CZ EN

Na výši schodku trvám

MINISTR FINANCÍ MIROSLAV KALOUSEK (TOP 09) ŘEKL PRÁVU:

* Vaši ministerští kolegové dostali první návrh rozpočtu svých resortů na příští rok a jsou trochu vyděšení. Zaskočila je míra úspor, většina z nich dostane méně peněz než letos. Je taková tvrdost nutná?

Především pro přesnost – první cifry nejsou čísla rozpočtu, jsou to výdajové limity. Ty měly být již schváleny v květnu. Fischerova vláda k tomu neměla před volbami, povzbuzována tehdejšími největšími stranami, moc chuti. Takže my jenom doháníme čas.

* Z čeho se vlastně zrodila výše výdajových limitů?

Z koaliční smlouvy, ale hlavně z cíle dosáhnout toho, aby veřejné rozpočty svým schodkem příští rok nepřesáhly 4,6 procenta HDP, aby schodek státního rozpočtu byl 135 miliard. Kdyby se nechal věcem volný průběh, schodek by bobtnal kolem 6,5 procenta, což je nepřípustné.

* Vraťme se k prvním reakcím ze strany vašich kolegů. Jsou tyto limity tím, přes co u vás – jak se říká – „vlak nejede“?

Zcela otevřeně, já rozhodně nebudu rozebírat tyto záležitosti před jednáním vlády a před jednáním se svými ministerskými kolegy v médiích. Já se ale současně rozhodně změnám nebráním. To, co jsem předložil, je neutrální, účetní návrh, který sleduje ony již zmíněné cíle – schodek a poměr veřejného schodku k HDP. Vláda, která bude materiál projednávat, je politický orgán, který může cíle a priority logicky měnit. Já se, opakuji, diskusi a změnám nebráním, na vládě jen nejdříve vysvětlím, co nás na MF vedlo k oněm návrhům.

* Vláda tedy může čísla změnit.

Samozřejmě, vláda rozhoduje, může předkládat změny. Já budu jen trvat, aby nakonec součet položek, které se budou měnit, byl nula, žádné zvyšování deficitů. Této diskuse se ale zúčastním už nikoli jako účetní, ale jako politik.


Zdroj: Právo| 04.08.2010 | rubrika: Zpravodajství| strana: 2| autor: Jiří Vavroň

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.