CZ EN

Kvůli Řecku hrozí, že se rozpočty budou dělat v Bruselu

PRAHA Řekové už si nemohou půjčovat, nezvládli by splácet stoupající úroky a z dluhů by se tak už nikdy nedostali. V pátek proto přistoupili na záchranný plán Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu a kývli na 45miliardovou půjčku v eurech (více než bilion korun). Výměnou za to budou muset přijmout úsporná opatření a zvýšit daně. Český ministr financí Eduard Janota si myslí, že to české ekonomice prospěje, protože se díky tomu uklidní trhy.

* Čekal jste, že Řecko pomoc přijme? Jen tři týdny poté, co ji pro ně Evropská unie připravila?

Ano, čekal jsem to tak brzy. Řecko nemá jiné zbytí.

* Bude to mít nějaký vliv na Česko?

Spíš pozitivní. Když bude financování Řecka nějakým způsobem zajištěno, trhy se uklidní, přestanou spekulace a očekávání.

* Udělá situace v Řecku něco s výší úroků pro české dluhopisy?

Trhy se zklidní, takže to spíš nám i ostatním zemím pomůže ke snížení sazeb.

* Česko si půjčuje stále dráž, výdaje na úročení státního dluhu rostou o desítky procent ročně. Letos ve státním rozpočtu počítáte s tím, že si půjčíme v průměru na úrok pět procent ročně. Nemůže to být nakonec přece jen lepší?

Peníze, které jsem narozpočtoval, přesně vyčerpám a nedávné propočty tomu také nasvědčují. Naopak, je to na hraně a k žádné úspoře v letošním roce v dluhové službě nedojde.

* Zajímal jste se o řecké finance podrobněji? Jejích významným problémem jsou výdaje na státní zaměstnance, ve státní sféře tam bují přezaměstnanost…

Zajímal jsem se jen v kontextu posledního dění, ale o tomto vím. Je tam vysoká přezaměstnanost a solidní důchodové zajištění úředníků státní správy. Práce pro stát znamená definitivu, odchodné v případě zrušení místa činí až několik desítek měsíčních platů.

* Myslíte, že k tomu máme v Česku daleko?

Doufám, že ano (smích). To bychom nezaplatili.

* Řekové jsou sice na pokraji krachu, přesto vládě situaci ztěžují a stávkují. Nechtějí, aby se státním zaměstnancům snižovaly odměny o třetinu, aby se prodloužil věk odchodu do důchodu, aby se zvyšovaly daně. Dovedete si představit, co by v případě „Janotova řeckého úsporného balíčku“ nastalo u nás?

Nehodlám spekulovat na toto téma.

* Uvažovala vláda o tom, že bychom Řeky podpořili podobně jako Lotyše? Těm jsme schválili půjčku dvě stě milionů eur, zatím tam však žádné peníze neodešly.

Ne, coby po zemi, která není v eurozóně, od nás nikdo nikdy žádnou podporu nechtěl. Já jsem spíš podporoval, aby byl do celého projektu zapojen Mezinárodní měnový fond. To je určitá záruka dodržování parametrů, které Řecko slíbilo v případě, že mu bude formou emise dluhopisů poskytnuta pomoc. Pak myslím, že budou investoři k Řecku vstřícnější.

* Vzhledem k tomu, jaké starosti teď eurozóna kvůli jejímu členovi Řecku má,můžeme si gratulovat, že euro nemáme?

Problém je nutné vidět ve dvojí rovině. Euroskeptici, a nechci nikoho jmenovat, mají pravdu v tom, že ekonomický růst v zemích eurozóny nebyl vyšší než mimo ni, a to nejen v posledním roce, ale i v posledních pěti letech. Ani inflaci se nedařilo krotit ve všech členských státech stejně.

* A co si myslíte z pohledu ministra financí Česka?

Projekt eura je do značné míry politický. Ale dělat společnou měnovou politiku vůči zemím, které mají absolutně rozdílné fiskální parametry a rozpočtové výsledky, je velmi komplikované - až skoro nemožné. Například v Lucembursku byl deficit za loňský rok 0,7 procenta hrubého domácího produktu a ve Velké Británii, Irsku či Řecku přes deset procent. A to je ten hlavní problém.

* Zníte jako jeden z euroskeptiků. Dá se s tím podle vás ještě něco dělat?

Hledají se cesty řešení včetně extrémního, že by země eurozóny měly předkládat návrhy svých rozpočtů do Bruselu a teprve poté by se mohly zpracovávat dál. Je tu i moment politický, který může hrát roli při tomto přístupu.

* Řecko budete zřejmě řešit na blízkém Ecofinu, jednání ministrů financí Evropské unie. Přispějete za Česko nějakými vlastními návrhy řešení?

Na květnovém Ecofinu bude vyhodnocení situace z pohledu plnění kritérií, které si Řecko zadalo pro snižování rozpočtového deficitu. Čekám, až budu mít oficiální podklady k projednání.


Zdroj: Mladá fronta DNES | 26.4.2010 | str. 3 | rubrika: Byznys speciál | autor: Jitka Vlková

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.