CZ EN

Víme, co dělat, jak Česko uhájit - spory se solárními investory

Rozhovor s Radkem Šnáblem, poradcem ministra financí pro oblast mezinárodních arbitráží
Zdroj: Lidové noviny | 20.6.2011 | rubrika: Téma | strana: 2 | autor: Eva Hofrichterová


Do bitvy proti solárním investorům povede Česko Radek Šnábl. „Umíme vyhrávat arbitráže,“ tvrdí sebevědomě tento expert na arbitráže z ministerstva financí.

* Jakou má váš tým úspěšnost za Česko v arbitrážních sporech?

Ze sedmi či osmi arbitráží jsme až na jednu všechny vyhráli. Fakt, že jsme zvládli odvrátit žaloby, které nás mohly stát až sto miliard korun, se podílí na tom, že dramaticky klesá počet žalob proti Česku.

* Co nynější spory se solárními investory?

Fotovoltaické spory jsou jedinou výjimkou.

* Česko je dlouhodobě velmi žalovanou zemí. Jsme ve sporech stále neúspěšní?

Pokud jde o mezinárodněprávní spory, tak jsme byli neúspěšní do roku 2006, kdy Česko prohrálo spor s panem Lauderem o televizi Nova. Od té doby pře vyhráváme.

* Mluvíte v množném čísle, kdo všechno je členem týmu?

Nechci ho zatím představit. Ale tvrdím, že jsou to lidé, kteří vědí, co mají dělat. Byli jsme tři čtvrtě roku kritizováni za to, že nic neděláme. Jen jsme blafovali. Máme nyní poměrně jasnou strategii, jak se hájit a s kým spolupracovat.

* Jaká škoda nám reálně hrozí?

Zatím registrujeme zhruba 80 sporů. V číslech to představuje riziko ztráty 40 miliard korun.

* A jaké máme šance na úspěch?

Nejsem sázková kancelář, abych to odhadl. Ale nemyslím si, že je to tak, jak prezentují právní zástupci investorů: tedy že mají výhru v kapse.

* Čím konkrétně solárníci argumentují?

To řízení je důvěrné, takže nemůžu mluvit o konkrétních argumentech protistrany. Ale v zásadě oni namítají, že měli nějaká očekávání a jejich očekávání stát porušil.

* A naše hlavní zbraň?

To, že se mění zákony, není možné považovat za porušení dohody o ochraně investic. Musela by to být jedině účelová, diskriminační věc.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.