CZ EN

Kalousek mi nevolá, koho mám prověřit

Rozhovor s Milanem Cícerem, ředitelem odboru Finanční analytický.
Zdroj: Mladá fronta DNES | 26.2.2011 | rubrika: Sobotní rozhovor | strana: 14 | autor: Václav Dolejší


Je mocnější a rychlejší než policie. Teď se finanční rozvědka „proslavila“ kauzou ProMoPro kolem Alexandra Vondry. Odhalí brzy útvar podřízený ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi aféry i na další členy ODS, jak se oni sami bojí?

Milan Cícer, šéf finančního analytického útvaru ministerstva financí

S nagelovanými vlasy trochu vypadá jako představitel filmového Harryho Pottera, herec Daniel Radcliffe. Kvůli práci osmatřicetiletého Milana Cícera, šéfa finančního analytického útvaru ministerstva financí, se teď hádá pravice.
Cícerův útvar má široké pravomoci prolamovat bankovní tajemství a nahlížet do daňových přiznání, je v podstatě finanční rozvědkou. ODS se bojí, že ministr financí Miroslav Kalousek tento útvar zneužívá v politickém boji.

 

* Připadáte si jako šéf Kalouskovy rozvědky?

Určitě ne, to je nadnesený termín. Finanční analytický útvar vnímám jako finanční zpravodajskou jednotku administrativního typu. Já se považuji za úředníka, my jsme úřad jako každý jiný. Mně je svým způsobem úplně jedno a nezkoumám, jestli je za šetřenými subjekty ta či ona politická strana. Já se nechci nechat vtahovat do politického boje, to absolutně odmítám.

* Nesvádějí vás ty velké pravomoci k tomu, že si můžete vyžádat cokoli a nechat proklepnout kohokoli?

Zaprvé bych to neudělal, protože tím bych se dopustil zřejmě i trestního činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Zadruhé: já sám se dotazovat nemohu, to musí udělat pracovníci analytického oddělení. Kdybych to po nich chtěl, odmítli by to, protože u každého dotazu se musí vědět, kdo se ptá, proč se ptá, k jakému případu se ptá. Neexistuje ani, aby se analytik jenom tak zeptal, zda Franta Vomáčka má účet. Ten systém to nedovolí.

 

Jsme rychlejší než policie

* Dřív jste byl náměstkem šéfa protikorupční policie. Máte teď větší pravomoci?

Musím říct, že když jsem dostal nabídku stát se šéfem, tak jsem se poprvé dopodrobna seznámil se zákonem o praní špinavých peněz. Tenkrát jsem byl překvapen možnostmi, jaké FAÚ má. Přestože jsem předtím pracoval dlouhá léta u policie, byl jsem z toho příjemně překvapen. Co se týče třeba prolamování bankovního tajemství, FAÚ má přístup – běžně si ráno informace vyžádáme od banky a odpoledne je dostaneme. U policie je ta doba získávání informací poměrně delší.

* Jak a proč si vás vlastně Miroslav Kalousek na post šéfa FAÚ vybral?

Poprvé v životě jsem ho potkal v pozici zástupce ředitele protikorupční policie. Jeli jsme tehdy za panem ministrem financí. Potřebovali jsme projednat jednu služební záležitost týkající se konkrétní věci. O podrobnostech se nebudu vyjadřovat. Později, když jsem byl zařazen jako zástupce ředitele cizinecké policie v Českých Budějovicích, mě telefonicky kontaktoval ministr Kalousek a ptal se, jestli jsem na této pozici spokojen. V případě, že tomu tak není, jestli bych se s ním nechtěl setkat a pobavit se o pracovním zařazení v rámci ministerstva financí.

* Dovolím si spekulaci: nebyla to odměna za to, že jste ještě jako náměstek protikorupční policie odložil kauzu Zenit, kde byl Kalouskův přítel Richard Háva podezřelý z praní špinavých peněz?

Tomu se mohu jen pousmát. Já osobně jsem se případem Zenit nebo kauzou Hávy nikdy nezabýval. Je pravda, že tahle kauza u nás na protikorupční policii byla zpracovávána jako jedna z kauz. Já jako náměstek jsem zodpovídal za činnost zhruba 350 výkonných policistů, kteří zpracovávali stovky trestných spisů. Já se mohl kdykoliv do spisu podívat, zkontrolovat, zda je po procesní stránce postupováno správně. Ale neumím si představit, že by kdokoliv z vedoucích nařídil nějakému policistovi, ať tu kauzu udělá tak nebo tak. K tomu tam je ještě dozor státního zastupitelství.

 

Jsem pyšný, nechápu výčitky

Cícerova finanční rozvědka teď rozlítila dokonce premiéra a šéfa ODS Petra Nečase. Chce mít s ministrem financí Kalouskem „velmi vážný rozhovor“. Nečas Kalouskovi vyčítá, že umožnil vyšetřovatelům finančního analytického útvaru hovořit o kauze zajištění audiovizuálních služeb při českém předsednictví EU, které vedl dnešní ministr obrany za ODS Alexandr Vondra.

* Uznáváte, že vaše práce se hodně zpolitizovala kauzou Alexandra Vondry a ProMoPro?

Souhlasím, je to záležitost, která mě velmi mrzí. Já nechci řešit nějaký politický rámec nebo přesah. To mi absolutně nepřísluší. Musím říci, že mě mrzí, jakým způsobem je finanční analytický útvar s ohledem na kauzu ProMoPro popotahován. Moji pracovníci na tom odvedli kus poctivé práce a já se nebojím říct, že jsem na výsledek pyšný. Podařilo se to, co se v minulosti nepodařilo FAÚ ani policii. Přestože se jednalo o zahraniční účty společnosti s nejasnou strukturou, podařilo se dohledat a popsat finanční toky. A ty peníze byly zajištěny. V návaznosti na to byla popsána trestná činnost. Z hlediska FAÚ je to první takto zdokumentovaný případ.

* A také jediný, jehož výsledky jste oznamovali na tiskové konferenci společně sministrem financí, jenž vás speciálně kvůli tomu zbavil mlčenlivosti, že?

Pokud by nebyl mediální tlak a dotazy, pokud by výstupy z našeho šetření neunikaly, tak my bychom neměli potřebu pořádat tiskovou konferenci. My se z 97 procent zabýváme šetřením oznámení o podezřelých obchodech, které dostaneme zejména z bank. To byl i případ ProMoPro. To zbylé malé nepatrné procento jsou jiné podněty, které dostaneme odjinud, například z policie, daňové správy, zpravodajských služeb nebo i jako anonymní podání. Ročně jsou těch oznámení zhruba dva tisíce. Zákon nám nezakazuje zabývat se i podněty z veřejných zdrojů. Jestliže si v novinách přečtu, že osoba XY pere špinavé peníze z toho a toho, tak zákon nám dává možnost, abychom se tím začali zabývat.

* Proč jste se nezabývali osobou Stanislava Grosse, který po odchodu z politiky zázračně zbohatl?

Já říkám, zákon nám tu možnost dává, ale neděláme to.

* Veřejnost nechápe, proč zrovna takhle křiklavý případ není šetřený.

Protože jsme k osobě Stanislava Grosse neobdrželi podnět. Náš útvar má personální kapacitu řádově do čtyřiceti lidí. Neumím si představit, že mimo ten záběr, kterým se zabýváme, bychom se věnovali i nabytí majetku některých, byť významných osob. Tam se nejedná o Stanislava Grosse, tam se jedná o desítky dalších osob.

* Nerozumím. Bojíte se politiků?

Ne. Neděláme to proto, že bychom to kapacitně nezvládli. Proto se zabýváme jenom těmi podněty. Dostaneme podnět a šetříme, zjišťujeme. Nedostaneme-li podnět, nešetříme podle toho, jestli nějaké noviny označí za nepoctivce toho či ono. Tím by se měla zabývat hlavně policie. Ale nebojíme se vyšetřovat politiky, pokud přijde podnět. Připomenu případ kolem bývalého ministra Řebíčka (ministr dopravy Topolánkovy vlády – pozn. red.), kdy jsme prováděli šetření bankovních převodů v řádech stamilionů korun směřujících z firemních účtů na konta fyzických osob.

* Zvedne někdy Miroslav Kalousek telefon a zavolá vám: Chci prověřit toho a toho?

Ne, nestalo se to. Neumím si představit mou první reakci. Neumím si ani představit, že by mě ministr o něco takového vůbec požádal a řekl: Podívejte se na účty tomu či onomu. Je to věc, které si já nesmírně vážím. Cítím volnost, otevřenou ruku k realizaci některých myšlenek, jako je třeba personální posílení útvaru.

 

Vyřizování účtů z obrany? Ne

Nadřízeným Milana Cícera je Kalouskův náměstek Martin Barták, který si přivedl na finance jako poradce Davida Průšu. Oba působili na ministerstvu obrany, kde na ně současný ministr Alexandr Vondra vytahuje audity, které svědčí o předražených zakázkách.

* Byly nějaké tlaky od Bartáka či Průši v aféře ProMoPro?

FAÚ je oddělen od ministerstva financí nejen technicky, ale i fyzicky – sedíme v jiné budově. Ty vlivy jsem nevnímal, nebyly. S panem Bartákem jsem byl v kontaktu jednou v týdnu na poradě. Pana Průšu jsem od doby, co ho Barták přivedl jako poradce, viděl asi dvakrát. Pamatuji si jeho jméno jako jméno bývalého kolegy z protikorupční policie, ale tam jsme se nikdy nepotkali.

* Někteří členové ODS jsou z vás nervózní. Bojí se, že teď začnete šetřit je. Mají se bát?

Já nechci nikoho strašit, já nechci říkat, kdo se má bát a kdo se nemá bát. Kdo podniká v souladu s právním řádem České republiky, nemá se čeho obávat. Opravdu odmítám, že jakákoli část jakékoli politické strany by tady u nás byla účelově šetřena. To rezolutně popírám. Není to tak, že bychom si určili: Tak a teď vezmeme vysoké bosse z té či oné politické strany a podíváme si jim na účty.

* Je pravda, že prověřujete, jak přišli ke svým majetkům bossové ODS jako Alexandr Novák, Ivo Rittig, Patrik Oulický nebo Pavel Dlouhý?

Ročně se zabýváme plus minus dvěma tisíci jednotlivých podnětů. V rámci jednoho podnětu se někdy jedná o desítky transakcí. V informačním systému FAÚ je, troufnu si říci, velká většina osob podnikajících v České republice. Což ještě neznamená, že jsou to lumpové. Ale já se nikdy nevyjadřoval k tomu, jaká šetření tady vedeme. Vždy jsem se vyjadřoval obecně – že se zabýváme subjekty, které byly předmětem oznámení.

* Proč se o tom tedy uvnitř ODS tolik mluví?

Absolutně to není tak, že bychom se zabývali osobami nebo subjekty, které bychom si na základě čehokoli sami vybrali. Že si vybereme kmotry z té či oné politické strany, že bychom si vybrali ty či ony politiky nebo že bychom si třeba vybrali nějakou bohatší vrstvu v této republice. Absolutně to tak není, že bychom si určovali, koho ano a koho ne.

* Vás prověřovala BIS kvůli vašemu strýci, bývalému veliteli tankové divize Zdeňku Zbytkovi, který je jedním z nejvýznamnějších českých obchodníků v zemích bývalého Sovětského svazu. Jak to dopadlo?

Úplně přesně je pan Zbytek bratranec mojí maminky. V minulosti i v současné době se spolu potkáváme jednou za měsíc, možná jednou za dva měsíce. Ale já se nechci vyjadřovat k rodinným záležitostem. Prověrku od NBÚ na stupně tajné jsem získal před několika měsíci v normální lhůtě, z čehož usuzuji, že v této oblasti nebyly shledány problémy.

 

***

Milan Cícer

  • Narodil se v roce 1972, je rozvedený, má dvě děti. Bydlí v Českém Krumlově.
  • K policii nastoupil v roce 1991, postupně to dotáhl až na náměstka šéfa protikorupční policie.
  • Má právnické vzdělání – bakalářský stupeň z brněnské Masarykovy univerzity, magisterský a doktorský z Plzně.
  • Do čela FAÚ ho Miroslav Kalousek dosadil v dubnu 2009 těsně před svým odchodem z ministerstva za Topolánkovy vlády.
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.