CZ EN

ČTK na dotaci nárok nemá

„Agentura ČTK nemá peníze, ruší zpravodaje v zahraničí“
Lidové noviny | 13.10.2010 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: Jana Sotonová

PRAHA V únoru Paříž, o několik měsíců později přichází na řadu Vídeň. Veřejnoprávní tisková agentura ČTK musí rušit své tradiční zahraniční pobočky: na provoz zpravodajů jí chybí peníze a stát odmítá pomoci.

Ztrátové hospodaření vykázala Česká tisková kancelář loni poprvé po dvanácti letech. Po odečtení mimořádných výdajů se dostala do minusu jen o půl milionu korun. Letos v pololetí už ale byla situace horší: ČTK měla ztrátu téměř sedm milionů korun. Do loňského roku se přitom agentura dokázala prodejem zpravodajství sama uživit. „Výsledky hospodaření se zhoršily vlivem hospodářské krize,“ tvrdí ředitel ČTK Milan Stibral.

Agentura chtěla kvůli špatným výsledkům požádat letos poprvé po patnácti letech stát o dotaci na zaplacení provozu zahraničních zpravodajů. Ovšem narazila. Nárok na dotaci jí přiznává zákon, ovšem neříká už jasně, kdo má peníze vyplatit. A úřady se tak tomuto závazku vyhýbají.

Reakce MF:

Z textu vyplývá, že úřady postupují protizákonně, protože porušují svůj závazek vyplatit ČTK dotaci, na kterou má ze zákona nárok. Opak je pravdou. Zákon o ČTK č. 517/1992 Sb.  pouze připouští možnost poskytnutí dotace, nezakládá však žádný nárok na dotaci. Proto ani nemůže existovat „závazek“ (tj. povinnost) jakéhokoli resortu dotaci ČTK vyplatit a slovo „vyhýbají se“ je taktéž zavádějící.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.