CZ EN

Kalousek: Jako člen ČSTV budu žalovat jeho vedení

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Mladá fronta DNES | 17.3.2011 | rubrika: Ekonomika | strana: 2 | autor: (maš)


PRAHA Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je odhodlán hnát „k odpovědnosti“ šéfy ČSTV, tedy největšího akcionáře Sazky. Ne jako ministr financí, ale jako řadový člen ČSTV a bývalý sportovec.

* Jak bude ministerstvo financí postupovat v případu Sazka?

Stále jsme neobdrželi žádnou oficiální stížnost od sázejících či žádost od Sazky. Buď jsme mohli hrát mrtvého brouka, nebo jednat. Zvolil jsem druhou možnost a rozhodl jsem se, že si sami půjdeme zjistit skutkovou podstatu. Dal jsem pokyn, aby do Sazky šel orgán státního dohledu, což je v tomto případě Finanční úřad pro Prahu 1. Ten má úlohu dohledu pro loterijní společnost, nejde o daňovou kontrolu. Na základě jeho zjištění se rozhodneme o dalších věcech.

* Co bude finanční úřad zkoumat?

Zda je Sazka schopná dostát všem podmínkám, které regulátor stanovil při udělování licence.

* Pokud by Sazka nebyla schopna tomu dostát, odeberete jí licenci?

To je velmi předčasná spekulace. Odebrání licence předpokládá řízení, které má své lhůty, rozhodně to není tak, že ji druhý den můžeme odebrat. Určitě není zájmem regulátora firmu zničit. Jeho zájmem je ochrana spotřebitele.

* Co si myslíte o situaci v Sazce?

Jako bývalý aktivní sportovec a současný člen ČSTV uplatním právní kroky proti zástupcům ČSTV v Sazce. Mimořádně mi vadí, jak hanebně nakládali s naším společným majetkem.

* Za co je chcete žalovat?

Obávám se, že došlo ke kolizi minimálně se dvěma paragrafy trestního zákoníku. Jedním je porušování povinnosti při správě cizího majetku, druhým je úvěrový podvod. To je můj laický názor člena ČSTV. Opět opakuji, že si tak nebudu počínat jako ministr financí, ale jako člen ČSTV.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.