CZ EN

Jsem zvědav, jak si nová vláda poradí

Ministr financí pochybuje, že se vznikající vládní koalici podaří vymyslet jiné úspory, než jaké sám navrhl. Původně se zdálo, že s pravicí se Eduard Janota na odbourání rekordních rozpočtových schodků snadno dohodne a že lepší politickou garnituru by si za zády jen těžko mohl přát. Dosluhující ministr se s ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými shodne, čeho dosáhnout (ušetřit přes 60 miliard). Ale zatím se liší v názorech, jak na to. Nový balíček, který Janota přichystal na příští rok, politikům v řadě bodů nevyhovuje. Podle ministra pak ale těžko půjde stáhnout deficit rozpočtu příští rok tak, jak si pravice představuje a jak Česko slíbilo Evropské komisi, tedy na 4,8 procenta z letošních 5,3 procenta HDP.

* HN: Politické strany nesouhlasí například se zmrazením důchodů, snížením rodičovské, snížením paušálů a zvýšením daní. Co si o tom myslíte?

Položím jim tedy otázku, jak to budou řešit. To bych chtěl vědět. Někde prostě budou muset najít přes 60 miliard. Se zájmem potom budu zpovzdálí sledovat kde.

* HN: Proč jste nenavrhl politicky schůdná opatření?

Já jsem navrhl, co je teoreticky schůdné, možné. Jestli je to politicky nepřijatelné, tomu rozumím, respektuji to, ale jsem zvědav, jak to budou řešit. Nevím, co na to říct. Jestli jsou to věci pro ně nepřijatelné, tak musejí říct, kde těch 60 miliard vezmou.

* HN: Existují takové způsoby úspor, které by byly politicky přijatelné?

Ne. Já je zkrátka neznám. Protože kdybych je znal, navrhl bych je.

* HN: Vážně myslíte, že jste vyčerpal všechny možnosti?

Všechny je silné slovo, ale 90 procent asi ano.

* HN: Co je ten zbytek?

To nevím. Ale pozor, naprosto jim fandím.


Zdroj: Hospodářské noviny | 17.6.2010 | rubrika: Téma | strana: 2 | autor: Miroslava Jirsová

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.