CZ EN

Stát se nechystá zvýšit daň z nemovitostí

„Stát se chystá zvýšit daň z nemovitostí“
Lidové noviny | Datum: 3.10.2011 | Strana: 01 | Rubrika: Titulní strana | Autor: František Bouc, Martin Zvěřina
„Centra měst podraží kvůli vyšší dani“
Deníky VLP | Datum: 4.10.2011 | Strana: 12 | Rubrika: Česká Republika | Autor: Zpravodajové Deníku a ČTK

Reakce MF

Lidové noviny na titulní straně informovaly o plánovaných změnách při konstrukci daně z nemovitostí. Nadpis článku Františka Bouce i sloupek Martina Zvěřiny však přinášejí nepřesné informace, které uvádějí veřejnost v omyl. Nepřesně o úmyslu MF informovaly také regionální deníky VLP.

Především je nutno zdůraznit, že plánem ministerstva financí není zvýšit daň z nemovitostí. Chceme pouze umožnit obcím, aby mohly rozlišit koeficient daně z pozemku dle kvality infrastruktury v konkrétní části obce. Skutečná výše daňové zátěže, zda se bude zvyšovat, či snižovat, závisí na rozhodnutí zastupitelstva obce po zohlednění místních podmínek. Celá záležitost se bude týkat pouze daně z pozemku, nikoli ze staveb, jak mylně píše Martin Zvěřina.

Dále připomeňme, že výnos daně z nemovitostí se stává stoprocentním příjmem rozpočtu té obce, kde se daná nemovitost nachází. Těžko proto může chtít Martin Zvěřina zvýšení kvality služeb státu zrovna v souvislosti s touto daní. Předpokládáme ale, že v řadě obcí proběhnou diskuse o použití výnosu daně a o kvalitě služeb a hospodaření obecního úřadu. Občané jistě budou chtít vědět, co jim z případně vyššího výnosu obec zajistí a jak se projeví v obecním rozpočtu. Nepřímým důsledkem tak bude i zvýšení kontroly ze strany veřejnosti.

Cílem změny není zvýšení daňového výnosu, ale zohlednění kvality infrastruktury a občanské vybavenosti ve výši daně z pozemků. Zároveň umožníme obcím vyšší míru rozpočtové samostatnosti. V současnosti totiž české obce mohou ovlivnit daňové příjmy téměř nejméně ze všech vyspělých zemí.

Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.