CZ EN

Lékařů, kteří v benefitech jeli ve velkém, je jen pár

Šéf českých daňových kontrolorů tvrdí, že prověrka praktických lékařů a farmaceutických firem dopadla lépe, než se čekalo. Lékaři jsou podle něj slušní podnikatelé.

* HN: Jak dlouho už daňové kontroly probíhají?

První kontrolní akce jsme zahájili už na konci roku 2007. Ale to jen výjimečně. Spíš se jen mapoval terén. Gros přišlo v roce 2008 a dalo by se říct, že kontroly vyvrcholily v roce 2009. Budou probíhat ještě do pololetí tohoto roku, ale už v tuto chvíli se mírně utlumují.

* HN: Proč kontroly vůbec děláte? Má to nějakou souvislost s případy, které v poslední době zveřejnila média a které poukazovaly na zkorumpované lékaře?

Kontroly jsme zahájili ze dvou důvodů: za prvé na základě kauz, které proběhly v médiích. Za druhé se začaly množit i jiné podněty. Například toho typu, že některé firmy v uvozovkách perou peníze. Těch podnětů už bylo tolik, že jsme si řekli, že se na to zaměříme.

* HN: Jak takové „praní špinavých peněz“ může vypadat? A potvrdilo se to?

Praním špinavých peněz jsem myslel například to, že někdo přes nějaké dary nebo nějakou jinou formou můžete poslat peníze do zahraničí za služby, které se nestaly a v daních se nevykázaly. Ale nic takového se nám zatím nepotvrdilo.

* HN: Koho vlastně kontrolujete a kolik kontrol jste až do dneška udělali?

Těch kontrol byly stovky a zaměřili jsme se jak na farmaceutické firmy, tak na praktické lékaře a distributory léčiv. U lékařů jsme udělali přes čtyři sta kontrolních akcí, u distributorů léčiv se jednalo o víc než stovku kontrol.

* HN: Jak ty kontroly vypadají? Co všechno prověřujete?

Jednak kontrolujeme přímo praktické lékaře, tedy jednotlivá daňová přiznání konkrétních lidí. Prověřujeme, jakým způsobem zavedli do účetnictví různé takové věci jako dejme tomu kongresy. Do jaké míry je to doloženo a tak dále. Víme, že ne všechno je vždy úplně zadarmo a někdy to samozřejmě zatíží i náklady té ordinace. Takže zjišťujeme, jestli je to oprávněné, nebo jestli se náhodou nejednalo o čtrnáct dní luxusní dovolené u moře, tvářící se jako kongres. Samozřejmě existují případy, že máme podezření a víme, že určitý lékař v uvozovkách odjel do té Keni. Když se pak jdeme podívat k němu, tak to má určitým způsobem vykázané, třeba formou nějakého daru nebo je tam nějaký finanční tok od farmaceutické firmy. A také prověřujeme druhým směrem: tedy účetnictví farmaceutických firem. Zjišťujeme, jak finanční toky šly do různých institucí. Či spíše do soukromé ordinace. Pak se díváme, jak to firmy vykázaly nám.

* HN: Co už jste našli?

Daňová „pochybení“ v hodnotě asi třiceti milionů korun. Zhruba půlka z toho se týká praktických lékařů, druhá polovina firem. Ukázalo se, že to není tak strašné, jak se z médií zdálo. Většina lékařů měla jen drobné nedostatky v účetnictví. Lékařů, kteří v tom „jeli“ ve velkém, bylo jen pár. Z našeho pohledu jsou lékaři slušní podnikatelé.


Zdroj: Hospodářské noviny | 21.4.2010 | rubrika: Téma | strana: 3 | autor: Zuzana Keményová | Rozhovor s Janem Knížkem, vrchním ředitelem skupiny Ústřední finanční a daňové ředitelství, MF.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.