CZ EN

Rozhovor s ministrem financí pro investorský server

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Patria.cz | 18.8.2011 | rubrika: Rozhovor

 


 

Nadšení mezi investory i neklid mezi drobnými podnikateli vyvolalo ministerstvo financí a slova ministra financí Miroslava Kalouska. Prvně ke zrušení daně z dividend, následně úvahami o změně daňových paušálů. Zrušení daně z dividend jako výsledek jednání se zaměstnavateli potvrdil ministr Kalousek v rozhovoru pro Patria.cz, stejně tak i diskusi nad daňovými paušály OSVČ, z nichž výběr daně dosahuje záporných hodnot a míjí se jejich původním smyslem...

Patria.cz: Ministerstvo financí potvrdilo úmysl v rámci daňové reformy ukončit zdanění dividend současnou 15% srážkovou daní. Bude se v rámci daňové reformy příjemců dividend týkat jiná daňová zátěž, která současnou daň z dividend „nahradí“? Jak tedy bude celkově v nové daňové legislativě upraveno zdanění dividend z pohledu jejich příjemců a rovněž celkové výnosy z investic do akcií včetně jejich tržního zhodnocení mezi dobou nákupu a prodeje? Lez počítat s platností nových pravidel od roku 2013?

Ministr Kalousek: V dodatku koaliční smlouvy se dohodlo, že vláda v rámci daňové reformy zruší daň z dividend. Ministerstvo financí původně navrhovalo jít cestou slevy na dani ve výši vyplacené dividendy, nicméně akceptovalo požadavek zaměstnavatelů v rámci sociálního dialogu na zrušení daně z dividend. Obě varianty mají obdobný dopad na veřejné rozpočty. V návaznosti na tuto změnu oproti původnímu záměru se budou diskutovat i další možné změny.

Patria.cz: MF ČR uvedlo, že konec daně z dividend znamená pro státní pokladnu výpadek zhruba v rozsahu 9 miliard korun. Jsou výše uvedené body (například skrze začlenění pod daň z příjmů) zdrojem, který nahradí ukončenou daň z dividend ve stávající podobě? Má již MF ČR jasno, z čeho uvedený výpadek nahradí?

Ministr Kalousek: Nelze vytrhávat jedno opatření z celého komplexu daňové reformy. Jsou zde navržena další opatření a celkově i s dalšími změnami, např. v dani z přidané hodnoty, by mělo dojít k velmi mírnému snížení složené daňové kvóty.

Patria.cz: Změny mají podle posledních informací postihnout výdajové paušály podnikatelů. Existuje již konkrétní návrh včetně čísel, kterým směrem se změny budou ubírat? Jak má být nová úprava paušálů nastavena proti vedení účetnictví a odvodů daní?

Ministr Kalousek: V tuto chvíli chci otevřít diskusi, zda bychom se neměli zamyslet nad skutečností, že výběr daně od OSVČ je po sedmi měsících roku záporný, tj. že je nyní dotují ostatní poplatníci. Taktéž jsem chtěl kolegy ve vládě upozornit na to, že výdajové paušály jsou u nás téměř největší v Evropě a přestaly plnit svůj původní účel. Ten představoval snížení administrativních nákladů, nikoli úlevu na odvodové zátěži. Každopádně není možno vytrhávat jedno zvažované opatření z kontextu celé daňové reformy. Zde například navrhuji snížení sociálního pojištění OSVČ výměnou za to, že se adekvátně sníží jejich příjmy ze sociálních systémů.

Patria.cz: Budoucí penzisté dostanou v rámci důchodové reformy možnost odvést z pojistného tři procentní body do „svého účtu“ u penzijních fondů a k nim přidají ještě dva procentní body ze svého. Poté, co v uplynulém roce byly v regionu k vidění direktivní přesuny peněz z penzijních účtů blíže státním kasám (nejprve v Maďarsku a následně i v Polsku), existují i u nás obavy ze „znárodnění“ naspořených prostředků. Hodlá vláda v novém penzijním systému nějakým způsobem zakotvit nedotknutelnost a nepřevoditelnost peněz na osobních penzijních účtech?

Ministr Kalousek: I kdyby vláda zakotvila nedotknutelnost a nepřevoditelnost peněz z osobních penzijních účtů, nikdy nelze zaručit, že by to některá populistická vláda v budoucnosti nemohla změnit. Nicméně, tuto záruku nemáte ani u průběžného systému ani u jakéhokoli jiné alternativy penzijní reformy.

Patria.cz: Po opětovných turbulencích na finančních trzích další odklady provázely a provázejí chystanou emisi eurodluhopisů ČR. Existuje již časový rámec jejího vydání a zpřesněný zamýšlený objem emise a její forma?

Ministr Kalousek: Ministerstvo financí pečlivě sleduje vývoj na zahraničních finančních trzích a je připraveno přikročit k emisi eurobondů, jakmile budou podmínky příznivé.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.