CZ EN

Progresivní zdanění

Holuša Jiří, Obnoví progresivní zdanění, E15, 18. 6. 2009, s. 2.

Sociální demokracie chce po případném úspěchu v podzimních volbách do sněmovny zavést osmatřicetiprocentní daň z příjmu pro hrubé příjmy nad 1,2 milionu korun ročně. Oznámil to místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka s tím, že strana chce obnovit progresivní zdanění příjmů. Nyní je daň z příjmu pro všechny 15 procent ze superhrubé mzdy, což odpovídá 23 procentům reálného zdanění.

Komentář MF:

Progresivní zdanění příjmů fyzických osob není možno obnovit, neboť stále existuje. Progresivní zdanění je definováno tak, že s rostoucím příjmem se podíl zaplacené daně na příjmu zvyšuje. Tuto definici splňuje i současný systém s jednou sazbou díky existenci relativně vysokých slev na dani. Stejně tak lze odmítnout tvrzení, že reálné zdanění DPFO představuje 23 %. Reálné efektivní zdanění je podílem odvedené daně na příjmu a to u žádného poplatníka nemůže dosahovat 23 % právě díky slevám na dani.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.