CZ EN

Miroslav Kalousek v pořadu rádia Impuls: Impulsy Václava Moravce - dne 23.11.2010

Moderátor (Václav Moravec):
Spor o výdajové paušály živnostníků, to je spor, který se odehrává nejen ve vládní koalici. I opoziční sociální demokraté kritizují plán Ministerstva financí snížit výdajové paušály pro drobné podnikatele. Tady jsou slova úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky:

Záznam Bohuslava Sobotky:
V žádném případě tedy Sociální demokracie nebude souhlasit s tím, aby vláda omezovala u živnostníků stávající výdajové paušály.

Moderátor (Václav Moravec):
Zaznamenalo Rádio Impuls slova bývalého ministra financí, úřadujícího šéfa sociálních demokratů, Bohuslava Sobotky. Podle něj paušály splnily roli, omezily byrokracii a ušetřily práci finančním úřadům. Ministerstvo financí chce sblížit odvody zaměstnanců a podnikatelů. Jedním z nástrojů, jak to může udělat, je právě snížení výdajových paušálů. Ty umožňují podnikatelům platit nižší daně. Nejen o tom bude řeč v následujících minutách. Hostem dnešních Impulsů ministr financí, první místopředseda TOP 09, Miroslav Kalousek. Vítejte po čase v Rádiu Impuls, hezký dobrý večer.

Host (Miroslav Kalousek):
Dobrý večer, děkuji za pozvání.

Moderátor (Václav Moravec):
Za nakolik reálný, je, pane ministře, v současnosti ten plán, který oznámil jeden z vašich náměstků, snížit výdajové paušály živnostníkům?

Host (Miroslav Kalousek):
Nejprve si musíme říct, kdo je to živnostník a já chci, opravdu chci uklidnit všechny živnostníky, opravdové živnostníky, že ať už se bude jakkoliv restrukturalizovat daň z příjmů, protože já připravuji nový zákon o dani z příjmů, že to nebude znamenat zvýšení jejich odvodové zátěže. Jiná věc je…

Moderátor (Václav Moravec):
Počkejte, když se budou snižovat paušály…

Host (Miroslav Kalousek):
Že to nebude znamenat zvýšení odvodové zátěže pro živnostníky. Jiná věc je samozřejmě podívat se na ty paušály u kategorií, jako jsou poradci, jako jsou konzultanti, jako jsou možná i advokáti, byť to nejsou živnostníci, to je svobodné povolání, tam já si myslím, že si to zaslouží svoji úvahu, aby to dávalo logiku. Nicméně já trvám na tom, že jsme nezveřejnili žádní parametry. Já chci předložit začátkem příštího roku nový zákon o dani z příjmu, který mění celý systém a opravdu nechci začít tu diskusi od parametrů. Můj náměstek řekl v rozhovoru několik myšlenek, o kterých pracovní tým, který vede, přemýšlí a ihned se z toho stal návrh Ministerstva financí. Žádný návrh Ministerstva financí neleží na stole. Ten předložím já začátkem příštího roku, bude mít několik zásadních změn.

Moderátor (Václav Moravec):
Počkejte, když zůstaneme nejdříve u těch výdajových paušálů, pak se bavme o dalších věcech. Podle těch údajů Ministerstva financí z roku 2008 využívá ony paušály nějakých zhruba půl milionu lidí, tedy polovina ze všech osob samostatně výdělečně činných. Máte nějaké modelové situace, pokud by se ty výdajové paušály měnily, kolik lidí by nesahalo k paušálům, ale znovu by se vrátilo k vedení účetnictví?

Host (Miroslav Kalousek):
Já vám znovu říkám, že na tom pracujeme. A protože na tom pracujeme, tak teď neřeknu absolutně žádný parametr, o kterém by se zase rozpoutala ta nesmyslná hysterická diskuse, jako v minulých dvou dnech, kdy se všechny politické strany vyjadřují k něčemu, co vůbec neleží na stole. To prostě nikdo nenavrhl.

Moderátor (Václav Moravec):
No počkejte…

Host (Miroslav Kalousek):
Můj náměstek se zamyslel v rozhovoru s redaktorkou Mladé fronty Dnes a přemýšlel nahlas a přemýšlel velmi správně a o tom, o čem přemýšlíme, když připravujeme návrh o dani z příjmu, ale zda to tam bude, jak to tam bude, o tom, prosím pěkně, rozhodnu já a to předložím vládě v první polovině příštího roku. A až to budu překládat, tak také seznámím veřejnost se všemi změnami, které v tom novém zákoně o dani z příjmu budou. Do té doby jsou to jenom plané diskuse a pokřiky nad něčím, co opravdu neleží na stole. Já to nemíním komentovat.

Moderátor (Václav Moravec):
Počkejte, jeden z pokřiků ale řekl člen vlády, ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek z ODS. Říká, že ten návrh by mohl vést ke zvýšení daňové zátěže živnostníků, kteří na rozdíl od zaměstnanců nemají nárok na placenou dovolenou, placené volno, proplácené přesčasy a další výhody.

Host (Miroslav Kalousek):
Ve vší úctě k Martinu Kocourkovi, o jakémže návrhu mluví? On si přečetl nějaký článek v Mladé frontě a mluví o nějakém návrhu. Já žádný, návrh zákona o dani z příjmu předloží ministr financí Miroslav Kalousek, bude-li živ a bude-li ještě ministr, v první polovině roku 2011 a bude ten návrh komunikovat, včetně odvodové zátěže živnostníků a to, co mohu říct teď, že byť dojde k značné restrukturalizaci a dojde ke změnám, nedojde ke zvýšení odvodové zátěže živnostníků. Na druhou stranu ale je potřeba také vést diskusi, jestli skutečně všichni OSVČ jsou opravdu živnostníci. A ta diskuse nás skutečně čeká. Být u někoho zaměstnán na živnostenský list ještě neznamená, že jsem živnostník.

Moderátor (Václav Moravec):
On úřadující předseda sociálních demokratů, exministr financí Bohuslav Sobotka říká, že ty vyšší výdajové paušály u živnostníků přispěly například k snížení administrativní zátěže. Tady jsou ještě slova Bohuslava Sobotky:

Záznam Bohuslava Sobotky:
Tak, jak jsme výdajové paušály v letech 2005-2006 zavedli a prosadili, tak splnily svoji roli, ušetřily velkému množství malých podnikatelů rozsáhlé papírování, umožnily finančním úřadům, aby se soustředily na velké plátce daní, na velké daňové úniky a omezily byrokracii, která byla spojena s vypořádáváním velkého množství nákladových dokladů, které museli živnostníci před tím zavedením výdajových paušálů dokládat.

Moderátor (Václav Moravec):
Zaznamenalo Rádio Impuls slova úřadujícího předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky. Nakolik ta restrukturalizace výdajových paušálů v budoucnu tedy může vést k zatížení finančních úřadů?

Host (Miroslav Kalousek):
Pane redaktore, nehněvejte se, ale tohle je diskuse ve vší úctě, moje babička říkávala, jak s kozou tanec. Já jsem ještě žádný návrh nepředložil, nikdo neví, zda bude ležet na stole návrh na snížení výdajových paušálů. Já to taky nevím. Ale všichni diskutují o tom, že existuje návrh na snížení výdajových paušálů. Jak vám na toto mám odpovědět? Můj náměstek nahlas přemýšlel při rozhovoru s redaktorkou Mladé fronty Dnes. Můj náměstek mě předkládá různé alternativy z výstupu pracovní komise, které vede. Já průběžně rozhoduji a vedu tu práci, jak má vést dál. Až budu mít tu práci hotovou, tak ji budu veřejnosti prezentovat. Jestli dnes mluví někdo o tom, že já předložím snížení výdajových paušálů, tak je chytřejší než já, protože já to nevím.

Moderátor (Václav Moravec):
Takže propříště tedy musíte zakázat náměstkovi, aby přemýšlel nahlas, dokonce ještě s redaktorem.

Host (Miroslav Kalousek):
Ale proč? Ono bohatě stačí, když si ten článek někdo přečte pořádně. To, co tam říká můj náměstek není nic proti ničemu. Tady prostě dojde jenom k posunu, mediálnímu posunu, kdy on nahlas přemýšlí a říká některé varianty. Druhé médium už napíše, že to chceme navrhnout, třetí médium napíše, že ten návrh leží na stole a kdybych neměl tu příležitost teď tohle říct do éteru, tak by možná zítra jiné médium napsalo, že už je to dávno schváleno a že zkrachovalo 20 tisíc živnostníků. Tohle je bohužel mediální osud některých výroků, které zaznívají éterem.

Moderátor (Václav Moravec):
Co tedy už je jasné v souvislosti s restrukturalizací daňového systému a novým zákonem o dani z příjmů? Je-li vůbec něco jistého.

Host (Miroslav Kalousek):
Já si myslím, že je naprosto jisté, že ten návrh bude podstatně jednoduší, sjednotí názvosloví, řekl bych jenom na tloušťku bude výrazně tenčí než ten stávající. Ty zásadní změny, ke kterým tam musí dojít, aby to bylo jednodušší a abychom mohli realizovat jednotné inkasní místo, tak musí dojít k harmonizaci základu, to znamená ke stejné metodice výpočtu základu všech přímých odvodů, tedy daně z příjmu fyzických osob a všech pojistných. Aby se z jednoho základu na jednom formuláři vypočetlo jedno číslo a daňový poplatník to na jedno místo mohl odeslat. Dál je mým cílem odstranit až na některé průřezové společenské priority desítky vylobovaných výjimek, které zaplevelují náš daňový systém.

Moderátor (Václav Moravec):
Stravenky, jízdné, opět nás čeká tedy ta diskuse, takže si to užijete.

Host (Miroslav Kalousek):
Ale ony jsou to pochopitelně desítky jiných, ale ty režijky a stravenky, ty budou velmi vděčné …

Moderátor (Václav Moravec):
A vy s tím zase přijdete, po všech těch sporech, to vám nestačilo v Topolánkově vládě, že jste s tím přicházel…

Host (Miroslav Kalousek):
Já jdu naplnit programové prohlášení vlády, kde je jasně napsáno, jaké budou společenské priority, které budou podporovány v daňové oblasti a co se týče zdanění, to je například rodina s dětmi, to je věda, výzkum, to je altruismus, když někomu něco darujete, aby vás ten stát daňově podpořil, to tam nepochybně zůstane. Všechny ostatní výjimky chci odstranit a chce-li to někdo podporovat, nechť si to řeší jinými instrumenty než daňovými. Navíc si nemyslím, že všechno, co je dnes daňově podporováno, je podpory hodné. A co se týče zdanění takzvaných zaměstnaneckých benefitů, tak ty jsou velmi různé odvětví od odvětví. Podle toho, jak silné byly jednotlivé odborové svazy, velké výhody požívají například železničáři a málo daňových výjimek jsem našel například u kunzhistoriků a hlídačů muzeí, protože generální stávka kunzhistoriků nikoho nevyděsí.

Moderátor (Václav Moravec):
To jste takto srovnával ty daňové výhody?

Host (Miroslav Kalousek):
No tak když vezmete historii, jak ty daňové výhody vznikaly, no tak ty vznikaly tím, že si je někdo proloboval a protlačil. To je úplně stejné, jako když si někdo proloboval a protlačil dotaci na tu či onu činnost nebo pro tu či onu profesi.

Moderátor (Václav Moravec):
Sečteno podrženo zkrátka i s těmi vděčnými výjimkami…

Host (Miroslav Kalousek):
A samozřejmě platí jednoduchá rovnice. Daňová výhoda pro jednoho znamená daňovou diskriminaci pro všechny ostatní. A my chceme rovné podmínky pro všechny, takže já bych velmi rád všechny tyto parciální benefity nahradil jedním universálním paušálem pro všechny zaměstnance bez ohledu na to, zda jsou strojvedoucí nebo kustodi v muzeu, protože náročnost práce má být oceňována mzdou a nikoliv daňovou úlevou.

Moderátor (Václav Moravec):
Připomínám, že hostem dnešních Impulsů je ministr financí a první místopředseda TOP 09, Miroslav Kalousek. Stávka čeká státní zaměstnance 8. prosince. Tady jsou slova předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila:

Záznam Jaroslava Zavadila:
Kolik lidí do té stávky půjde, to nám ukáže dne 8.12. V téhle sféře pracuje kolem 600 tisíc lidí a je na nich, jakým způsobem se zapojí. My máme měsíc na to a hlavně teda odborové svazy, aby to připravily tak, aby se jich zúčastnilo co možná nejvíc.

Moderátor (Václav Moravec):
Vysvětlil na začátku listopadu šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Jak ministr financí a místopředseda TOP 09 je připraven na to, že mu budou stávkovat i finanční úředníci a nejen finanční úředníci? Už máte krizový plán?

Host (Miroslav Kalousek):
Beru to jako realitu, že pravděpodobně někteří zaměstnanci, byť si nemyslím, že na Ministerstvu financí to bude masové…

Moderátor (Václav Moravec):
Vy jste se už ptal?

Host (Miroslav Kalousek):
Ne, neptal a nebudu to zjišťovat, opravdu ne. Beru to jako realitu, že někteří zaměstnanci se připojí ke generální stávce. Beru jako legitimní právo zaměstnanců stávkovat, protože jde o výši jejich odměny. Na druhou stranu všichni musíme brát jako realitu, že 10procentní pokles mzdových objemů, nikoliv platů, protože na Ministerstvu financí ty platy příliš nepoklesnou.

Moderátor (Václav Moravec):
Vy propouštíte?

Host (Miroslav Kalousek):
Samozřejmě. 931 lidí v rámci celého resortu budou, dostali výpovědi a odcházejí nejpozději ke konci roku, takže díky tomu, že oni odejdou, tak těm ostatním nemusejí tolik klesnout platy. A těch 10 procent je naprosté minimum, které peníze nás všech si mohou dovolit. Prostě já těžko, podívejte se, Lotyšsko, Řecko, země, které se skutečně dostaly do rozpočtových problémů, protože je neřešily včas, tak musely snižovat mnohem víc, o 20-30 procent. Teď to čeká Irsko. Těch 10 procent skutečně je naprosté minimum a privátní sféra si tím během krize už prošla.

Moderátor (Václav Moravec):
Nakolik je oprávněná ta připomínka odborů státních a veřejných zaměstnanců, kteří říkají, dobře, v příštím roce bude zmražen ten objem platů ve státní a veřejné sféře, jenže Kalousek může mít záložní plán. Jakmile se zhorší vývoj ekonomiky v příštím roce, tak by mohlo dojít právě k ubírání platů i dál, tedy objemu mzdových prostředků státních zaměstnanců? Je to reální varianta, pokud se zhorší ekonomika?

Host (Miroslav Kalousek):
Pan premiér by vás zajisté opravil, že Kalousek o tom nerozhoduje a má pravdu, o tom rozhoduje vláda.

Moderátor (Václav Moravec):
Ale na návrh Kalouska.

Host (Miroslav Kalousek):
Takže vláda nemá žádný záložní plán. Vláda se rozhodla snížit 10 procent objem mezd z roku na rok a nechat jej tři roky zamražený. A vychází to z toho, co například TOP 09 navrhovala ještě před volbami, my jsme to říkali zcela otevřeně, že během třech let se musí snížit objem mzdových prostředků o 20 procent. Pokud bychom nechali ten autonomní vývoj, ten zhruba 3-4procentní mzdový nárůst každý rok, tak by za ty tři roky to bylo o 10-12 procent víc než teď. Necháme-li to tři roky zamraženo po 10procentním snížení, tak oproti autonomnímu vývoji jsme za ty tři roky skutečně o 20 procent níže, než kdybychom nedělali žádné aktivní opatření. Znovu opakuji…

Moderátor (Václav Moravec):
Otázka tedy zní, v případě, že se zhorší vývoj české ekonomiky v těch dalších letech, je tam garance, že zůstane jen u toho zmražení v těch dalších letech?

Host (Miroslav Kalousek):
Ten objem mzdových prostředků zůstane zamražen, v žádném případě si nemyslím, že…

Moderátor (Václav Moravec):
Se nebude dál snižovat?

Host (Miroslav Kalousek):
Že budeme dál snižovat. Ale zůstane zamražen. To znamená, nelze počítat, že v roce 2012 nebo 13 bude objem mzdových prostředků zvyšován. Platy, doufám, porostou, protože bude docházet k úsporám zaměstnanců a k mnohem větší efektivitě státní správy. Já se musím strašně smát hořkým smíchem některým kritikům tohoto opatření, protože ti samí lidé vždycky kritizovali státní správu za malou efektivitu. A my teď neděláme nic jiného, než že se snažíme tímto fiskálním krokem o 20 procent tu efektivitu zvýšit a ti samí lidé, kteří kritizovali malou efektivitu, teď se tváří, jako kdyby státní správa byla tak dokonale efektivní, že prostě tam nelze těch 20 procent najít. Samozřejmě, že jde a myslím si, že by se dalo i více.

Moderátor (Václav Moravec):
Říkáte tedy, že u zamražení to končí, že se nebudou dál tedy redukovat objemy platů státních a veřejných zaměstnanců. Teď otázky posluchačů Rádia Impuls. Mnoho otázek přišlo na dnešní rozhodování mandátového a imunitního výboru, který odložil spor mezi Davidem Rathem a ministrem financí kvůli výrokům na plénu Davida Ratha o údajné opilosti vás jako ministra financí. Stojí vám to za to, abyste skrze mandátový a imunitní výbor vedl spor s Davidem Rathem?

Host (Miroslav Kalousek):
Ale já, nezlobte se, já vás musím opravit, dokonce i vaše zpravodajství. Já s Davidem Rathem žádný spor nevedu. Poslanec Kalousek nemá žádný spor s poslancem Rathem.

Moderátor (Václav Moravec):
No kdybyste neměl, tak se neobracíte na mandátový a imunitní výbor.

Host (Miroslav Kalousek):
Já s ním nemám žádný spor. Za to mě pan poslanec Rath nestojí. Mandátový a imunitní výbor vede disciplinární řízení s panem poslancem Rathem…

Moderátor (Václav Moravec):
Na základě vašeho podnětu.

Host (Miroslav Kalousek):
No základě mého podnětu, který jsem podal ze dvou důvodů. Zaprvé nechť mandátový a imunitní výbor zváží, zda i tato Sněmovna, která začala pracovat před několika týdny, zda i tato Sněmovna má být dál zatěžována Rathovskými manýry a zadruhé já jsem správce státní pokladny a veden péčí řádného hospodáře musím dbát o každý příjem státního rozpočtu. Pokuta vzešlá z disciplinárního řízení je příjmem státního rozpočtu a to já nemohu nechat ležet jen tak.

Moderátor (Václav Moravec):
Počkejte, to se chcete zahojit nebo chcete zahojit státní rozpočet na Davidu Rathovi?

Host (Miroslav Kalousek):
Ne, já jsem povinen dbát o každý příjem státního rozpočtu a příjem jednoho poslaneckého platu, který bude ve státním rozpočtu využit ve prospěch těch nejchudších, to snese i ta nejpřísnější měřítka sociální solidarity.

Moderátor (Václav Moravec):
Škoda, že když tedy tak usilujete o každý příjem státního rozpočtu, tady posluchači Impulsů se vás ptají, proč dostávají poslanci odstupné, když mají na čtyři roky mandát, tudíž proč by měli dostávat odstupné, tak když jste tak řádným hospodářem, proč by po skončení mandátu měli poslanci dostávat odstupné, když se mohou vrátit do svých profesí?

Host (Miroslav Kalousek):
Ten návrh nepřísluší mě. Ten přísluší někomu jinému.

Moderátor (Václav Moravec):
Počkejte, ale vy chcete si tady hrát na řádného hospodáře…

Host (Miroslav Kalousek):
Já nechci být alibista. Poslanec není…

Moderátor (Václav Moravec):
Ale teď jste.

Host (Miroslav Kalousek):
Já se to pokusím vysvětlit. Poslanec není zaměstnanec. On dostává odměnu, on není zaměstnán podle zákoníku práce, on dostává odměnu jako ústavní činitel a smysl toho zákona tkví v tom, aby si 3-4 měsíce před koncem mandátu poslanec místo poslanecké práce nehledal zaměstnání, aby si ho hledal skutečně až po ukončení mandátu a na to má sloužit nějaké ty tři nebo čtyři platy, které po ukončení mandátu dostává. To by ještě bylo pochopitelné, to já si myslím, že umím i hájit na rozdíl od jiných poslaneckých výhod. To, co ale v souvislosti s tím hájit neumím, je zvláštní ustanovení, které pevně doufám, že bude co nejrychleji zrušeno, že poslanci se na jeho bývalém pracovišti drží místo, z kterého nesmí být, když se tam vrátí, propuštěn. Tak to nedává žádný smysl. Buďto odstupné a nebo krytí toho bývalého zaměstnání.

Moderátor (Václav Moravec):
A vy byste zrušil krytí bývalého zaměstnání?

Host (Miroslav Kalousek):
Já bych zrušil to krytí bývalého zaměstnání, samozřejmě.

Moderátor (Václav Moravec):
Otázky na Davida Ratha a ten spor, který říkáte, že není vaším sporem s Davidem Rathem…

Host (Miroslav Kalousek):
Já nevedu žádný spor…

Moderátor (Václav Moravec):
No ale kdybyste nedal ten podnět, tak nerozhoduje mandátový a imunitní výbor, ale co říkáte tomu, že David Rath v případě, že bude mandátovým a imunitním výborem uznán vinným, měl by zaplatit pokutu, že se obrátí na Poslaneckou sněmovnu a pak prý k soudu, kdy bude chtít zkoumat vaši opilost?

Host (Miroslav Kalousek):
Mě je úplně jedno, co udělá David Rath, já s ním žádný spor nevedu.

Moderátor (Václav Moravec):
Počkejte, ale kdyby se to dostalo k soudu, tak vy se dostanete k soudu?

Host (Miroslav Kalousek):
Mě je úplně jedno, co udělá David Rath a myslím si, že se mýlíte, že se dostanu k soudu.

Moderátor (Václav Moravec):
Počkejte, vy věříte, že tedy David Rath nebude odsouzen k té pokutě a vy nenaplníte státní pokladnu? Ta maximální částka je, tuším, 95 tisíc.

Host (Miroslav Kalousek):
To já pevně doufám, že státní rozpočet se z rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, nikoli z mého, svého příspěvku dočká, ale nikde není napsáno, že já se musím dostavit k nějakému soudu.

Moderátor (Václav Moravec):
No když vás soud vyzve, pane ministře?

Host (Miroslav Kalousek):
Víte, nebudeme se teď navzájem školit z procesního práva. Já si opravdu nemyslím, že bych se mu měl dostavovat k žádnému soudu, už jenom proto, že já s panem poslancem Rathem žádný spor nevedu. Mandátový a imunitní výbor s ním vede disciplinární řízení a je čistě na rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, jak toto řízení povede.

Moderátor (Václav Moravec):
Další otázky, proč jste se dopustil zastavení akce Nový panel a tím znemožnil dokončit opravy paneláků a tím úspory tepelné energie a zkvalitnění bydlení?

Host (Miroslav Kalousek):
Pan premiér by vás zajisté opravil…

Moderátor (Václav Moravec):
Že to byla vláda.

Host (Miroslav Kalousek):
O tom nerozhoduje Kalousek, ale že o tom rozhoduje vláda.

Moderátor (Václav Moravec):
To je hezké, jak vy posloucháte svého šéfa.

Host (Miroslav Kalousek):
No samozřejmě, to je důležité, abychom věděli, kdo o čem smí rozhodovat. Ten program běžel po nějakou dobu, v rámci úsporných opatření pro něj teď není dostatek prostředků, to znamená, on není zastaven, jenom pro něj nejsou peníze a upřímně řečeno z mého pohledu, já teď řeknu na to svůj názor. Já jsem se vždycky na program Panel díval velmi zdrženlivě, protože proč má každý z nás bez ohledu na to, kde bydlí, jedné skupině obyvatel, která bydlí v panelácích, což ještě většinou bývají byty s regulovaným nájemným, přispívat na zateplení jejich obydlí, když ten, kdo bydlí v rodinném domku nebo v činžovním domě si samozřejmě také zatepluje, aby ušetřil na energii a žil komfortněji, ale jemu už nikdo nepřispěje.

Moderátor (Václav Moravec):
A vy máte zatepleno doma?

Host (Miroslav Kalousek):
Tak já mám zatepleno, když jsem v 98. stavěl rodinný domek, myslím si, že má izolace velmi dobré. Ale nikdo mi na ně nepřispíval. A ten, kdo bydlí v činžovním domě, tak mu na něj také nikdo nepřispíval. Víte, ono zase to je jako u těch daňových výjimek, podpora jednoho znamená pochopitelně diskriminaci někoho druhého, kdo to musí platit. A podporovat bychom měli ty skutečně chudé a ty, kteří nemohou a ty, kteří veřejnou podporu potřebují. Ale v panelových domech nebydlí jenom ti nejchudší. To znamená, tam ta podpora nedává žádný sociální smysl a řada lidí by se mnou jistě nesouhlasila, ale …

Moderátor (Václav Moravec):
No všichni ti, kteří jsou v panelových domech, pane ministře, a těch je hodně.

Host (Miroslav Kalousek):
Všichni ti, co bydlí v panelových domech možná, ale ne všichni bydlíme v panelových domech a my jim to musíme platit. Já tomu nerozumím.

Moderátor (Václav Moravec):
Říká ministr financí a první místopředseda TOP 09, Miroslav Kalousek. Děkuji za rozhovor a těším se někdy příště na shledanou.

Host (Miroslav Kalousek):
Já děkuji za pozvání.

 

Související informace


Zdroj: Rádio Impuls | 23.11.2010 | 18:20 | pořad: Impulsy Václava Moravce - s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.