CZ EN

Schodek se může zvýšit až o 12 miliard

Eduard Janota vypadal včera v 21 hodin po schválení státního rozpočtu hodně unaveně. Pokud ale bude pokračovat v křesle ministra financí i po pondělním jednání s premiérem Fischerem, chce nejdéle v dubnu předložit další návrh, jak by mohl stát snížit schodek rozpočtu minimálně o 40 miliard. „Rozhodně s tím ale nebudu spěchat, protože je jasné, že to nebude populární a nikdo to moc nebude chtít,“ říká v rozhovoru pro HN Janota.

* HN: Baví vás to ještě?

Baví.

* HN: Mirek Topolánek po hlasování o rozpočtu řekl, že by vláda měla zvážit svou další existenci. Zvažujete, jestli máte ve funkci zůstat?

Co říkal Mirek Topolánek, je jedna věc, ale já chci o svém dalším případném působení ve vládě hovořit s premiérem Janem Fischerem. Mám u něj audienci v pondělí po jednání vlády. Až na základě jednání s premiérem se rozhodnu, co dál.

* HN: Takže teď ještě nejste rozhodnutý, jestli budete pokračovat...

Mám svou představu, ale budu ji konzultovat až s Janem Fischerem. Nikomu ji dopředu říkat nebudu.

* HN: Ve středu schválili poslanci státní rozpočet na rok 2010. Zároveň v něm ale udělali přesuny za víc než 12 miliard. Berete schválení tohoto rozpočtu jako úspěch?

Jako úspěch to určitě neberu. Jako úspěch beru jen to, že schválení rozpočtu je lepším řešením než rozpočtové provizorium. Já bych byl nejradši, kdyby rozpočet prošel v podobě, kterou schválila vláda.

* HN: Máte spočítaný reálný schodek na příští rok? Protože některé přesuny šly z povinných výdajů státu, jiné šly z fondu dopravní infrastruktury, což povinné výdaje nejsou. Jak se zvýšil schodek rozpočtu?

Pokud se nahradí financování fondu dopravní infrastruktury z privatizačního účtu, tak se reálný schodek zvýšil z 5,3 na nějakých 5,7 procenta HDP. Pokud se těch pět miliard nedoplní do fondu dopravní infrastruktury z privatizačních příjmů, tak se schodek zvýší méně.

* HN: Zhruba tři miliardy korun vzali poslanci z povinných výdajů státu. Co to bude příští rok pro hospodaření vlády znamenat?

To už nebude problém této vlády. Tato vláda zcela určitě nebude vládnout v listopadu a v prosinci roku 2010. Ale peníze přesunuté ze splátek státního dluhu, z důchodů a nemocenské budou v listopadu a prosinci v každém případě chybět a vláda bude muset požádat o jejich doplnění. Schodek rozpočtu bude určitě o tyto tři miliardy vyšší.

* HN: Poslanci také přesouvali výdaje z peněz určených na odškodnění obětí komunistického režimu, obětí trestných činů, na odškodnění za majetkové křivdy na Podkarpatské Rusi a podobně. Celkem to jsou víc než dvě miliardy. To jsou také povinné výdaje, které budou chybět?

Ano. Jestliže ti klienti budou splňovat parametry zákona, tak budou mít na ty peníze nárok. Dnes ale nikdo neví, kolik jich přesně bude a za jakých podmínek jim stát ty peníze bude vyplácet. Čili tam je možná určitá rezerva, ale je také možné, že tam peníze budou chybět.

* HN: Takže v případě nejhoršího scénáře se může stát, že se schodek zvýší o celých 12 miliard?

Ano, přesně tak.

* HN: Poslanci vám ve středu také přesunuli skoro sedm miliard na platy veřejných zaměstnanců. Přidávat a škrtat peníze na platy ale může jen vláda. Do toho vám sněmovna nemůže mluvit. Budete přesuny peněz na platy respektovat?

To nevím, to bude záležet na jednání vlády, jestli bude chtít zvýšit výdaje na platy o sedm miliard. Teoreticky by se měla vláda chovat suverénně, ale sněmovna změnila v otázce platů parametry rozpočtu, takže její rozhodnutí budeme muset respektovat.

* HN: Vy jste ve středu řekl, že cítíte při jednání o rozpočtu marnost. Zatímco levice vám prakticky rozebrala výdajovou část vašeho úsporného balíčku, tak pravice včera v Senátu začala rozebírat jeho příjmovou část. A navrhla, aby příští rok nestouply spotřební daně z piva. Nepřipadáte si trochu jako v Kocourkově?

Ano, kvůli Senátu by vypadlo z rozpočtu zhruba 1,1 až 1,2 miliardy a já můžu jen doufat, že to sněmovna odmítne. S tím se ale nedá nic dělat. Pokud budu mít možnost dál pokračovat, tak si uvědomuji, že není šance přes naše politické struktury nic zásadního změnit.

* HN: Dejme tomu, že budete v křesle ministra financí pokračovat. Předložíte nějaký vlastní návrh na snížení schodku veřejných financí?

Ano, předložím vlastní návrh, který se bude opírat o změnu zákonů. Ten bude říkat: když uděláme tohle, tak to bude mít na straně daní nebo na straně výdajů ten a ten výsledek. A když se to nepodaří, tak to bude na tom, kdo nastoupí po mně.

* HN: Kdy toto své řešení na snížení rozpočtového schodku chcete předložit?

Já s tím rozhodně nebudu spěchat, protože je jasné, že to nebude populární a nikdo to moc nebude chtít. Předložím to podle pravidel někdy v dubnu.

* HN: A bude tam progresivní daň z příjmu lidí?

To ještě nevím, ale myslím si, že v situaci, ve které jsou naše veřejné finance, to bez progresivní daně asi nepůjde. Vím, že jsem si udělal kvůli tomu v ODS mnoho nepřátel, ale to je jedno. Já si myslím, že rovná daň fyzických osob v rámci standardních zemí EU je nestandardní řešení.


Zdroj: 11.12.2009, Hospodářské noviny, autor: Petr Vašek

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.