CZ EN

Ministerstvo financí nepodalo na společnost PPF žádné správní podání

„Po ovoci z tendrů poznáte je“
Hospodářské noviny | 5.4.2011 | rubrika: Názory | strana: 10 | autor: Jiří Leschtina

„Kdyby byl Kalousek smířený s vyhasnutím tendru, muselo by mu být lhostejné, kdo se ho zúčastní. Přesto ministr do poslední chvíle „udával“ Kellnerovu společnost u antimonopolního úřadu a snažil se ji vyšachovat. Tím jen přiživoval podezření, že nechce v soutěži nikoho, kdo by nezapadl do možné kartelové dohody dalších tří uchazečů.“

Reakce MF:

Toto tvrzení se nezakládá na pravdě. Ministerstvo financí nikdy nepodalo žádné správní podání na společnost PPF k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Naopak, vždy se jednalo o podání společnosti PPF na Ministerstvo financí k ÚOHS za to, že Ministerstvo financí v souladu se zákonem vyřadilo společnost PPF z předmětného tendru pro neplnění zákonných podmínek.


„Kdyby Kalousek počítal, že tahle soutěž nebude mít vítěze, proč by s novým otevřením „data roomu“ rozšířil seznam znečištěných lokalit na 510, když až dosud ministerstvo mluvilo o 345 případech? Jeho úřad to vysvětluje zvýšením transparentnosti zakázky. Spíš jde ale o snahu ještě víc nafouknout beztak megalomanský tendr, aby vítěz mohl nasadit a vláda pak náležitě zdůvodnit cenu, z níž by plynuly pěkné korupční peníze.“

Reakce MF:

Nic takového není pravdou. Původní „dataroom“ obsahoval informace o 631 lokalitách, v jeho aktualizaci je pouze 510 lokalit. V mezičase byly prováděny sanace především na těch lokalitách, kde hrozilo rozšiřování ekologických škod, či dokonce havarijní stav. Jinými slovy, předmětný tendr se „nenafukuje“, naopak z něj byla spousta lokalit vyčleněna. Ministerstvo financí také nikdy nemluvilo o 345 případech.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.