CZ EN

Masaryk se taky zastal Hilsnera

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí

Ministr financí Miroslav Kalousek hájí svého náměstka Martina Bartáka „proti statečnému princi Alexandrovi“.

* LN Řekl jste, že kdysi Alexandr Vondra naléhal na to, aby se Topolánkova vláda dohodla s dodavateli pandurů. Vondra tvrdí, že nikoho nepřesvědčoval, že jen informoval o Robertsonově dopise.

Alexandr Vondra velmi naléhal na řadu ministrů, určitě na mě a vím, že i na premiéra, že vypovězení smlouvy s General Dynamics je nešťastné ekonomicky a že s sebou ponese i politické náklady.

* LN Na koho naléhal ještě?

Například když jsem se ptal náměstka Bartáka, říkal: ano, mě Vondra za prvé přesvědčoval za přítomnosti premiéra, a za druhé když jsme pak dostali za úkol od vlády se dohodnout, Vondra pravidelně volával, jak je situace daleko.

* LN Promítala se do jednání s General Dynamics i Bartákova vůle, nebo byl náměstek jen vykonavatelem vyšší vůle vlády?

On si skutečně na začátku myslel to, co já, že by bylo nejlepší smlouvu vypovědět a vypsat nové výběrové řízení. Na vládě pak o tom probíhala diskuse a vzhledem k těm rizikům arbitráže a k argumentům, kterými nás neustále masíroval Alexandr Vondra, tak to převážilo z 40:60 na 60:40. Ale je důležité říci, že nerozhodoval Barták, ale ministři tehdejší vlády, tedy také Nečas, Vondra, Schwarzenberg, Kalousek, Pospíšil... Náměstek tam má roli velmi malou.

* LN Tak proč by Vondra musel vynakládat takovou energii na zpracování Bartáka?

To skutečně nevím, ale vím, že k tomu došlo. Z toho, co mně Barták líčil, to v podstatě byl Vondrův monolog vůči Bartákovi za přítomnosti předsedy vlády.

* LN Argumentoval Vondra i něčím jiným než arbitráží?

Upozorňoval, že rozpor s General Dynamics není problematický jen ekonomicky a právně, tedy kvůli arbitráži, ale že to má i velké politické náklady, neboť GD je velmi důležitá firma i pro americkou ekonomiku. Tedy argumentoval samozřejmě i mezinárodněpolitickým vztahem ke Spojeným státům americkým. Já jsem ty argumenty bral velmi vážně, už jen proto, že George Robertson pro mě bylo jméno politika a diplomata. Netušil jsem – a mrzí mě, že jsem se na to nezeptal -, že lord Robertson v té době pracoval pro akcionáře firmy Steyr. Kdybych to věděl, tak by ty argumenty dostaly trochu jiný rozměr, než když se řekne: píše nám lord Robertson, bývalý generální sekretář NATO. Já si kladu otázku, proč se o pandury tak zajímal ministr pro evropské záležitosti, do jehož resortu ta věc vůbec nespadala. A proč se někdo, kdo pracuje pro firmu Steyr, neobrací na ministra obrany, ale na ministra pro evropské záležitosti. Tohle byl měl ministr Vondra vysvětlit určitě.

* LN Proč jste o tom začal mluvit teď? Není to pokus odvést pozornost od pánů Severy a Bartáka?

Absolutně ne. Vy jste napsal, že vzít k sobě Bartáka ode mě není chytré. Máte pravdu. A aniž bych se srovnával s Masarykem: když se Masaryk zastal Hilsnera, taky to z jeho pozice nebylo chytré. Já tu jen upozorňuji, že příběh o zlém čaroději Bartákovi a statečném princi Alexandrovi je možná přitažlivý.


Zdroj: Lidové noviny | 6.9.2010 | rubrika: Domov | strana: 3 | autor: Daniel Kaiser

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.