CZ EN

Ještě navrhnu vyšší daně

Státní rozpočet na příští rok už bude sestavovat nový ministr, věří současný šéf financí Eduard Janota.

Ministr financí Eduard Janota se netají spokojeností s výsledkem voleb. Těší se, že co nejdřív předá funkci svému nástupci, který si už sám udělá úsporný rozpočet na příští rok. Janota do něj navrhne vyšší daně pro bohatší lidi.

 

* Co říkáte výsledkům voleb?

Jsem spokojen, očekávám středopravou koalici. Líbí se mi, že se chtějí co nejdříve chopit moci a že nová trojkoalice chce sama pracovat na rozpočtu na příští rok.

* Připravil jste dvě varianty rozpočtu na příští rok. Jak bude vypadat ta, kterou jim předložíte?

Myslím, že rozpočet už bude dělat ten, kdo nastoupí po nás. V úterý na jednání premiérovi předložím nějaké podklady, ale věřím, že jednání budou probíhat rychle a že rozpočet už bude sestavovat nový ministr financí.

* Bude v tom vašem doporučení i zavedení progresivní daně z příjmu fyzických osob?

Ano, druhá sazba 31 procent nad strop (ten činí aktuálně 140 tisíc Kč hrubého měsíčně). Hlavní budou ale zcela určitě škrty v jednotlivých ministerstvech. Víc neřeknu, nejprve to proberu s premiérem.

* Největší z možných koaličních stran, ODS, však před volbami urputně trvala na rovné dani. Myslíte, že se jí teď vzdá?

Nebudu spekulovat.

* ODS a TOP 09 se v debatě v České televizi shodly na tom, že by chtěly ještě úspornější rozpočet na příští rok. Kam až se podle vás dá jít?

Podle závazku vlády v konvergenčním programu je zapotřebí vylepšit příští rok deficit na 4,8 procenta HDP, což představuje najít v rozpočtu šedesát miliard korun. Pokud by to mělo jít pod 4,8 procenta, znamenalo by to ještě další miliardy. Přeju jim, ať se jim to podaří.

* Vypadá to, že důchodová reforma má nyní pootevřené dveře a že slovo budou mít experti z tzv. důchodové komise. Vy už máte v ruce výsledky jejich jednání?

Mám v ruce poslední výstup. Do té doby, než ho komise sama prezentuje, ho nebudu nikde komentovat. Ale je to zajímavé.

* Zaznívalo, že favoritem je varianta rovného důchodu v kombinaci se vznikem kapitálového pilíře...

Favorit vždycky nevyhrává, víc to skutečně nebudu komentovat.

* Bude součástí řešení i rozhodnutí Ústavního soudu o důchodech? Ten s platností od září 2011 zrušil tu část zákona, která lidem s vyššími příjmy přiznává relativně nižší důchod. Podle soudu musí dostávat vyšší důchod, ale kde na to vzít?

Součástí navrhované varianty důchodové reformy je jisté řešení nálezu Ústavního soudu. Objevuje se tam návrh snížení stropu na pojistné na sociální zabezpečení na čtyřnásobek průměrné mzdy, jak tomu bylo do loňského roku.


Zdroj: Mladá fronta DNES | 31.5.2010 | str. 13 | rubrika: Volby - ekonomika | autor: Jitka Vlková

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.