CZ EN

Ceny zájezdů už lidi nematou

V minulosti se každým rokem objevovaly v médiích kritiky neblahé praxe některých cestovních kanceláří, které mátly spotřebitele neuváděním konečné ceny zájezdů. Po necelém půlroce fungování novely zákona o cenách můžeme konstatovat, že se tento nešvar podařilo zlikvidovat. Určitě ke spokojenosti spotřebitelů.

Všichni si pamatujeme na nabídky extrémně levných zájezdů (např. do Egypta za 5999 Kč), jejichž ceny se však po načtení všech dalších povinných položek vyšplhaly na více než dvojnásobek. Často se stávalo, že ceny oněch položek ani nebyly uváděny nebo byly velmi špatně zjistitelné. Odstranit podobné praktiky se stalo jedním z hlavních cílů ministerstva financí při novelizaci zákona o cenách. Zákon jsme připravovali ve spolupráci s hlavními asociacemi cestovních kanceláří a zákonodárci jej schválili napříč politickým spektrem.

Rozhodně jej lze označit za jeden z úspěšných počinů Topolánkovy vlády, která zákon poslala do legislativního procesu. Nedávná celoplošná šetření ministerstva financí prostřednictvím finančních ředitelství to jasně potvrdila – nepodařilo se najít ani jedno porušení novely zákona o cenách, a to jsme zkontrolovali více než stovku cestovních kanceláří.

Domnívám se, že novela zákona o cenách demonstrovala správný přístup k regulaci chování na trhu. Je potřeba stanovit jasné mantinely a zajistit, aby spotřebitelé byli správně informováni. Pak už je na nich, jak se rozhodnou, a stát zároveň nezasahuje do volné konkurence cestovních kanceláří, které dobře znají své povinnosti při informování o cenách zájezdů. Smluvní svoboda mezi prodejcem a kupujícím není dotčena.

Chceme-li spotřebitelům pomoci, zajistěme jim dostatek informací k rozhodování a podporujme volnou konkurenci prodejců. Spotřebitelé i média pak mohou přispět k dodržování zákona tím, že v případě podezření na jeho porušení dají podnět finančnímu ředitelství ke kontrole.

Ivan Fuksa, první náměstek ministra financí


Zdroj: Právo | 29.4.2010 | rubrika: Publicistika | strana: 6 | autor: Ivan Fuksa (1. náměstek ministra financí za ODS)

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.