CZ EN

Rozhodnutí Ústavního soudu rozpočet neovlivní

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Právo | 15.3.2011 | rubrika: Zpravodajství | strana: 2 | autor: (dan, jon)


MINISTR FINANCÍ MIROSLAV KALOUSEK (TOP 09):

* Počítal jste, že by ÚS mohl zrušit zákony okamžitě?

Ministr musí počítat s každou eventualitou.

* Co by to znamenalo?

Když jsem v pondělí ráno odlétal na jednání ministrů financí EU, tak jsem přemýšlel, kde najít v rozpočtu úsporu 31 miliard. Což by byl velmi tvrdý a krvavý úkol. Deficit rozpočtu, jak byl schválen Sněmovnou, je totiž pro vládu skutečně nepřekročitelný.

* Co bude znamenat nutnost přijmout znovu zákony?

Nález ÚS se nám nemusí líbit, ale samozřejmě vláda jej bude v každém případě respektovat a zákony přijmeme znovu, máme k tomu sílu. Podstatné pro mne jako ministra financí je, že to bude bez dopadu na schválený státní rozpočet, že nález neovlivní letošní schválený rozpočet.

* Jak se podle vás projevilo přijetí škrtů na životě občanů?

Na to si musí každý občan odpovědět sám. Zda se nějak drasticky změnil jeho život. Podstatné je, že to byla nutnost, že se zpomalilo zadlužování země.

* Soud citoval váš výrok z roku 2001, kdy jste kritizoval Zemanovu vládu za nemravné zneužití legislativní nouze.

Vláda v minulosti mnohokrát použila stav legislativní nouze účelově a nepříliš mravně, ale to nebyl tento příklad. Jestli vláda někdy zabránila velkým hospodářským škodám, tak v tomto případě. ÚS to ví, jinak by to zrušil bez jakékoli legisvakance. Tím, že nám dal dostatečnou lhůtu k tomu, abychom to projednali ještě jednou, si uvědomuje, že neschválení těchto zákonů by znamenalo velké hospodářské škody.

* Berete to jako upozornění, abyste to příště nedělali?

Ne, beru to jako nález Ústavního soudu, který se mi nelíbí, ale který budu respektovat. Vláda má dostatek kapacit, aby zákony přijala znovu bez dopadů na veřejné rozpočty.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.