CZ EN

Strašení není na místě

Ministr financí Eduard Janota:

* Navrhl jste řadu úsporných opatření ve výdajích rozpočtu. Občané si nedokážou představit abstraktní daňové sazby, ale mají strach z konkrétního zdražení. Jak se projeví například zvýšení DPH v peněženkách občanů?

Strašení není na místě. Konkrétně – zvýšení DPH u potravin o jedno procento znamená, že nákup, který má hodnotu 500 korun, se zvýší o 4,50 Kč, a to za podmínky, že všichni výrobci promítnou vyšší DPH do ceny, což se nestane. Racionální rozpočet by neměl nikoho zruinovat.

* Jednotlivé strany začínají testovat průchodnost pozměňujících návrhů, se kterými chtějí přijít během druhého a třetího čtení. Hovoří se hlavně o 13. důchodu či zvýšení platů státních zaměstnanců. Co to udělá s ekonomikou?

Samozřejmě registruji různé návrhy v rozsahu mezi 12 až 20 miliardami. V dalších čteních ale každý návrh na zvýšení výdajů musí být provázen protinávrhem, kde jinde uspořit či škrtnout. Kromě obecných tezí jsem ale zatím konkrétní návrhy, kde najít peníze, neslyšel.

* Říká se ale o Fondu dopravy, že tam jsou volné miliardy.

Nějaké radikální přesuny by však mohly založit určitý problém, pokud by se omezily investice. Já jsem pro přísnější posuzování výdajů na infrastrukturu. Mrzí mne, že v některých evropských zemích se stavějí dálnice o polovinu levněji. To je problém, který se musí řešit. Jenže ve fondu je značná část výdajů vázána na kofinancování evropských fondů. Jestliže nebudou peníze české, nebudou následně ani evropské. Platí, že rozpočet musí udržet v Česku evropské peníze.


Zdroj: 22.10.2009, Právo, autor: Jiří Vavroň

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.