CZ EN

Byrokracii lze snížit na třetinu

Zjednodušení při placení daní a odvodů se Česko podle náměstka ministra financí Petera Chrenka dočká nejdříve v roce 2012. Stát by konečně mohl sjednotit výpočty a zavést jeden účet pro všechny platby. Průměrná doba na zpracování agendy by se tak mohla u jedné firmy zkrátit z dnešních 613 hodin na méně než dvě stě.

* HN: Česko má podle průzkumu společnosti PricewaterhouseCoopers nejnáročnější administrativu při placení daní a odvodů v Evropě. Hůř je na tom jen Bulharsko. Kdy se české firmy dočkají zlepšení?

Příští rok se nic podstatného nezmění. Na zjednodušení se ale pracuje.

* HN: Už dlouho se plánuje, že se sjednotí vyměřovací základy daně a všechny platby se budou hradit na jeden účet. Kdy to bude?

To by mělo významným způsobem proces zjednodušit. Doufáme, že bychom se dostali pod dvě stě hodin pro jednu firmu. Jenže pád vlády zbrzdil přípravy minimálně o rok. Platí, že se nic nepohne, dokud nebude nový zákon o dani z příjmu.

* HN: Nedají se tyto změny zavést jiným opatřením než tímto zákonem, aby se celý proces zrychlil? Kdyby byla vůle, přece by to šlo.

Je otázkou, jestli ta vůle je. Rozhodnout to ale může až příští vláda. Pád vlády reformy zavedení změn zpomalil nejméně o rok.

* HN: Kdy odhadujete, že by se reálně mohly zavést?

Počítejme, že vládu budeme mít na konci léta. Ve sněmovně by se to mohlo projednávat v roce 2011. Pokud bude zákon schválen, bude platit nejdříve 2012. Vláda se může rozhodnout účinnost posunout, aby se všichni mohli na změny připravit. Ztratíme tím ale další rok a změny by tak platily nejdříve od roku 2013. Spíš ale počítejme s rokem 2014.

 


Zdroj: 24.11.2009, Hospodářské noviny, autor: Miroslava Jirsová

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.