CZ EN

Kalousek: Pracujeme na třech scénářích ekonomického vývoje

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: idnes.cz | 2.12.2011 | Rubrika: Ekonomika | Strana: 0 | Autor: Josef Kopecký

 


*Na setkání se středočeskými starosty jste mluvil o možném pádu eurozóny a drtivých dopadech, které by to mělo i pro Českou republiku.

Já jsem jen pojmenovával tu nejhorší možnou situaci, která doufám nenastane, že by došlo k systémovému kolapsu v eurozóně.


*Takže krach eurozóny neočekáváte?

Pevně doufám, že nenastane. Já jsem mluvil o hrozícím systémovém kolapsu a ten samozřejmě, protože eurozóna čelí systémové krizi, není vyloučen. A protože není vyloučen, tak se na něj musíte připravovat.


*Už dříve jste avizoval, že začnete připravovat tři možné scénáře, včetně možných úsporných opatření, pro případ dalšího zhoršení vývoje ekonomiky. Jak jste daleko?

Optimistický scénář je růst v desetinách procent, někde mezi nulou a jedničkou. Pak připravujeme scénář pro malé mínus, tedy pro případ recese. A pro případ systémového kolapsu chystáme scénář, kterému říkáme velké mínus.


*Už máte připravený seznam možných úsporných opatření, nebo aspoň jejich nástřel?

Velmi intenzivně na tom pracujeme. I kdybychom to měli hotové, tak zcela jistě nic z toho zveřejňovat nebudeme.


*Bylo by mezi nimi možné zmrazení důchodů či snižování počtu státních zaměstnanců?

Ani vylučovací metodou vám nic neřeknu, spekulovat mohou novináři, my spekulovat nemůžeme a na základě lednové prognózy, která nám mnohem lépe řekne. jaký bude pravděpodobný vývoj v roce 2012, předložíme ten scénář, který bude odpovídat pravděpodobnému vývoji. A naprosto není vyloučeno, je dokonce pravděpodobné, že přijdeme i s novelou zákona o státním rozpočtu.


*Na diskusním fóru Zlatá koruna jste tento týden mluvil o tom, že byste byl pro to, aby se zvyšovaly daně ze spotřeby a snižovaly odvody firem.

Říkal jsem, že co se týče daňové politiky, nejsem pro zvýšení míry přerozdělování, ale že bych daňovou kvótu rád restrukturalizoval a více zatížil spotřebu a méně odvody na pracovním místě. Ale to má své politické limity. To bych udělal rád bez ohledu na to, jestli krize hrozí, nebo ne.


*Už letos jste vy i premiér opakovaně mluvili o tom, že by se DPH mohla sjednotit nikoli na 17,5, ale na 19 procentech, což vám zablokovaly Věci veřejné. Je teoreticky možné, že by DPH v případě scénáře skutečné krize, jak o té možnosti mluvíte, mohla být ještě vyšší, třeba jako v Dánsku, kde je 25 procent?

Tváří v tvář rizikům, kterým bude čelit, nemůžu vyloučit vůbec nic. Pokud by skutečně došlo k systémovému kolapsu, tak musí padat veškerá tabu rozpočtové legislativy, které doteď jednotlivé politické strany hájily. Nebo musí být minimálně oslabeny.


*Co jsou třeba ta tabu?

Promiňte, že zvyšuji hlas, ale moc nespím, my na tom makáme jako blázni. Ale já to neřeknu, dokud budeme mířit na tolik pohyblivý cíl s tolika nejistotami. Hodně záleží na politických rozhodnutích v eurozóně. Já nevím, na čem se dohodnou lídři na summitu 9. prosince. Nemohu si dovolit spekulovat, co bude kdyby. Tady nesmí být titulky typu - Kalousek navrhne DPH 23 procent. Já nic takového nenavrhuji, já prostě jen nemohu vyloučit, že v okamžiku systémového kolapsu a velké hospodářské krize budeme skutečně navrhovat mimořádná opatření. Vy chcete slyšet jaká a já vám to říct nesmím. Ani to v tuto chvíli nevím.


*Reálně tedy bude možné se na konkrétní úsporná opatření ptát na konci ledna?

Ano, reálně ty politické diskuse o nezbytných opatřeních proběhnou na konci ledna.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.