CZ EN

Státní dluhopisy jsou jistější než garance důchodů

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: tyden.cz | 4.10.2011 | Rubrika: Rozhovor | Strana: 0 | Autor: Lucie Nekvasilová

 


Lidé vzali kvůli státním dluhopisům pobočky bank útokem. Překvapilo vás to?

Nepřekvapilo mě to, na rozdíl od antireklamy mnohých škarohlídů jsem byl přesvědčen, že česká domácnost si dokáže spočítat, co pro ni je dobrá investice.

Objevila se informace, že jste si státní dluhopisy koupil i vy. Prozradíte, kolik jste do nich investoval?

Samozřejmě že ne. Co je vám do toho? Objednal jsem si je jako běžný občan.

Jen během pondělí se prodaly dluhopisy za pět miliard korun, tedy polovina celé pilotní emise...

Jestli chcete říct, že jsem nakupoval v milionech, tak to opravdu ne.

Zajímalo mě, jestli hodláte pilotní emisi navýšit.

Tahle emise je opravdu jenom pilotní, poloprovozní. Abychom si vyzkoušeli logistiku, zájem investorů. Fakt je, že jsem pro úpis těch deseti miliard vyhradil měsíc – od prvního října do prvního listopadu. A zdá se, že kdybych to na nich nechal zastropováno, museli bychom ve středu zavírat. Takže se večer rozhodnu s pravděpodobností blížící se jistotě pilotní emisi navýšit. Abychom prodávali alespoň do konce týdne.

O kolik to bude?

Vy umíte odhadnout, jaký bude zájem ve čtvrtek a v pátek? Budu přemýšlet a neřeknu navýšení v absolutní hodnotě. Řeknu, dokdy budeme prodávat - buď do čtvrtka nebo do pátku.

Budou se u příštích emisí státních dluhopisů měnit podmínky prodeje? Třeba výnos?

Podmínky budou vždy uzpůsobeny situaci na trzích. V tuhle chvíli patří české dluhopisy k nejbezpečnějším na světě, je tam velmi malá riziková přirážka. To znamená, že i výnos, byť je pro domácnosti zajímavý, je poměrně nízko. Vždycky platí: čím větší riziko, tím větší výnos. A já vždycky pevně doufám, že u českých státních dluhopisů riziko nebude v podstatě žádné. Tudíž ani výnos nemůže být tak vysoký, jako kdyby prodával dluhopisy můj italský kolega.

Někteří ekonomové státním dluhopisům vyčítají, že jsou málo likvidní a těžko se jich lidé v případě potřeby zbaví. Mohlo by se v budoucnu změnit alespoň to?

Rozhodně nebudeme prodávat dluhopisy tak, aby byly obchodovatelné na sekundárním trhu. Každý produkt má své výhody a nevýhody.

Jsou dluhopisy opravdu bezpečné, když evropské státy krachují a Česko se stále více zadlužuje?

Neexistuje investice bez rizika. Ale jsou rozhodně bezpečnější než třeba garance důchodů z průběžného systému. Každý stát dříve přestane vyplácet sociální dávky, než by přestal vyplácet své dluhové závazky.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.