CZ EN

Rozhovor s ředitelem odboru Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Karlem Koryntou v deníku HN

Rozhovor s Karlem Koryntou, ředitelem odboru 34 - Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi.
Zdroj: Hospodářské noviny | 16.3.2011 | rubrika: Česko | strana: 17 | autor: Jaroslav Plesl


Sazka sice přiznala, že nemá peníze na výplaty výher, ale podle ředitele Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Karla Korynty není třeba ze strany státu s ničím spěchat. Oficiálně totiž Koryntův úřad o žádných problémech v Sazce neví. „Nemáme od nikoho žádnou stížnost ani podání, že by mu nebyla vyplacena výhra nebo že by byl zkrácen na výhře,“ říká Korynta v rozhovoru pro HN. Loterijní dozor však do Sazky přesto vyšle kontrolu, a když se potvrdí informace, že Sazka nemá na výhry, zahájí s touto společností správní řízení, které může po dvou měsících skončit odebráním licence. Zatím však není jasné, kdy kontrola začne.

* HN: Co váš odbor v tuto chvíli podniká v souvislosti s děním v Sazce?

Otázky, které vyvstaly v uplynulých dnech – to znamená, že by Sazka neměla na výplatu výhry –, jsou pro nás celkem významné. Oficiálně však nemáme od nikoho žádnou stížnost ani podání, že by mu nebyla vyplacena výhra nebo že by byl zkrácen na výhře. Ani Sazka k nám zatím neposlala žádný návrh na pozastavení své činnosti.

* HN: Nicméně jsou tu informace z otevřených zdrojů, které říkají, že Sazka peníze na výplatu výher nemá. Společnost v oficiální tiskové zprávě přiznala, že má problémy s likviditou. Je to pro vás relevantní informace?

Domnívám se, že na základě těchto neoficiálních informací budeme iniciovat kontrolu příslušného státního dozoru ve společnosti Sazka, aby byly ověřeny informace, které se k nám neoficiální cestou dostávají.

* HN: Kdy by státní kontrola v Sazce měla začít?

To nedokážu odhadnout, protože je to pro nás nová informace. Zatím se nám nikdy nic podobného nestalo. Záleží na domluvě se státním dozorem a domnívám se, že není třeba nijak spěchat. Pakliže kontrola potvrdí to, co se říká, tak by přišlo na řadu správní řízení, na jehož konci může být odnětí licence. Na to zas máme nějakou dobu, kdy budeme Sazku prověřovat.

* HN: Je délka takového řízení nějak stanovena?

Tam máme od zahájení až po ukončení třicet dní. Ve zvlášť komplikovaných případech to může být až šedesát dnů.

* HN: Sazka má složeny záruky na výplatu výher. Kolik peněz to je?

Sazka má podle zákona složeny takzvané jistoty. Tyto jistoty se liší podle toho, na jaké hry jsou určeny. Ta základní a nejvyšší je ve výši padesáti milionů korun. Pak mají ještě jistoty na vydané emise losů, které jsou ještě v prodeji. U nich je povinnost držet jistotu do doby, než skončí prodej losů a hra je vypořádána.

* HN: Kolik peněz má Sazka celkem složeno?

Kromě padesáti milionů na Sportku jsou to drobnější částky v řádu pěti až deseti milionů. Celkem to dělá asi sto padesát milionů.

* HN: Pokud bude více výherců, kteří čekají na své peníze, a celková částka překročí zmíněných padesát milionů, jak se budou o peníze dělit?

Pak by nastoupila role insolvenčního správce. Byli by uspokojováni jako ostatní věřitelé. Protože výherce má určitě nějaký doklad, který potvrzuje, že částku vyhrál. A kdyby se neuspokojil z té jistoty, stane se jedním z věřitelů a bude čekat na to, jakým klíčem se budou věřitelé uspokojovat.

* HN: Sazka oznámila, že by chtěla přerušit činnost. Lze to?

Ano. Ale zatím se nikdy nestalo, že by o to požádal provozovatel.

* HN: Vzhledem k tomu, co víte o situaci v Sazce, šel byste si u ní vsadit?

To je věcí každého sázkaře. Další postup v této věci je na delší časové období. Není to tak, že by ta společnost teď skončila s provozováním loterie. Takže na to nebudu odpovídat a nechám to na zvážení každého člověka.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.