CZ EN

Schůzka ministrů financí zemí Evropské unie

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
V době, kdy každé neopatrné vyjádření vlády či ministrů o stavu veřejných financí může rozkolísat trhy a zneklidnit investory, jak jsme viděli například u Maďarska, se v Lucemburku konala schůzka ministrů financí zemí Evropské unie. Český ministr financí Eduard Janota dnes shrnul závěry tohoto jednání na tiskové konferenci, dobrý den, pane ministře.

Eduard JANOTA, ministr financí
--------------------
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Dá se za hlavní závěr oné schůzky ministrů financí v Lucemburku označit plán, podle kterého by rozpočty jednotlivých zemí posuzovala Evropská unie před tím, než je dostanou národní parlamenty?

Eduard JANOTA, ministr financí
--------------------
Ne, ne, takhle se to říct nedá. Ten hlavní cíl je prostě přijmout nějaká, nějaká koordinační opatření v průběhu projednávání a schvalování rozpočtu, která by byla v souladu s těmi podklady, které dáváme do Bruselu zejména konvergenčním programem a národním plánem reforem. Takže když to shrnu, tak to, čemu vy říkáte státní rozpočet, to vůbec v žádném případě nám Brusel schvalovat nebude. My předložíme do Bruselu pouze, řekněme, určitá východiska, makroekonomická východiska a určité parametry, východní parametry, ze kterých budeme vycházet při sestavování rozpočtu a dále to doplňujeme určitými finálními představami o tom, co od rozpočtu očekáváme. Jestli chceme mít deficit 4 procenta nebo 4,5 procenta k HDP, jestli chceme, aby náš dluh zůstal na stejné úrovni nebo se odpovědným způsobem podle deficitu rozpočtu zvýšil, a tak dále. Čili to jsou, řekněme, zašleme tam některé souhrnné podklady a Brusel je bude porovnávat s tím, jak, jak rozpočtují v tomto směru jiné země, jestli ta východiska jsou reálná, nejsou reálná. V žádném případě ale nejde o to, že by nám Brusel schvaloval státní rozpočet. To je věcí vlády, to je věcí Poslanecké sněmovny, nikoliv, nikoliv Bruselu.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Mimochodem, pane ministře, mluvil jste s lídrem ODS Petrem Nečasem, protože možná tedy došlo k nějakému nedorozumění nebo zmatení pojmů o tom, jestli se bude schvalovat rozpočet nebo jakési záměry, jak jste teď vysvětloval, ale pan Nečas, který by mohl být příštím premiérem, řekl, že jste neměl politický mandát k tomu, abyste schvaloval právě ten krok, o kterém jsem mluvil na začátku.

Eduard JANOTA, ministr financí
--------------------
Já chci věřit, že tomu, nemluvili jsme s panem Nečasem, budu s ním mluvit zítra, on požádal o schůzku ohledně, ohledně rozpočtu a já rád mu veškeré poklady a informace předám. To za prvé. Za druhé já věřím tomu, že on vycházel z nějakých útržkovitých informací, které chodily po médiích, které šly z tiskových konferencí šéfů ať už, ať už prostě Evropské komise, či, či rady Ekofin, ale v zásadě platí to, co jsem říkal. Nic, není to nic převratného, co by omezovalo naše rozpočtové pravomoci a naše rozpočtové rozhodování. To mu určitě vysvětlím podrobně. Já jsem se už to snažil dneska vysvětlit ráno na tiskové konferenci v médiích, takže myslím si, že se ta věc velmi jednoduše uklidní a že to byla určitá bublina, která vznikla.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Můžu se zeptat na atmosféru celkem toho setkání v Lucemburku. Protože plus minus v době vašeho jednání přišly jednak ty zprávy o úsporných záměrech Německa, pak ten záchranný plán zveřejnilo Maďarsko. Zavládl tedy všeobecně v Evropě duch šetření a rozpočtových škrtů?

Eduard JANOTA, ministr financí
--------------------
Tak, podívejte se, duch šetření určitě zavládl. Duch škrtů taky, protože některé země prostě mají velké problémy, to za prvé. Za druhé, všechny země si přejí, aby se do jisté míry zklidnily finanční trhy, protože všechny země chodí na finanční trhy s profinancováním dluhů a ty výnosové křivky dneska reagují velmi, velmi negativně na každou takovou zprávu. Jinak celé to jednání, když vezmu, to nebylo ani o jednání rady Ekofin, to bylo o jednání skupiny task force, kterou svolal prezident Van Rompuy, to má čtyři části. Ta první část se jmenuje jakoby /nesrozumitelné/, to znamená, to je o tý koordinaci, předkládání podkladů, těch souhrnných podkladů, o kterých jsem mluvil. Druhá část se týká sankcí, prostě jde o to, že musí jednoznačně platit, že země, které budou porušovat dohodnutá pravidla hry, ať už v rámci E27 nebo Eurogroup 16, tak prostě budou postihována. A pak je to padni, komu padni. Nemůže se stát, aby některé, některé pak měly výjimku, jak se v minulosti stávalo. A třetí oblastí je, že, byla tam otázka věrohodnosti údajů, prostě zda statistické úřady v jednotlivých zemích opravdu jsou odpolitizovány, opravdu jaksi připravují relevantní věrohodné podklady pro ta různá hlášení. No, a poslední věcí byla otázka, otázka dluhů. Tam prostě byla debata o tom, že dluh nepramení jenom z veřejných rozpočtů. Ten dluh je problém i v ostatních případech, to znamená zadlužení domácností, zadlužení bank a tak dále, a tak dále. Čili to bylo o, řekl bych, takové širší koordinaci a ta výměna názorů byla velmi zajímavá a znova říkám, šlo o výměnu názorů, která se zkoncentruje do určitého stanoviska, které přednese prezident Evropské unie 17. června na evropské radě, poté budou rozpracovány některé dílčí věci a teprve poté to bude znova projednáváno nebo schváleno Ekofinem a Evropským parlamentem, čili.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Prosím, prosím, pane ministře, ještě krátce k jedné věci. Zpráva z dnešního dne, místopředseda ODS Petr Nečas v rozhovoru pro Hospodářské noviny připustil, že by se, pokud tedy vznikne trojkoaliční vláda, mohly zvýšit některé daně, konkrétně spodní sazba daně z přidané hodnoty. Dobrý nápad, pane ministře?

Eduard JANOTA, ministr financí
--------------------
To skoro, skoro se mi chce říct, že to opsali ode mě, protože já jsem to navrhoval už před volbami. Já jsem říkal, že podle mého názoru není možné ty deficity snížit v té potřebě pouze škrtáním výdajů, my potřebujeme řešit problém za více než 60 miliard v roce 2011 a já jsem navrhoval, že byl bych velmi rád, kdyby alespoň dvě třetiny těch problémů řešily prostě úspory výdajů a jedna třetina, aby šla na vrub vyšších příjmů. A jedním, co jsem navrhoval v oblasti příjmů, dá se říct, je zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty. Takže v tomto smyslu mě to nepřekvapuje a myslím si, že to je rozumné, protože dle mého názoru bez zvýšení daní to prostě nepůjde docílit, abychom měli takto, takto sestavený rozpočet ve výši 4,8 procenta HDP. Takže.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Děkujeme za rozhovor, ministr financí Eduard Janota.

Eduard JANOTA, ministr financí
--------------------
Ano, já taky děkuji, mějte se hezky, na shledanou.


Zdroj: ČRo 1 - Radiožurnál | 9.6.2010 | 12:00 | pořad: Ozvěny dne

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.