraněné názory na směřování naší země. Netvrdím, že jsou jediné správné. Ale mám je a zastupuji skupinu lidí, kteří s nimi souhlasí. Vdobě ekonomické krize jsem navíc v situaci, kdy musíte říkat ne. Nebudeme přidávat. To pochopitelně může někoho iritovat.


* Lhostejný opravdu nejste téměř nikomu.

Já když se podívám na žebříčky popularity, a to se jimi opravdu neřídím, vždyť jim vévodila taková jména jako Stanislav Gross nebo Václav Fischer. Ale přesto – jsou tam lidi, co mě bytostně nesnášejí mně, potom lidé, kteří mě fandí, a skoro nikdo, koho nezajímám. To poslední číslo je vlastně vyznamenáním.


* Vy jste už řekl jedno výrazné ne Plzni, která má kvůli novému rozpočtovému určení daní přijít téměř o miliardu v rozpočtu každý rok. Nezmění se váš názor?

Já rozumím pocitu Plzeňana, chápu, že města typu Plzně musí mít na jednoho obyvatele víc peněz než vesnice, protože plní funkci centra. Veřejné služby, které poskytuje, slouží nejen občanům města. Jenže takových měst je víc. Třeba Hradec Králové, Liberec, České Budějovice. Třeba Plzeň je čtvrté největší město v republice, ale Liberec je hned pátý. Byl bych rád, kdyby mi nějaký Plzeňan vysvětlil, proč Plzeň dostává na jednoho obyvatele dvojnásobek peněz než Liberec, kde mají také divadlo, univerzity, zoo, nákupní centra, dopravní podnik, prostě všechno, čím tato města obsluhují region.


* Ztráta 900 milionů korun ale znamená téměř pětinu rozpočtu...

Chápu, že nemůže dojít ke skokovému poklesu příjmů. Proto je v návrhu celkem velkorysá kompenzace v období čtyř let. Když ale zastávám politiku rovné příležitosti pro všechny,musím tento návrh prosazovat. Jsem přesvědčen, že se tato nerovnost musí vyrovnat. Musíme najít odvahu. Pochopitelně, kdybych byl primátorem Plzně, mluvil bych jinak.


* Plzeň bude v roce 2015 Evropským hlavním městem kultury. Vy jste dal ale najevo, že stát město podpoří jen v neinvestičních akcích. Proč?

Kdyby stát investoval do majetku města Plzně, tak by vlastně stát nutil všechny daňové poplatníky od obyvatel Starého Hrozenkova až po Cheb, aby dávali peníze do majetku města Plzně místo do svých měst. Myslím, že když měla Plzeň takovou ambici, že by měla být schopná dosáhnout na své potřeby z vlastních prostředků. Plzeň může pochopitelně dostat dotaci od ministerstva kultury na neinvestiční akce, na provoz, myslím, nechytejte mě za slovo, v řádu několika desítek milionů korun. Ale nikoliv v podobě investice do majetku města.


* Sešel jste se s plzeňským biskupem Františkem Radkovským. Jak může vypadat spolupráce ministerstva financí a plzeňské diecéze?

Bavili jsme se o vyrovnání státu a církve. Majetek je také odpovědnost. Diecéze musí připravené i odborně připravené pečovat o svěřený majetek. Rád jí nabídnu zázemí ministerstva financí nebo daňových úřadů pro konzultace, aby se mohla chovat k majetku s péčí řádného hospodáře. Chci zdůraznit. Ty peníze, které budou vypláceny, nezmizí v černé díře, ty si žádný prelát neodnese někam do krypty. Ty peníze, kromě toho, že z nich budou vypláceny platy duchovním, jež zatím platil stát, tak ty dvě miliardy korun navíc budou vydávány na sociální služby, na opravy kulturních památek, do školství – tedy do oblastí, ke kterým je církev určena, to je její záběr. Došli jsme také ke společnému řešení při opravě biskupského gymnázia v Plzni. Slíbil jsem, že výrazně přispějeme.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.